Verden

Stadig nærmere helt isfritt på Nordpolen

Ferske tall viser at det har aldri vært målt mindre is rundt Nordpolen i mai, skriver Arild Færaas.

Dette bildet er tatt i juli 2008 fra Baffin Bay i Canada. I mai i år lå det fortsatt is der, men her som andre steder i Arktis blir det stadig mindre is.
  • Arild Færaas

2015 var det varmest målte året på jordkloden, og 2016 ligger an til å bli enda varmere.

Den globale oppvarmingen ser altså slett ikke ut til å stoppe, og det fører til at det blir stadig mindre is rundt Nordpolen.

Ferske tall fra National Snow & Ice Data Center i USA viser at maimåneden i år hadde den laveste målte isutbredelsen. Satellittmålingene går tilbake til 1979, og viser en jevn tilbaketrekning av isen ettersom årene har gått.

– Vi har aldri sett noe slikt som dette før. Det er langt under den forrige rekorden, sier Mark Serreze som leder forskningssenteret til Washington Post.

Hvor stort ekstra isareal er borte?

12 millioner kvadratkilometer var dekket av is i mai, noe som er over en halv million kvadratkilometer mindre enn den forrige rekorden, og 1,4 millioner mindre enn snittet fra 1980 til 2010.

Dette betyr at sammenlignet med snittet, har havet i Arktis mistet is tilsvarende mer enn arealet til hele Norden (Grønland ikke innberegnet.)

Når får vi svaret om det blir ny bunnrekord?

Men om det blir ny total bunnrekord for isutbredelse får vi vite i september, når isnivået er på sitt laveste.

Selv om nivået nå er mye lavere enn hva det var på samme tidspunkt i 2012 da rekorden på under 3,4 millioner kvadratkilometer is ble satt, er det mange faktorer som spiller inn, særlig hvordan sommerværet rundt Nordpolen blir.

Hva påvirker isen?

Forsker og leder for hav og havis-seksjonen ved Polarinstituttet, Sebastian Gerland sier følgende om hva som, i tillegg til den generelle globale oppvarmingen, påvirker hvor lite is det blir rundt Nordpolen.

– Været, istykkelsen før det begynner å smelte, hvor rask isen driver dynamiske prosesser (når isflak presses sammen eller skyves over
hverandre), snødekke på isen som betyr noe for refleksjon av solstråling, og isolasjon.

Han viser også til at om varmt vann og luft kommer til områder i Arktis der det er havis, smelter isen raskere.

Kan Nordpolen bli isfri allerede i år?

Professor og ekspert på havis Peter Wadhams ved Cambridge University sa i forrige uke til den engelske avisen Independent at det er godt mulig at Nordpolen blir isfri allerede i år eller neste år.

– Selv om ikke isen forsvinner er helt er det veldig sannsynlig at det vil bli et år med rekordlite is.

Han presiserer at det uansett vil ligge is rundt og nær Canadas kyst.

Independent skriver at sist gang Nordpolen var isfri, mest sannsynlig var over 100.000 år tilbake i tid.

Hva sier andre eksperter til dette?

Independent har snakket med en forsker kollega av Wadhams, Jennifer Francis ved Rutgers University i USA. Hun mener det er svært usannsynlig at Nordpolen og områdene rundt blir isfrie i år, og mener det er mer realistisk at det skjer en gang mellom 2030 og 2050.

Lars H. Smedsrud er professor ved Bjerknessenteret i Bergen og ekspert på sjøis. Han har svært liten tro på den britiske professorens spådommer om isfri Nordpolen i år eller neste år.

– Det er overdrevent og ganske spekulativt. Jeg mener at en del av smeltingen (kanskje cirka 30%) har vært forårsaket av en sirkulasjonsendring. Dette vil kunne snu, og da vil noe av den tapte isen komme tilbake. Likevel, global oppvarming går sin gang, og fortsetter vi med CO₂ utslipp blir det absolutt slutt på sommerisen – i hvert fall før 2100 sier de fleste klimamodellene, sier han til Aftenposten.

Forsker og leder for hav og havis-seksjonen ved Polarinstituttet, Sebastian Gerland, mener det er vanskelig å si om den britiske forskerens prognose for isfritt Nordpolen i år eller neste år er realistisk fordi en tilsvarende situasjon som vi har i år ikke er observert før.

Les mer om

  1. Nordpolen
  2. Grønland
  3. Klima
  4. Vær