Verden

Tsvangirai stiller ultimatum

Rundt 300 zimbabwere har søkt tilflukt utenfor den sørafrikanske ambassaden i hovedstaden Harare i Zimbabwe.

Morgan Tsvangirai gir president Robert Mugabe en siste advarsel før andre runde av presidentvalget i Zimbabwe fredag.

  • Elisabeth Rodum

Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai gir den sittende regjeringssjefen 24 timer til å starte forhandlinger med opposisjonen. Dersom Mugabe og regjeringspartiet Zanu-PF gjennomfører valget som planlagt, vil det være umulig å forhandle, sier Tsvangirai.

Under en pressekonferanse i hovedstaden Harare onsdag gjorde opposisjonslederen det klart at MDC ikke vil gå inn i forhandlinger med president Robert Mugabes regjering dersom andre runde av presidentvalget går som planlagt fredag.

– Vi vil ikke ha noen ting å gjøre med en regjering som springer ut av dette såkalte valget. Vi har sagt at vi er villige til å forhandle før valget – ikke etter, sa Tsvangirai.

— Forhatt leder

Uten forhandlinger vil Robert Mugabe fremstå som en forhatt leder som tilranet seg makten, en leder med ansvaret for drap på sivile, mener opposisjonslederen.

Sittende president Mugabe og valgkommisjonen i landet holder fast ved at andre runde i presidentvalget skal gjennomføres etter planen fredag.

- Hvordan kan du kalle deg en valgt president? Du har ingen legitimitet og jeg vil ikke snakke med en illegitim president, sier Tsvangirai om den sittende presidenten til den britiske avisen Times på telefon fra Harare.

MDCs leder Morgan Tsvangirai fikk flest stemmer i første valgomgang i mars, men ikke over halvparten slik det kreves for å seire i første runde. Tsvangirai trakk seg sist helg fra valget og begrunner det med regimets bruk av vold og trusler for å skremme folk til å stemme på Mugabe.

Minst 86 personer fra opposisjonspartiet MDC er blitt drept siden slutten av mars, og 200.000 mennesker er drevet på flukt, hevder opposisjonen. Regjeringen mener opposisjonen har ansvaret for voldsbølgen i landet.

Afrikansk løsning

Robert Mugabe står under et stadig sterkere press for å avlyse andre runde av presidentvalget i Zimbabwe fredag. Morgan Tsvangirai setter nå sin lit til at nabolandene kan bidra til en forhandlingsløsning.

De 14 landene som utgjør Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) har i tillegg til Nelson Mandela, den tidligere presidenten i Sør-Afrika, oppfordret Mugabe til å utsette valget. De afrikanske lederne mener det nå er umulig å gjennomføre frie og rettferdige valg på grunn av den urolige situasjonen i Zimbabwe.

– Dersom valget avvikles under nåværende omstendigheter, vil det undergrave troverdigheten og legitimiteten til valgresultatet, heter det i en uttalelse fra SADC.

– Det er en tragisk svikt i lederskapet i vårt naboland Zimbabwe, sa Mandela da han kommenterte situasjonen i Zimbabwe for første gang onsdag.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som har meklet i konflikten mellom president Robert Mugabe og opposisjonen det siste året, er blitt sterkt kritisert for sin forsiktige holdning til Mugabe og krisen i landet.

Kommentatorer i Sør-Afrika mener Mandela har vært tilbakeholdende i sin kritikk av Mugabe fordi han ikke har ønsket å utfordre den sørafrikanske presidentens autoritet som forhandlingsleder i Zimbabwe.

Fraråder å reise

Utenriksdepartementet endrer sitt offisielle reiseråd for Zimbabwe som følge av urolighetene i landet.Etter de siste ukenes uroligheter i forkant av valget i Zimbabwe ønsker Utenriksdepartementet at nordmenn holder seg unna det sørøstafrikanske landet.«Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Zimbabwe inntil videre», lyder det offisielle reiserådet på UDs landsider for landet etter torsdagens endrede sikkerhetsvurdering.

Les også

  1. Tsvangirai vil likevel ikke ha militær intervensjon

  2. Mandela bryter stillheten

  3. Bush: – Valget i Zimbabwe er en farse

  4. Mugabe mister britisk tittel