Høyt spill om Syria i Kreml: Putin, Erdogan og iranere ble enige om å ta styringen

MOSKVA (Aftenposten): Bildet viser noe mange trodde var umulig. Russland, Tyrkia og Iran er enige om nytt spor for en løsning på Syria-krigen.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif fra Iran, Sergei Lavrov fra Russland, Mevlüt Çavusoglu fra Tyrkia i Moskva i dag etter at de tre landene ble enige om å være «garantister» for nye fredssamtaler mellom syriske myndigheter og opposisjonen.
  • Per Anders Johansen

– Russland, Tyrkia og Iran er enige om å være garantister for samtaler mellom syriske myndigheter og opposisjonen, sier Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.

– Det finnes ingen militær løsning på konflikten.

Iran og Tyrkia har vært to av de argeste konkurrentene i Syria-krigen.

Men etter intense samtaler i Moskva har Putin fått de to arvefiendene til å være med på et russisk forhandlingsspor.

Russland på sin side har reddet Assad-regimet. Etter kampene om Aleppo forventer Moskva at Syrias president stiller opp i reelle forhandlinger.

– Iran, Russland og Tyrkia er enige om å fasilitere for forhandlinger om en avtale mellom syriske myndigheter og opposisjonen. Vi vil også garantere for at avtalen holder, sa Lavrov.

Hvilken opposisjonsgrupper som eventuelt velger å bli med, er fortsatt et åpent spørsmål.

Slik så det ut da Russland og arvefiendene Iran og Tyrkia diskuterte Syria i Moskva i dag. Nå inviterer de tre landene til et "nytt spor" for å få til en løsning på Syria-krigen.

Høyt spill i Moskva

I Kreml drev russiske diplomater et høyt spill mandag og tirsdag for å få til et helt nytt fredsforhandlingsspor i Syria-krigen.

Dersom Putin lykkes med å få både Iran, Tyrkia og Assad til å være med i en ny forhandlingsprosess under ledelse fra Moskva, vil det være et prestisjenederlag for både USA, FN og Vesten.

De russiske diplomatene kaller sitt Syria-spill for «det trilaterale Moskva-Ankara-Tehran-formatet».

Russerne var svært fornøyde etter forhandlingene.

– Formatet vi kan se her i dag, er det mest effektive. Dette er ikke et forsøk på å kaste skygger over forsøkene til våre andre partnere til å oppnå fremskritt for å løse Syria-krisen. Dette er bare en stadfestelse av faktum, sa Lavrov.

– Vi snakker definitivt om en våpenhvile. Den bør gjelde for hele Syria, sa den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu. Han la til at våpenhvilen ikke vil gjelde for «terroristgrupper som al-Nusra og ISIL».

– Dette er et veldig viktig første skritt for å legge til rette for en våpenhvile i Syria, sa Irans utenriksminister.

Utenriksminister Sergei Lavrov, Mevlut Cavusoglu fra Tyrkia og Mohammad Javad Zarif fra Iran (til høyre) under Syria-forhandlingene i Moskva 20. desember. At både iranerne og tyrkerne er med, oppfattes av russerne som en stor diplomatisk seier.

Slik foregikk dragkampen

Under deler av forhandlingene snakket russerne med iranerne og tyrkerne hver for seg.

Russlands forsvarsminister lovet Iran tettere militært samarbeid, og planlegger nye våpenleveranser til iranerne.

– Vårt forslag vil inneholde viktige tiltak for å få til en løsning av Syria-krisen, sa Russlands forsvarsminister Sergei Sjoigu.

– Alle tidligere forsøk fra USA eller USAs partnere på en felles avtale var dømt til å mislykkes. Ingen av dem hadde faktisk innflytelse på situasjonen «på bakken», sa Sjoigu.

– Russland har gjort jobben som USA mislykkes med å gjøre, nemlig skille terrorister fra opposisjonen i Syria, hevdet den russiske forsvarsministeren.

Utenriksministrene Mohammad Javad Zarif fra Iran Mevlut Cavusoglu fra Tyrkia under samtaler med russerne i Moskva i dag.

Forhandlinger i Astana

Planen til Kreml er å samle partene til forhandlinger på nøytral grunn i hovedstaden i Kasakhstan.

FNs og USAs apparat i Genève er dermed satt på sidelinjen.

Vertene for eventuelle fredsforhandlinger i Astana venter imidlertid fortsatt på å få vite når samtalene vil starte.

– Presidentene Putin og Erdogan har gjort det klart at alt avhenger av Syrias reaksjon. Opposisjonen er veldig sprikende og den offisielle siden til Bashar al-Assad har ennå ikke tatt noen beslutning, sier utenriksministeren i Kasakhstan Erlan Idrisov til Interfax.

– Ingen datoer er ennå fastsatt.

Den iranske utenriksministeren legger ned blomster til minne om den russiske ambassadøren som ble drept mandag, før forhandlingene i Moskva mandag.

Diplomatdrap kan ha bidratt til løsning

Terrorangrepet på den russiske ambassadøren i Istanbul mandag kan ha bidratt til at russerne også fikk med seg tyrkerne på en løsning.

Erdogan er en viktig støttespiller til flere av opposisjonsgruppene i Syria.

Dersom Tyrkia er med som garantist, kan det øke mulighetene for at flere av opposisjonsgruppene blir med. Etter tapet av Aleppo er de mer avhengig av Tyrkias støtte for å overleve.

– Samtalene i dag om Syria, inkludert Aleppo, vil forhåpentligvis ikke bare til vårt arbeid på å finne en løsning. Det kan også styrke forholdet mellom våre land på andre måter, sa Tyrkias forsvarsminister Fikri Isik.