Verden

Først ble elver i Sibir røde. Så la det seg en grå tåke over Pasvikdalen. Nå lover den russiske oligarken milliarder for å redusere verdens største svovelutslipp

Sjefen for Norilsk Nickel Vladimir Potanin i møte med Russlands president Vladimir Putin i Sotsji i 2015. Potanin lover nå å modernisere sine smelteverk, som i dag er en av verdens største miljøsyndere.

– Når alle peker fingrene på deg for at du gjør noe galt, er det ubehagelig, sier en Russlands rikeste oligark, eieren av selskapet som farget elver i Sibir røde.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

En onsdag i juni 2014 la det seg enormt teppe av grå tåke over Pasvik i Finmark.

Innbyggerne kunne fortelle til NRK hvordan luften smakte av svovel. Målingene viste det høyeste svovelutslippet som noen gang er målt i området: 1980 mikrogram svoveldioksid pr. kubikkmeter luft, seks ganger over grenseverdien.

Synderen var det russiske smelteverket i Nikel noen få kilometer fra norskegrensen, som alene slipper ut 100.000 tonn svoveldioksid årlig.

Nå lover den superrike russiske oligarken Vladimir Potanin, som eier Norilsk Nickel, å redusere utslippene.

Nikelverket i Nikel har spydd enorme mengder miljøgifter noen kilometer fra norskegrensen i flere årtier, som blant annet kan ha ført til høye konsentrasjoner av miljøgifter hos gravide kvinner. Naturen er hardt rammet av svovelutslippene.

Nå vil oligarken også være miljøvenn

Potanin lover å bruke om lag 14 milliarder kroner på å redusere utslippene fra Norilsk-anleggene.

Dette skal redusere utslippene med 900.000 tonn i året fra alle fabrikkene - både på Kola og i Sibir til industrigiganten.

De største anleggene ligger i de nordlige områdene av Sibir ved byen Norilsk.

– Når alle peker fingrene på deg for at du gjør noe galt, så er det ubehagelig, sier Potanin i et intervju med Bloomberg.

Den russiske oligarken er god for 145 milliarder kroner ifølge Forbes.

Dersom Potanin holder sitt løfte, vil dette tilsvare et kutt i svoveldioksid-utslipp tilsvarende de fem største landene i Europa.

 • Elven ble farget rød. Nå er mysteriet i Sibir oppklart.
Byen Norilsk i Sibir er verdens mest forurensede by. Her produseres store deler av verdens nikkel- og palladium fra gruvene i området.

Bellona forsiktig optimistisk

– Man skal aldri selge skinnet før bjørnen er skutt. Norilsk Nickel har også tidligere lovet tilsvarende investeringer i miljøtiltak, sogar med støtte fra Stortinget. Da skjedde null og niks, sier Bellona-rådgiver Oskar Njaa.

Bellona mener imidlertid at det siste utspillet skiller seg fra tidligere brutte miljøløfter.

– Nå kommer initiativet fra Norilsk Nickel selv, sier Njaa.

– Det kan tyde på at det faktisk skjer noe nå. I så fall er det virkelig på tide, sier Njaa.

Putin besøker anleggene til Norilsk Nickel i 2010. Anleggene gir Russland store inntekter, og eies av oligarker som har vært Putins lojale støttespillere helt siden de overtok de statlige anleggene for småpenger på 90-tallet.

Flere signaler om at oligarken mener alvor

Bellona og Njaa peker på flere årsaker til at det er grunn til å ta det russiske oligarkløftet på alvor denne gang.

 1. Norilsk Nickel har allerede inngått en kontrakt med det canadiske selskapet SNC-Lavalin for å starte arbeidet ved anleggene i Sibir.
 2. I Murmansk i november lovet visepresidenten i Norilsk Nickel å bruke 3,7 milliarder kroner på Kola-anleggene.
 3. I 2008 innfører Russland et «best available technology»-system, hvor anleggene i Nikel skal inngå.

Den russiske oligarken gjør ikke dette bare for å redusere utslipp.

Anleggene vil også bli mer effektive, økonomiske og interessante for utenlandske investorer, slik at det er mulig å tjene mer penger.

Det norske oljefondet ble nektet å investere i selskapet i 2009.

Norilsk Nickel-sjefen Vladimir Potanin.

Farget elven i Sibir rød

Norilsk Nickel var miljøsynderen da hele verden ble forbløffet da en stor elv i Sibir ble farget rød tidligere i år.

– Resultatet av vårt arbeid vil først bli synlig etter fem til syv år. Men det er viktig for meg at dette arbeidet blir ferdig, sier Potanin til Bloomberg. Han legger til at verden ikke lenger har råd til å la være å sette inn tiltak.

Russland har enorme miljøproblemer, som har havnet i bakgrunnen i løpet av den økonomiske krisen.

Bare 11 prosent av russerne mener miljøforurensning er et stort problem sammenlignet med alle de andre store utfordringene Russland står overfor, viser en måling Levada.

Putin har bestemt at 2017 skal bli offisielt «miljøår». Miljøspørsmål er ellers et tema som kommer svært langt ned når russere blir spurt om hva som er de viktigste problemene i Russland i dag.

Les mer om

 1. Russland
 2. Finnmark
 3. Miljø