Verden

Sarkozys drøm om ny presidentperiode knust

Tidligere president Nicolas Sarkozy er ute av kampen om å bli presidentkandidat for de konservative i Frankrike til våren. Tidligere statsminister François Fillon vant søndagens nominasjonsvalg.

Nicolas Sarkozy håpet å få tilbake jobben som president. Bildet er fra debatten mellom de konservative kandidatene torsdag. Reuters / NTB scanpix

 • NTB

Fillon (62) vant klart, foran tidligere statsminister Alain Juppé (71).

– Jeg sier til alle franskmenn, uansett hvem de stemte på, at forandring er på vei og vil drive Frankrike fremover, sier Fillon til sine støttespillere, ifølge Reuters.

– Mine landsmenn har fortalt meg – overalt – at de ønsker å løsrive seg fra et byråkratisk system som tapper dem for energi. Overalt har de fortalt meg om sine ønsker om autoritet, sa han videre.

Med nær fire millioner stemmer telt opp natt til mandag, har Fillon en oppslutning på 44,2 prosent, mens Juppe får 28,5 prosent. Det kreves minst halvparten av stemmene om en kandidat skal vinne nominasjonen i første runde. Dermed skal Fillon og Juppé møtes i andre og siste avstemning 27. november.

François Fillon leder kappløpet om å bli presidentkandidat for de konservative i Frankrike til våren. GONZALO FUENTES / Reuters/ NTB scanpix

Les også

Blir en av disse to Frankrikes neste president? | Kjerstin Aukrust

Gode sjanser

Tidligere president Nicolas Sarkozys drøm om en ny presidentperiode ble knust, og med 20,6 prosent av stemmene erkjente han søndag kveld nederlaget.

– Jeg ønsker François Fillon og Alain Juppé til lykke, sa Sarkozy.

Dersom Fillon går seirende ut av nominasjonsprosessen, mener franske kommentatorer at han kan ha gode sjanser til å vinne presidentvalget i april og mai.

Tidligere finansminister Emmanuel Macron stiller for øvrig som presidentkandidat for et nytt sentrumsparti han selv har stiftet, og han kan komme til å stjele stemmer fra sosialistenes kandidat.

Tidligere statsminister Alain Juppé, som i dag er ordførere i Bordeaux, under et valgkampmøte i Lille. Reuters / NTB scanpix

Les også

Dette er Frankrikes minst populære politiker: Bare 4 prosent synes Hollande gjør en god jobb

Marine Le Pen

Siden den franske venstresiden er splittet, antas det at det vil bli Fillon og høyrepopulisten Marine Le Pen som til slutt vil kjempe mot hverandre i siste runde av presidentvalget.

Marine Le Pen. JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Etter Donald Trumps overraskende valgseier i USA er Le Pen styrket i sitt håp om at det er mulig å slå de mer tradisjonelle kandidatene. De fleste analytikere tror likevel hun vil tape i siste runde.

Republikanernes nominasjonsvalg er første gang den franske høyresiden lar vanlige velgere utpeke presidentkandidaten.

 1. Les også

  Frankrikes statsminister: – EU kan gå i oppløsning

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Frankrike
 2. François Hollande
 3. Marine Le Pen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fillon utklasser Juppé i fransk nominasjonsvalg

 2. VERDEN

  Han kom fra intet og slo knockout på alle. Nå er han favoritt til å bli ny fransk president.

 3. KRONIKK

  Blir en av disse to Frankrikes neste president? | Kjerstin Aukrust

 4. VERDEN

  Dette er Frankrikes minst populære politiker: Bare 4 prosent synes Hollande gjør en god jobb

 5. VERDEN

  Putin snakker pent om Fillon

 6. VERDEN

  I dag velges sosialistenes presidentkandidat: Disse to kjemper om et politisk konkursbo i Frankrike