Trodde du det amerikanske presidentvalget ble holdt i november? Da tar du feil. Det egentlige valget skjer fem dager før julaften.

Valget er ikke avgjort før de 538 valgmennene avlegger sine stemmer 19. desember. Nå sier minst syv av disse valgmenne at de kommer til å nekte å følge folkets vilje.

En mann tar en selfie foran et kart som viser antallet valgmenn i hver delstat. Donald Trump fikk 306 av de 538 valgmennene ved årets valg.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg

En tenåringsjente fra staten Washington er den syvende og foreløpig siste av de 538 valgmennene som kommer til å protestere mot Donald Trump ved å stemme på en annen presidentkandidat enn hva folkeflertallet har bedt henne om å gjøre.

Det amerikanske valgsystemet er bygget opp slik at folket ikke velger presidenten direkte. I stedet stemmer velgerne i hver delstat på såkalte valgmenn, som har som jobb å avlegge stemmene i henhold til folkets vilje.

Kandidaten som vinner i hver delstat, får samtlige valgmenn i den delstaten. Unntakene her er delstatene Maine og Nebraska, som har valgt en annen ordning.

Valgmennene fordeles etter folketall, og følger antallet representanter hver delstat har i Representantenes hus pluss de to senatorene fra hver delstat. Folkerike California har dermed 55 valgmenn, mens det sparsommelig befolkede Nord-Dakota kun har tre.

Valgmannsordningen er blitt gjenstand for heftig debatt etter årets valg, spesielt fordi Hillary Clinton tapte valget til tross for at hun fikk 2,5 millioner flere stemmer enn Donald Trump.

Det er på grunn av valgmannssystemet at Donald Trump kunne vinne presidentvalget til tross for at Hillary Clinton fikk 2,5 millioner flere stemmer enn ham på landsbasis.

Trump fikk 306 valgmenn etter årets presidentvalg, mens Clinton fikk 232.

Valgmennene skal møtes i sine delstatskongresser 19. desember for å avlegge sine stemmer, noe som vil utgjøre det formelle presidentvalget i år.

Les også

Trump skal ha hyllet diktator i telefonsamtale. Diplomater verden over lar seg forbløffe over den kommende presidentens uformelle stil.

De forventes å stemme ut fra valgresultatet, men straffen for å trosse velgerne og å bli en såkalt «utro valgmann» er minimal.

Systemet ble etablert av Alexander Hamilton, USAs første finansminister og mannen som nylig fikk sin renessanse gjennom den ekstremt populære hiphop-musikalen «Hamilton».

Nå lar en gruppe valgmenn seg inspirere av den samme Hamilton i et forsøk på å sabotere for Trump på valgdagen 19. desember.

Alexander Hamilton var en av de amerikanske grunnlovsfedrene. Han mente at det burde finnes en buffer som forhindret velgerne fra å avgjøre direkte hvem som ble USAs president. Dermed ble valgmannsystemet født.

Inspirert av Alexander Hamilton

Protestgruppen «Hamilton Electors» har nå registrert seg som organisasjon i Colorado og prøver å samle inn penger for å bidra til å overtale så mange valgmenn som mulig til å stemme noe annet enn hva folket har bedt dem om i valget som ble holdt 8. november.

Og foreløpig har altså syv av de 538 valgmennen sagt at de skal stemme på en annen kandidat enn hva folkeflertallet tilsier at de skal gjøre.

Tenåringsjenta i delstaten Washington, Levi Guerra (19), er ment å stemme på Hillary Clinton ettersom Demokratenes kandidat vant de 12 valgmennene her.

Nå sier hun at hun heller vil stemme på en «alternativ republikaner» enn på Clinton i protest mot Donald Trump.

– Jeg stiller meg bak Hamilton-valgmennene. Jeg lovet dem som stemte på meg at jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å forhindre at Donald Trump overtar som president, fortalte Guerra på en pressekonferanse i Washingtons hovedstad, Olympia, tidligere denne uken.

Bret Chiafolo, en av Hamilton-valgmennenes grunnleggere, sier til The Guardian at grunnlovsfedrene gjorde det klart at valgmennene ikke skulle stemme på en presidentkandidat som var uegnet til jobben.

– Det er det vi prøver å oppnå her – å finne ut av hva «uegnet» betyr og å opplyse de andre valgmennene i begge partier om akkurat dette, sier han.

Les også

Det er fortsatt aktivitet i valgkampappraratene. Clinton-kampanjen støtter omtelling av stemmene i tre delstater

Lite sannsynlig at Trump blir forhindret fra å vinne

To andre valgmenn i Washington har allrede sagt at de vil gjøre det samme som Guerra. Fire av Colorados ni valgmenn er også med på protesten.

Dersom de gjør alvor av truslene sine, blir det første gang siden 1912 at mer enn én valgmann har stemt på noe annet enn de var ment å gjøre.

Ettersom samtlige av de syv Hamilton-valgmennene er ment å stemme på Hillary Clinton, vil det ikke påvirke Donald Trumps muligheter til å bli USAs 45. president.

Men de syv håper å inspirere også Trump-valgmenn til å bli med på protesten deres. Klarer de å få med seg 37 av Trumps 306 valgmenn, vil han ikke ha de nødvendige 270 stemmene han trenger for å bli president.

Dersom dette svært usannsynlige scenariet skulle bli en virkelighet, vil det være Kongressen som avgjør hvem som blir den neste presidenten.

Ettersom republikanerne har flertall i den påtroppende Kongressen, vil den nesten presidenten i så fall også være en republikaner. Men det ville gitt partiet mulighet til å velge enn annen enn Trump – hvis det er det de ønsker.

Foreløpig er det kun én Trump-valgmann som har sagt at han nekter å stemme på den republikanske kandidaten. Texas-valgmannen Art Sisneros forsøker nå å trekke seg som valgmann fordi han ikke klarer å stemme på Trump.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook