Verden

400 norske babyer er unnfanget i denne russiske klinikken: Garanterer baby for 225.000 kroner – eller pengene tilbake

St. Petersburg (Aftenposten): Fra utsiden ser det ut som et apotek. Bak dørene i klinikken i St. Petersburg sørger russiske leger for at norske kvinner blir gravide inntil de fyller 51 år.

En av spesialistene i Ava Peter-klinikken i St. Petersburg jobber gjør undersøkelser. Russerne garanterer norske kvinner en baby, eller pengene tilbake etter tre forsøk.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Tine Dommerud
  Journalist

Rett ved den travle hovedgaten Nevski prospekt i St. Petersburg ligger klinikken AVA Peter.

Her er mer enn 400 friske, norske barn unnfanget siden 2009 etter vanlig fertilitetsbehandling eller med eggdonasjon fra russiske kvinner.

De første årene kom om lag 50 norske kvinner hvert år. Nå øker pågangen kraftig.

I 2016 vil over 70 norske kvinner få oppfylt et av deres største ønsker i livet her:

– De fleste pasientene som vi aksepterer å behandle, får en baby, sier doktor og fertilitetspesialist Olga Zaytseff.

Når de norske kvinnene får satt inn embryoer fra russiske kvinner, blir 60 prosent gravide første gang og 49 prosent føder et barn.

– Sjelden trenger noen mer enn tre forsøk, sier Zaytseff.

– De fleste pasientene som vi aksepterer å behandle, får en baby, sier doktor og fertilitetspesialist Olga Zaytseff ved AVA Peter-klinikken i St. Petersburg. Hun og hennes russiske kolleger har sørget for at over 400 norske barn er blitt unnfanget her siden 2009.

Baby – eller pengene tilbake

Russerne er så sikre på sine resultater at de i 2015 innførte «babygaranti».

– Det gjør at kvinnen får 70 prosent av pengene tilbake hvis hun ikke har fått en baby i løpet av tre donor-forsøk, sier Zaytseff til Aftenposten.

Mange av kvinnene har brukt store summer uten å få barn, før de reiser til Russland.

– «Pengene tilbake»-garantien gir kvinnene en visshet om at klinikken vil gjøre alt som er mulig for at de skal bli gravide. Hvis det ikke går, så har de fortsatt økonomi til å adoptere eller gå videre i livet.

«Du kan være gift, i et forhold med en av samme kjønn eller enslig», heter det på nettsiden til klinikken – på norsk.

Vil du ha et barn som ligner på en av disse jentene? De russiske eggdonorene presenteres med bilder som viser hvordan de så ut som barn. Dermed kan norske kvinner velge en donor som ligner på dem selv.

Grågrønne øyne og blondt, rett hår

Olga Zaytseff og hennes kolleger har utviklet en database hvor kvinnene til enhver tid kan velge mellom 150 tilgjengelige eggdonorer.

De kan også studere barnebilder av donorene frem til fylte 12 år.

«Jeg liker maling, lese bøker og gå på rulleskøyter», skriver en 167 cm høy, 54 kilo tung og 27 år gammel russisk kvinne med gråblå øyne og brunt, bølgende hår og universitetsgrad i økonomi.

«Jeg er både forelder og eggdonor. Jeg er glad for at noen andre får oppleve det samme som meg, på grunn av mine egg».

En annen donor presenteres som «25 år gammel, med grågrønne øyne, blondt rett hår, 165 cm høy og 60 kilo med juridisk universitetsutdannelse og en datter».

Hvis et barn kan bli til på denne måten, så skjer det bare med Skaperens velsignelse, skriver eggdonoren, som også forteller at hennes hobbyer er «sport, dansing og poesi».

 • Strenge, norske regler gjør at kvinner som trenger hjelp til å få barn reiser utenlands: Tina Avantis Johnsen reiste til Praha og ble gravid ved hjelp av egg fra en tsjekkisk kvinne
Fertilitetsspesialist og lege Olga Zaytseff og hennes kolleger har sørget for at hundrevis av norske barn er blitt unnfanget her de siste syv årene, blant annet ved hjelp av flere hundre russiske eggdonorer.

Finner russiske kvinner som ligner seg selv

Databasen gjør at de kan ta hensyn til personlige ønsker, forklarer Zaytseff:

– De kan se bilder av donoren frem til 12-årsalderen, eller sortere databasen etter deres egne fysiske kjennetegn, for eksempel hår- og øyenfarge, høyde og vekt.

– Hva er det viktigste når kvinnen velger en eggdonor?

– For mange kvinner er en fysisk likhet veldig viktig. Men noe av det viktigste er faktisk det personlige brevet som donoren skriver om seg selv, sin familie, utdannelse, interesser, hva hun tenker og føler, samt hvilken begrunnelse hun har for å bli eggdonor.

Aftenpostens korrespondent og doktor Olga Zaytseff studerer eggdonor-basen, hvor vestlig kvinner kan velge hvem de vil ha som egg fra. – De kan se bilder av donoren frem til 12-årsalderen, eller sortere databasen etter deres egne fysiske kjennetegn, for eksempel hår- og øyefarge, høyde og vekt, sier Zaytseff.

Vil ha barn med blå øyne og blondt hår

Grunnen til at så mange norske har valgt nettopp St. Petersburg, er at det er større muligheter for å finne donorer som ligner på norske barn, mener fertilitetsspesialisten.

– Mange av de norske parene som kommer, har blå øyne og blondt hår, og da ønsker de ikke få barn med brune øyne. Drar de til Hellas eller Spania, vil de som regel få en donor med brune øyne. Da kan man se om de har fått et barn ved hjelp av donor.

– Hvorfor er det så viktig?

– Det er veldig viktig at foreldrene selv får frihet til å avgjøre når de skal fortelle barnet, og om de skal fortelle det. For noen er dette helt uten betydning siden de har vært helt åpne, men for andre kan det være et problem.

– I andre land er det som regel legene som bestemmer dette?

– Noen kan kanskje tenke at det er kynisk at kvinnen skal sitte og velge de genetiske foreldrene til sitt fremtidige barn. Men for moderne, vestlige kvinner er det ikke akseptabelt at noen andre skal ta dette valget for dem, sier Zaytseff.

– Det er mange grunner til at kvinner ender opp med denne løsningen, noen har ofret familielivet for høyere utdannelse og en god jobb. Når de endelig har tid og anledning til å stifte familie, oppdager de at det er for sent å bli mor med egne egg. Når de ser etter en donor, ønsker de en viss innflytelse på hvem det er.

Barn bør helst fødes før moren er 35 år. Men hvem gir oss rett til å dømme disse kvinnene hvis de er friske og i stand til å bære frem et barn? Doktor Olga Zaytseff ved klinikken Ava Peter.

Får barn opp til 51 år

Aldersgrensen for å få behandling i St. Petersburg er 51 år.

– Det er ikke en ideell situasjon i det hele tatt å få barn i den alderen. Barn bør helst fødes før moren er 35 år. Men hvem gir oss rett til å dømme disse kvinnene hvis de er friske og i stand til å bære frem et barn? spør Zaytseff.

Det viktigste for de russiske legene er om kvinnen er frisk både fysisk og psykisk, ikke om hun er over 50 år.

– Heldigvis er kvinner fra Skandinavia i veldig god form på grunn av en sunn livsstil, økologi og spisevaner sammenlignet med kvinner fra for eksempel Tyskland eller Storbritannia. Vi er derfor veldig glade for å behandle norske kvinner i slutten av 40-årene. Og vi har utmerkede resultater å vise til, sier den russiske fertilitetsspesialisten stolt.

Bak dørene i klinikken Ava Peter i St. Petersburg sørger doktor Olga Zaytseff for at norske kvinner blir gravide inntil de fyller 51 år. – Det er ikke en ideell situasjon i det hele tatt å få barn i den alderen. Barn bør helst fødes før moren er 35 år. Men hvem gir oss rett til å dømme disse kvinnene hvis de er friske og i stand til å bære frem et barn, sier Zaytseff.

Donor får 11.800 kroner

De russiske kvinnene som donerer egg, får betalt 1300 euro, eller 11.767 norske kroner.

De må ha født egne barn og må til intervjuer og flere helseundersøkelser før de velges ut. 90 prosent blir avvist. Klinikken legger vekt på donorens motivasjon; at donoren ønsker å hjelpe barnløse kvinner. Det er blant annet derfor det er viktig at de har født egne barn.

Nesten alle må ha universitetsutdannelse for å bli plukket ut.


Pågang fra norske par i Spania øker dramatisk

Også ved den spanske klinikken Barcelona IVF merker legene stor pågang fra norske par og enslige kvinner.

– Vi hadde 70 forespørsler om behandlinger fra Norge i fjor. De fleste av dem gjaldt behov for eggdonasjon, sier direktør for internasjonale tjenester Alessia Fiorillo.

Av disse 70 har halvparten iverksatt behandling med eggdonor, den andre halvdelen er til vurdering.

Til våren legger Regjeringen frem forslag til endringer i bioteknologiloven; loven som regulerer hvilke metoder for assistert befruktning som er tillatt. Mest debatt blir det om man skal tillate eggdonasjon eller ei.

Debatten går allerede for fullt i flere politiske partier. På bakrommet er dette en debatt som skaper politisk splid, både etisk og følelsesmessig

Norske myndigheter vet ikke hvor mange kvinner som reiser utenlands for å få eggdonasjon, men Bioteknologirådet viser til eksperter som anslår 200 årlig.

Aftenposten har tatt en ringerunde til klinikker i andre land som tilbyr eggdonasjon, men de færreste kan oppgi hvor mange norske kvinner de befrukter.

Bare de to klinikkene AVA Peter i Russland og Barcelona IVF i Spania hjalp og veiledet 140 norske kvinner i fjor.

Nettsider på norsk

Et søk på «eggdonasjon» på internett gir en rekke treff på private klinikker i blant annet Latvia, Russland, Tsjekkia og Spania.

Bare i Riga i Latvia har tre klinikker som tilbyr eggdonasjon, nettsider på norsk.

Leger fra den spanske klinikken Barcelona IVF besøker Norge minst to ganger i året, og møter par og enslige som ønsker å bli gravide.

Ifølge Alessia Fiorillo er Spania det første landet i Europa som tilbød assistert befruktning. Eggdonorene er anonyme, men sykehuset prøver å matche givere og mottagerne slik at de ligner hverandre.

– Det er vårt medisinske personale som sørger for en nøyaktig tilpasning mellom donor og pasient.

Genetisk sjekk av eggdonorer

– Spansk lov regulerer bruk av donor. Det gjelder også den økonomiske kompensasjonen, sier Alessia Fiorillo.

Alle eggdonorene må gjennomgå en grundig genetisk sjekk. Gjennomnsittseggdonoren i Spania er rundt 25 år.

Fiorillo poengterer at de fleste donorene hovedsakelig gjør dette som en altruistisk handling.

Hun opplyser at en eggdonor får rundt 10.000 kroner for donasjonen, og at det koster ca. 62.000 kroner for en kvinne eller et par å få barn med eggdonor.

Ifølge sykehuset har de gode resultater; mellom 75 og 86 prosent av parene blir befruktet.

Flere unge kvinner vil spare eggene i fryseren

I tillegg til eggdonasjon merker sykehuset i Barcelona en økende etterspørsel etter muligheten for å fryse ned egg.

Dette gjelder norske unge kvinner som ønsker å spare eggene sine til det passer dem å bli gravide.

Det kan være kvinner som ikke har noen partner, som prioriterer jobben, eller som av en annen årsak vil vente med å få barn, men som da risikerer at eggene blir mindre fruktbare på grunn av alder.

– Det er kvinner som ønsker å utsette sin graviditet ved å fryse ned sine ubefruktede egg mens de er i sin beste alder. Eggene er da i best kvalitet, og kvinnen trenger ikke å bli stresset for å få baby akkurat nå, sier Alessia Fiorillo.

Les mer om

 1. Russland
 2. Foreldre
 3. Kvinner
 4. Bioteknologi