Verden

De skrev om kongens kvinner og puddelen hans – nå er BBC i trøbbel

Da Thailands nye konge besteg tronen den 1. desember, publiserte BBC en portrettartikkel om ham. Nå vil politiet ha dem inn til avhør.

Thailands daværende kronprins Maha Vajiralongkorn avbildet sammen med sin daværende kone, prinsesse Srirasmi, i mai 2008. De to ble skilt i desember 2014. Foto: CHAIWAT SUBPRASOM, Reuters / NTB scanpix

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

I ferielandet Thailand verner man om kongefamiliens omdømme. Det gjaldt under kong Bhumibol, som døde den 13. oktober i år, og skal tydeligvis følges opp under den nye kongen, Maha Vajiralongkorn.

BBCs kontor i Thailand blir nemlig etterforsket av politiet etter at de publiserte en portrettartikkel om kong Vajiralongkorn idet han overtok som konge den 1. desember.

Thailand etterforsker BBCs kontor som rapporterer på det lokale språket, for angivelige ærekrenkelser. Myndighetene har blokkert tilgangen til profilen som ble skrevet om kongen, melder The Guardian.

Et bilde av kronprins Maha Vajiralongkorn i en butikk med kongebilder i Bangkok to dager før Vajiralongkorn ble utnevnt til konge. Foto: JORGE SILVA, Reuters / NTB scanpix

«En spillegal kvinnebedårer»

I artikkelen skriver BBC at det har vært hardnakkede rykter om at den nyutnevnte kongen var en kvinnebedårer med hang til gambling.

Hans egen mor sa i et intervju i 1981 at den daværende kronprinsen «var litt av en Don Juan».

Han har vært gift tre ganger, har fått seks barn og er blitt skilt fra alle tre konene.

Vajiralongkorn giftet seg med sin kusine i 1977 og fikk en datter med henne i desember 1978. Men allerede i 1979 fikk han et barn med en ung skuespillerinne, som han fikk fem barn med før skilsmissen i 1996. Den siste konen ble han skilt fra i 2014.

Den nye kongen på vei ut av det kongelige palasset i Bangkok den 2. desember. Foto: JORGE SILVA /Reuters/NTB scanpix

Puddelen som ble general

BBC skriver at kong Vajiralongkorn nå for tiden ses sammen med en tidligere flyvertinne i Thai Airways, Suthida. Hun skal nå ha blitt utnevnt til en offiser i det kongelige hoffets vaktstyrke.

BBC nevner i den forbindelse at som kronprins utnevnte Vajiralongkorn sin favoritt-puddel Fu-Fu til general i luftforsvaret. Puddelens militære rang ble omtalt i en amerikansk ambassaderapport som senere ble lekket av Wikileaks.

Den 11. desember i fjor var daværende kronprins Vajiralongkorn med på sykkelevenementet «Sykle for far» i Bangkok. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix

Kontoret stengt på grunn av trusler

Artikkelen om den nye kongen førte til sterke reaksjoner i Thailand. BBCs kontor i Thailands hovedstad måtte stenge på grunn av flere trusler i sosiale medier, ifølge NTB.

Thailandsk politi møtte opp på kontoret den 6. desember, men kom til stengte dører, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). Det er kommet trusler om juridisk straffeforfølgelse fra høyeste hold, inkludert statsministeren, melder CPJ.

– Myndighetene burde slutte med å komme med trusler mot BBC og andre som på ærlig vis har dekket tronskiftet i Thailand, sier Steven Butler, CPJs Asia-koordinator ifølge en pressemelding.

På dette bildet, som ble sendt ut av hoffet den 1. desember, priser den nye kongen sin avdøde far og sin mor, dronning Sirikit. Av bildeteksten går det frem at den nye kongens fulle navn er Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Foto: AP/ NTB Scanpix

Opptil 15 års fengsel for majestetsfornærmelser

Visestatsminister Prawit Wongsuwan sa den 6. desember at han hadde beordret en etterforskning av portrettartikkelen. Han ga også ordre om at enhver BBC-ansatt som hadde «brutt loven og forårsaket skade, må tas hånd om, rapporterte Bangkok Post.

Straffen for majestetsfornærmelser er fengsel i opptil 15 år, ifølge thailandsk lov.

Minst én person sitter fengslet i henhold til denne loven, ifølge CPJ.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Journalistikk