Kjøpesenteret Disas er gnistrende lyst, blendende rent og 100 prosent ryddig. Beliggenheten i Fredrikshamn er ideell, noen få mil fra russergrensen. Her er bare én feil: Om noen mistet en mynt i gulvet, ville det høres fra fiskedisken og helt bort til kassene. Den gedigne hallen er nesten tom for kunder.— Vi åpnet kjøpesenteret i november i fjor, det verst tenkelige tidspunktet med tanke på russerhandelen, konstaterer medeieren Pille Häkkinen.

Hun retter på den mørkeblå vesten som bærer firmaets logo. Disas har vokst seg stort på foredlet fiskemat og er en av verdens ledende produsenter av røkt ørretrogn. Etter mange gode år der russere køet i finske butikker, virket det smart å åpne enda et kjøpesenter. Så ble det i stedet nedtur fra dag én. For i begynnelsen av 2014 begynte rubelen å falle, og fallet var bratt. Russerne innstilte finlandsturene.

Her er vi ved kjernen i finsk debatt foran riksdagsvalget førstkommende søndag. Det er ikke russerfrykt og Nato-strid som dominerer ordskiftet, det er penger. Alt tyder på at statsminister Alexander Stubb får et tupp i stumpen.

En serie ulykker

Svikten i russisk kjøpekraft er bare én av flere ulykker som har rammet finsk økonomi de siste syv, åtte årene. Landet med verdens beste skole og masse teknologisk spisskompetanse har ikke klart å skape ny vekst etter finanskrisen i 2008. Det eneste som har vokst, er statsgjelden. Den er doblet og nærmer seg EUs røde linje, 60 prosent av bruttonasjonalproduktet. Ett ratingbyråhar nedjustert Finlands kredittverdighet, og et annet byrå kan snart følge etter.

Finanskrisen slo hardt mot finsk eksport. Så kom amerikanske Apple og avslørte at finnene hadde satset på for få hester. Da iPhonen raserte Nokias mobil-divisjon og skar dype kutt i landets papirindustri, ble det åpenbart at finsk lønnsnivå og velferd var for smalt fundamentert.Finnene fant trøst i Russland, landets tredje største eksportmarked, som stadig importerte store mengder mat og maskineri. Rubelturister invaderte Stockmann i Helsingfors og tallrike varehus langs grensen.

Mohamad Darwich eier to slike supermarkeder. Inspirert av oppturen utvidet han og designet et klesvarehus spesielt for russiske kunder. Flaggskipet Grande Orchidée i Villmanstrand glitrer av gulldetaljer og prismer. Men også her er det tomt og stille.

Mohamad Darwich eier to supermarkeder ved russergrensen i Sør-Karelen, og med Grand Orchidée i Villmanstrand ville han gå «up market». Foreløpig har pilene pekt nedover, kundene sitter hjemme.
Mona W. Claussen

— I 2013 hadde jeg 200 ansatte, nå har jeg 75. I Grand Orchidée har vi tapt 80 prosent av estimert salg, sier Darwich. I de to supermarkedene hans sank salget 30–35 prosent i første halvår og 70 prosent i annet halvår i fjor.

— Her i Villmanstrand har annenhver russiskrettede butikk stengt dørene, sier han.

På toppen av rubelfallet rammes Finland av sanksjonskrigen mellom Russland og EU.

En augustdag i fjor var syv finske vogntog, alle fullastet med saltfritt «Putin-smør», på vei mot russergrensen i Sør-Karelen. De fikk ordre om å stoppe. Samme beskjed gikk ut til eksportører i hele landet. Handelen var blitt forbudt. Det bakevennlige smøret og tonnevis med «Putin-ost» måtte i stedet selges billig til finske kunder. Eksporten til Russland falt 14 prosent i fjor.

Regjeringsskifte og omstilling

Statsminister Alexander Stubb har overrasket finnene ved å si at hans regjering ikke har lykkes særlig godt med å ruste Finland for den nye virkeligheten.

Han sier at arbeidet i den såkalte sixpack-regjeringen har vært «en traumatisk opplevelse». Den har bestått av for mange partier (seks, deretter fire) til å kunne enes om viktige snuoperasjoner.

Sveriges eks-finansminister Anders Borg har gransket finsk økonomi. Han sier produktiviteten må opp og lønningene holdes nede, siden Finlands konkurransekraft nå har sakket 15–20 prosent etter konkurrentenes.Statsministerens parti, Samlingspartiet (finsk Høyre), taper valget 19. april, sier målingene. Seier spås til Centerpartiet, altså legendariske Uhro Kekkonens parti, som bygde velferd sammen med sosialdemokratene og manøvrerte Finland gjennom mange år av kald krig. Nå lover partiet 200.000 arbeidsplasser på ti år.

Pille Häkkinen er stolt av Disas' nye kjøpesenter i Fredrikshamn og har ingen tanker om å gi opp. Rubelkursen forteller henne hvor mange kunder hun kan vente fra dag til dag, og russerne kommer garantert tilbake, sier hun.

— Jeg har vært ute et par vinternetter før. Det er ett som er sikkert: Russland vil alltid være her, nå og i fremtiden.