Fransk påtalemyndighet: Nice-angriperen søkte på IS-propaganda

Gjerningsmannen ble oppsøkt av IS-medlem og radikalisert for to uker siden, ifølge onkelen.

Fransk påtalemyndighet opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at 13 av de 84 som ble drept på strandpromenaden i Nice foreløpig ikke er identifisert.

Samtidig skriver nyhetsbyrået at den franske påtalemyndigheten har grunn til å tro at 31 år gamle Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hadde planlagt angrepet grundig. De beskriver terrorangrepet som en overlagt handling.

Ifølge etterforskningsleder François Molins besøkte terroristen Promenade des Anglais ved flere anledninger.

Der tok han bilder av seg selv med mobiltelefonen på promenaden samme dag som angrepet fant sted. Minst ett av bildene skal han ha sendt til broren i Tunisia, ifølge den franske avisen Le Figaro.

– Radikalisert for to uker siden

Den mistenkte gjerningsmannens onkel har fortalt til nyhetsbyrået AP at
31-åringen skal ha blitt oppsøkt og rekruttert av et IS-medlem fra Algerie to uker før angrepet skjedde.

Lahouaiej-Bouhlel hadde mistet kontakten med sin kone og tre barn, noe som gjorde ham til et «lett bytte for rekruttering», siterer ABC News.

31-åringen skal også ha snakket om IS til folk han kjente, og sagt at han ikke kunne forstå hvorfor ikke IS fikk sitt eget territorium i Syria og Irak.

Onkelen bor fortsatt i byen Msaken, Tunisia, hvor Lahouaiej-Bouhlel vokste opp. Han har fortalt at han fikk vite om rekrutteringen av andre familiemedlemmer bosatt i Nice, og tar sterk avstand fra nevøens handlinger.

Søkte opp IS-propaganda

Gjennom etterforskningen har fransk politi funnet ut at den mistenkte gjerningsmannen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hadde en klar interesse for radikal islam.

Han skal ha søkt opp IS-propaganda på nett, og han har også søkt opp informasjon om terrorangrepet i Orlando, samt andre voldelige handlinger, blant annet et angrep i Paris-forstaden Meganville, melder AP.

49 personer ble drept i terrorangrepet i Orlando, da 29 år gamle Omar Mateen slo til mot et utested for homofile i midten av juni, omtrent en måned før blodbadet i Nice. I Meganville drepte en ung mann en politimann og hans kone i parets egen bolig.

Siden 1. juli har Nice-angriperen også flere ganger søkt etter «grusomme dødsulykker». På datamaskinen hans fant fransk politi også bilder av døde mennesker, IS-flagg, soldater og Osama Bin Laden, skriver Le Parisien.

Frankrike er i landesorg etter angrepet som drepte 84 mennesker i Nice torsdag kveld.

Rask radikalisering

Det var imidlertid lite som tydet på at radikaliseringen av Lahouaiej-Bouhlels hadde pågått lenge.

– Vi vet nå at han ble radikalisert veldig raskt, sa frankrikes statsminister Manuel Valls etter at det ble kjent at IS påtok seg ansvaret for angrepet.

Fransk politi kan fortsatt ikke bekrefte noen tilknytning til terrorgruppen.

Naboer har beskrevet ham som en voldelig enstøing som likte å drikke, løfte vekter og danse salsa, skriver BBC.

Onkelen i Tunsia har også sagt at han verken ba eller gikk i moskeen, og at han spiste svinekjøtt.

Åtte dager før angrepet lot 31-åringen skjegget vokse, samtidig som han fortalte folk at skjegget hadde «religiøs» betydning, ifølge NTB.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel pekes ut som mannen bak angrepet i Nice.

Fant kokain hos pågrepet

Tidligere i dag opplyste fransk politi at de fant kokain, elleve telefoner og 2.600 euro i kontanter hjemme hos en av dem som er pågrepet etter massakren i Nice.

Dette var hjemme hos en albansk mann.Til sammen skal politiet ha seks personer i varetekt i forbindelse med angrepet.

Dette er personer som enten nylig har vært i kontakt med angriperen, eller er mistenkt for å ha hjulpet ham å få tak i pistolen han brukte under angrepet, opplyser franske påtalemyndigheter.

Tunisiske sikkerhetsmyndigheter opplyser til BBC at Lahouaiej-Bouhlel, som opprinnelig kommer fra Tunisia, skal ha besøkt landet ofte, og siste gang for åtte måneder siden.

Les også

Albansk par pågrepet og mistenkt for å ha hjulpet Nice-angriperen

Leide lastebil

Allerede en uke før angrepet kontaktet han et utleiefirma for lastebiler, og han skal også ha undersøkt flere steder i Nice, der han selv var bosatt.

Den 19 tonn tunge lastebilen kjørte ned feirende mennesker langs promenaden i Nice i nærmere 2 kilometer før angriperen ble skutt og drept av politiet. Fortsatt ligger 74 personer på sykhus, og 28 av disse er på intensivavdeling, ifølge franske myndigheter.