Verden

Angela Merkel er årets navn i Time

«En leder som er i ferd med å kvitte seg med den nasjonale identiteten Tyskland bærer på» skriver nyhetsmagasinet.

Forbundskansler Angela Merkel er utpekt som en lederstjerne i Europas krisehåndtering av tidsskriftet Time. Foto: STEFANIE LOOS

 • Ingerid Salvesen

Verdens største ukentlige nyhetsmagasin har kåret den tyske forbundskansleren Angela Merkel til årets navn. Time fremhever hennes styrke og lederskap under den europeiske flyktningkrisen.

Kanslerens håndtering av uroen i EU er også en avgjørende grunn til at 61 år gamle Merkel går til topps i den prestisjetunge kåringen. Times sjefredaktør Nancy Gibbs beskriver Merkel som en uunnværlig aktør under kriser som har gitt «grunn til å spekulere på om Europa kan fortsette å eksistere».

Begrunnelsen

– Angela Merkel er TIME's Person of the Year – for å ha bedt sitt land om mer enn de fleste politikere ville våget, for å ha stått standhaftig opp mot tyranni og hensynet til egne interesser, og for å ha utført støtt, moralsk lederskap i en verden hvor det er mangelvare på nettopp det, skriver Gibbs under tittelen «Den frie verdens kansler».

tac01066_doc6nh8gc9q2sn19yjqa6vj-WYNz8vk3BQ.jpg

Tidsskriftet gir Merkel honnør blant annet for å ha ledet an i Europas tilbakevendende gjeldskriser, Vestens reaksjon på Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya, og for å ha tatt imot flyktninger på tross av Paris-terroren og en «refleks om å stenge dørene, bygge murer og ikke stole på noen».

Aftenpostens kommentator mener myten om den mektige Merkel står for fall:

Les også

«Flyktningkrisen bryter ned Merkels autoritet»

IS og Trump

I fjor gikk prisen til en gruppe Ebola-bekjempere, og året før var det pave Frans som fikk den.

Du trenger imidlertid ikke å ha gjort godt for å komme på forsiden av Time mot slutten av året. Tittelen gis til en person som tidsskriftets redaktører mener har formet årets nyheter, enten av positive eller negative årsaker.

På annenplass i år kom dermed terrorgruppen IS sin leder Abu Bakr al-Baghdadi, tett fulgt av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

De andre finalistene var aktivistene i Black Lives Matter (fjerde plass), Irans president Hassan Rouhani (femte), transporttjenesten Uber sin grunnlegger Travis Kalanick (sjette) og tidligere sportsstjerne og transperson Caitlyn Jenner (syvende).

Følger etter Hitler

Merkel er den første enkeltkvinnen som topper Times kåring på 29 år, og kun den fjerde totalt siden kåringen startet i 1927.

Hun er ikke den første tyskeren. Blant annet ble Adolf Hitler kåret til årets navn i 1938. Også Konrad Adenauer (1953) og Willy Brandt (1970) har fått den ærverdige tittelen, begge forbundskanslere.

Andre kjente tittelvinnere inkluderer Joseph Stalin, Mahatma Gandhi, Winston Churchill og stort sett alle amerikanske presidenter siden Franklin D. Roosevelt fikk den i 1932.

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen om Trump i ukens podkast Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Skandalene som viser et Tyskland i krise

 2. Les også

  Tyskland gjeninnfører Dublin-reglene

 3. Les også

  Merkel kjemper for å få flere flyktninger til Europa

 4. Les også

  Merkel får grønt lys for tysk deltagelse i Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Førstesidene Trump neppe rammer inn og henger på veggen

 2. VERDEN

  Ny undersøkelse: Vladimir Putin er sterkt mislikt av nordmenn, men én kjent president gjør det enda verre

 3. VERDEN

  Derfor kan fredagens toppmøte gå bra likevel

 4. VERDEN

  Han har fornærmet lederne, byene de bor i og landene de styrer. Sleivsparkene kan forsure dagens viktige møte.

 5. VERDEN

  - Men hvis jeg hadde vært tysk, ville jeg ha støttet henne

 6. VERDEN

  Merkel klatrer forbi legendene. Disse har holdt ut lengst i verdens hardeste jobber.