Flere nordmenn satt i fyllearresten i Strømstad

Flere nordmenn er satt i fyllearrest etter at norske rånere påsketradisjonen tro krysset grensen og inntok Strömstad skjærtorsdag.

Skjærtorsdag dra flere tusen nordmenn til Strømstad for å feste. Personene på bildet er ikke nødvendigvis blant nordmennene som har havnet i fyllearresten.
  • Ntb
OPT_tb028a82_doc6ozp8gmlsjo1i1sv1a9n_doc6ozp9knqik0z31uiaaj-tpdoCT6hgN.jpg
OPT_tb028a8c_doc6ozp8g4fziplew4aaj_doc6ozp9myhnme941claaj-UH8VhEi4dj.jpg
OPT_tb0284d0_doc6ozp8f80izs18036laaj_doc6ozp9marh6u3vi08a9m-cF3PVWKp5x.jpg
OPT_tb028a80_doc6ozp8g6b93slp711a9m_doc6ozp9m449vlild3vaaj-QWPDgHiCjQ.jpg

— De var drita fulle, er det ikke det dere kaller det? spør polititalsmann Hans Lippens i region Vest.

Han sier til NTB at det er tre eller fire personer som er innbrakt.

Farts-, promille og teknisk kontroll er hva som venter rånerne i Strømstad. Selv om de visste at politi og teknisk personell var på plass gikk mange i garnet.

Både svensk og norsk politi er på plass i Strømstad, der deler av sentrum er avsperret på grunn av festglade nordmenn.— Her er det fest. Mange biler og mange berusede nordmenn, men situasjonen er under kontroll, forsikrer Lippens.

107 kjøretøy var inne til teknisk kontroll på Svinesund. Ni ble avskiltt, 41 fikk mangellapper og det ble 16 gebyr for manglende bruk av belter.

Slik så det ut i Strømstad for ett år siden:

Trøbbel på taket

Politiet anslår at det er 5.000 personer og opp mot 1.500 biler, flere av dem karakteristiske biler av eldre dato, som besøker söta bror skjærtorsdag. Selv om de fleste oppfører seg bra, har det vært flere situasjoner der folk sitter på taket eller henger ut av biler.

— Det oppstår farlige situasjoner, og det er ikke bra, fastslår polititalsmannen.

På norsk side av grensen har politiet i Østfold tatt førerkortet fra fire unge bilførere for å ha kjørt bil med folk på taket på Svinesund.

Norsk og svensk politi samarbeider i Strømstad, og Lippens forteller at svensk politi skal følge med når festfølget drar hjem torsdag ettermiddag.

Grensehandel

Tradisjonen strekker seg tilbake til 1950-tallet, og festingen kommer ofte i kombinasjon med vold, fyll og bråk. Feiringen skal imidlertid ha roet seg etter at Systembolaget i byen for noen år siden fant ut at det var best å holde stengt denne dagen.

Vanlige butikker er for det meste åpne, og mange nordmenn reiser også på grensehandel. Torsdag har ikke Vegtrafikksentralen fått melding om noen spesielle hendelser eller køer.

— Men vi vet det er en del trafikk som går over til Sverige i dag, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen til NTB.

Også i Åre på den svenske grensa til Trøndelag kjører nordmenn rundt i byen og fester. Her er både norsk og svensk politi til stede.