Vil plassere opptil 20.000 migrantbarn på militærbaser

Det amerikanske helsedepartementet har bedt forsvarsdepartementet om å huse så mange som 20.000 migranbarn ved amerikanske militærbaser.

Det amerikanske forsvarsdepartementet er bedt om å huse så mange som 20.000 enslige mindreårige migranter på forsvarsbaser.

Det amerikanske helsedepartementet vil at så mange som 20.000 enslige mindreårige migranter skal plasseres ved amerikanske militærbaser, skriver The New York Times.

En representant for Forsvarsdepartementet sier de vil forsøke.

Forespørselen gjelder migrantbarn som er pågrepet etter å ha forsøkt å krysse grensen mellom USA og Mexico ulovlig, melder AP.

Det er altså ikke migrantbarn som er fraskilt foreldrene.

Så langt er det uklart hvilke militærbaser man ønsker å huse de enslige mindreårige migrantene. Ifølge AP er det fire aktuelle baser, tre av dem i delstaten Texas og en i delstaten Arkansas.

Snudde etter massiv kritikk

Onsdag undertegnet Donald Trump en såkalt «executive order» som skal hindre at ulovlige innvandrere blir fratatt barna sine. Direktivet ble undertegnet etter flere dager med massiv kritikk rettet mot den såkalte «nulltoleranse»-praksisen.

– Vi skal holde familiene samlet, sa Trump da han onsdag undertegnet et direktiv som angivelig avslutter den svært omstridte praksisen.

De siste ukene skal rundt 2300 barn ha blitt tatt med tvang fra foreldrene som ulovlig har tatt seg over grensen til USA.

Denne praksisen fører til at alle som forsøker å krysse grensen ulovlig, blir straffeforfulgt. Når dette skjer med foreldre som har med seg barn, er barna blitt skilt fra dem og midlertidig plassert i interneringsleirer.

2300 barn skal ha blitt tatt med tvang fra foreldrene sine de siste ukene. Dette bildet er blitt ikonisk i ettertid, men jenta er ikke en av de 2300 barna som er blitt tatt med tvang fra foreldrene.

Vet ikke når barna blir gjenforent med foreldrene

Det er så langt uklart når migranbarna som er blitt skilt fra foreldrene vil bli gjenforent. USAs helseminister Alex Azas sa onsdag at de vil starte prosessen med en gang, uten å gi ytterligere informasjon om hvor lang tid dette vil ta, ifølge Fox News.

Samtidig sier talsmann for helsedepartementet Kenneth Wolfe at disse sakene vil bli prosessert gjennom systemet som normalt.

– Det blir ingen fritak fra eksisterende saker, sa han til The New York Times.

Fortsatt uenige om problemet er løst

Til tross for at det er uklart for hva som skjer med migrantbarna som er tatt med tvang fra foreldrene, mener Trump å ha løst striden.

Det er fortsatt uenighet blant republikanerne for hvordan en ny immigrasjonslov skal utformes. Samtidig har presidenten lagt skylden over på demokratene.

Demokratenes ledere i Senatet og i Representantenes hus har han anklaget for å være «svake».

Demokratene har derimot kritisert presidentens håndtering av krisen.

– Presidentens direktiv forsøker å erstatte en form for barnemishandling med en annen, sa demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi torsdag. Hun viste da til at det nå legges til rette for at familier stenges inne på ubestemt tid under «fengselslignende forhold».