Verden

Regjeringen i London ber Moskva om informasjon etter nytt nervegift-tilfelle

Den britiske regjeringen ber Russland om informasjon etter at to er kritisk syke etter å ha blitt forgiftet med det britene mener er nervegiften novitsjok.

En politimann vokter inngangen til Queen Elizabeth Gardens, som er blitt avstengt etter at to personer ble forgiftet av nervegiften Novitsjok i Salisbury i Storbritannia.
  • og NTB

Innenriksminister Sajid Javid skal lede et hastemøte i regjeringens kriseutvalg torsdag, dagen etter at politiet opplyste at de to britene i Amesbury ble forgiftet av novitsjok, samme type nervegift som ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter da de ble forsøkt drept i Salisbury i mars.

Uttalelsen var basert på tester gjort ved et laboratorium i forsvarets forskningspark Porton Down, som ligger like ved Salisbury og Amesbury. Porton Down brukes til blant annet utvikling og testing av kjemiske våpen.

Det er nå opp til forskere å slå fast om nervegiften i de to tilfellene er fra samme produksjonsserie, uttalte Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet, på en pressekonferanse onsdag.

– Etterforskernes prioritet er nå å finne ut hvordan disse to menneskene kom i kontakt med denne nervegiften, sa Basu.

Kritisk

– Vi har på nåværende tidspunkt ingen formening om hvordan nervegiften har dukket opp, sa han og oppfordret folk til ikke å plukke opp gjenstander fra noen steder uten å vite hva det er.

Det britiske paret ble lørdag funnet bevisstløse i et hus i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra Salisbury. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

Venner har identifisert personene som Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45). Politiet har ikke frigitt navnene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet.

– Ikke attentat-mål

Det er ingenting ved deres bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat, mener politiet.

– Vårt utgangspunkt er at de ble ofre for enten konsekvensene av det forrige angrepet, eller noe annet, men at ikke noe var rettet direkte mot dem, sa sikkerhetsminister Ben Wallace torsdag formiddag.

Wallace gjentok britiske myndigheters påstand om at russiske agenter sto bak angrepet mot Skripal, og oppfordret russiske myndigheter til å legge frem opplysninger.

– Den russiske stat har nå sjansen til å rette opp. De kan fortelle oss hva som har skjedd. Det er de som kan fylle ut tomrommene som mangler for at folk kan føle seg trygge, sa Wallace til BBC.

Sperringer

29 år gamle Sam Hobson sier han er en venn av paret, og at han så at mannen ble syk.

– Han svettet enormt mye, siklet, og man kunne ikke snakke med ham. Han laget rare lyder og gynget frem og tilbake. Det er som om han var i en annen verden, sier Hobson.

27 år gamle Natalie Smyth bor i området. Hun sier hun så brannbiler og ambulanser ankomme huset der kvinnen og mannen var lørdag.

– De stengte av veien. De sa det hadde funnet sted en kjemirelatert episode, og deretter at det var narkotikarelatert, sier hun.

Forgiftning

Det var 4. mars Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Sergej Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet med novitsjok, men begge overlevde.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. Russland avviser beskyldningene. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.