Fnyser av svenskenes kritikk av nordmenn

STOCKHOLM (Aftenposten): Mika Nizamova kom som innvandrer til Sverige i 1999. Hun fnyser av svenskenes kritikk av nordmenn og den norske regjeringen.

Trikkekonduktør Mika Nizamova er opprinnelig fra Kasakhstan, men bor og jobber i Stockholm. - Det første mange påpeker, er at jeg snakker så bra svensk. De liker det, da er jeg innenfor, kommenterer hun.
  • Reidun J. Samuelsen

Den unge kvinnen er trikkekonduktør i Stockholm. Kledd i sort og hvit uniform, går Mika Nizamova smilende gjennom den gammeldagse trikkevognen. Hun selger billetter, og hjelper turister med å finne rett stoppested. Nizamova er opprinnelig fra Kasakhstan, men snakker perfekt svensk.

— Det er det første mange påpeker, at jeg snakker så bra svensk. De liker det, da er jeg innenfor, kommenterer Mika Nizamova.

Hun har lest om det norske regjeringsskiftet i høst, og Fremskrittspartiet som er kommet i posisjon.

- Det er like mye rasisme i Sverige som i Norge. Se på den fremgangen Sverigedemokraterna har hatt de siste årene, sier Nizamova.

Hun viser også til de høyreekstreme grupperingene som er mer aktive i Sverige enn i Norge.

Sensur og rasisme

Mange svensker forbinder Norge med innvandringskritiske holdninger, viser en meningsmåling utført for Aftenposten som ble omtalt i lørdagsavisen.

Les også

Ingen sura bror

Debatten som har rast over landegrensene denne høsten, begynte med valget i september. Fremskrittspartiet ble i svenske medier fremstilt som et parti på linje med Sverigedemokraterna, et høyrepopulistisk og innvandringskritisk svensk parti. Terroristen Anders Behring Breiviks medlemskap i partiet, ble behørig omtalt.

NRKs klipping av TV-programmet Skavlan, der en svensk komiker kritiserer Norge, bidro til et bilde av Norge som et proteksjonistisk land.

Svenske kommentatorer fulgte opp med krasse kronikker om den egoistiske «lillebroren».

«Vi og dem»

En av dem som har fulgt debatten nøye er norsk-svenske Cecilie Tenfjord-Toftby. Hun er opprinnelig fra Sunnmøre, gift og bosatt i Sverige, og valgt inn i Riksdagen for Moderaterna som er Høyres søsterparti.

— Har trikkekonduktør Nizamova et poeng når hun mener fremmedfiendtligheten er liket fordelt på begge sider av kjølen?

— Når vi deler inn mennesker i grupper bestående av «vi» og «dem», har vi et problem. Dessverre så finner vi holdninger som dette i alle samfunn, og de må bekjempes hver eneste dag. De generaliserte beskrivelser som har kommet fra visse svenske journalister om Norge og nordmenn den seneste tiden, kan også oppfattes som ett utfall av "vi" og "dem". Det er selvsagt ikke bra og viser en kunnskapsløshet fra dem som har uttalt seg, sier Tenfjord-Toftby.

Hun sier det er i ferd med å feste seg et bilde av Norge i Sverige som hun ikke kjenner seg igjen i.

— Mange av dem som har uttalt seg denne høsten, ønsker å skape inntrykket av konflikt mellom landene. Det er en medieskapt konflikt, sier Tenfjord-Toftby.

- Et kaldere land

Cecilie Tenfjord-Toftby pleier å svare at det er deilig å være norsk i Sverige. Denne høsten har hun ved flere anledninger måttet svare på påstander om gamlelandet hun mener er feilaktige.

- Det skapes et inntrykk av et kaldere og mer innvandringskritisk land som jeg ikke kjenner meg igjen i, sier hun. Vi har fått et kort møte med Tenfjord-Toftby på hennes beskjedne kontor i de staselige riksdagsbygningene.

Debatten om norsk ostetoll er et eksempel på en politikk som svenskene stiller seg hoderystende til. Norge har ikke mange problemer når en må bruke flere debattprogrammer på dette temaet, er gjennomgangstonen. Saken er brukt som et argument for dem som mener Norge er blitt et proteksjonistisk land.

Uaktuelt med norsk regjeringsmodell

Sverigedemokraterna sitter i Riksdagen, men de andre svenske partiene har tatt tydelig avstand fra partiets holdninger og representanter. Et samarbeid mellom Moderaterna og Sverigedemokraterna – som er det nærmeste en kommer det norske regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Fremskrittspartiet – er i dag uaktuelt i Sverige.

— Når jeg er ute på møter er det flere som viser til Norge og Høyres samarbeid med Frp. De lurer på når Moderaterna skal inngå et lignende samarbeid med Sverigedemokraterna. Få har fått med seg forskjellene mellom de to partiene, og et samarbeid med innvandringskritiske Sverigedemokraterna er helt uaktuelt for oss, sier Tenfjord-Toftby.

Hun mener at det kun er Sverigedemokraternasom tjener på feiden mellom nabolandene.

Fra söta til sura bror? Svenske kommentatorer har karakterisert nordmenn som selvgode og egoistiske.