Verden

Familien har engasjert en russisk toppadvokat for å forsvare Berg i Russland

Foreløpig har hverken familien eller deres norske advokat fått tilgang til den spionsiktede nordmannen i Moskva. Nå får de hjelp av den russiske advokaten Ilja Novikov.

Advokat Brynjulf Risnes er hyret inn av familien til nordmannen som er siktet for spionasje i Russland. Han har nå funnet en russisk advokater for å forsvare Frode Berg.
  • Tarjei Kramviken
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kun en diplomat fra Utenriksdepartementet (UD) og en advokat som er utnevnt av sikkerhetstjenesten FSB selv, har snakket med Frode Berg i fengselet i den russiske hovedstaden.

Nå har familien engasjert en tungvekter som ikke er oppnevnt av FSB for å hjelpe den spionsiktede 62-åringen.

– Vi har nå engasjert en av de beste advokatene i Moskva som forsvarer, sier Brynjulf Risnes til Aftenposten.

Han representerer familien til nordmannen som ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB for to uker siden.

Kirkenes-mannen Frode Berg var på reise i Moskva i begynnelsen av desember. Først nær to uker etter at han sist ble sett på sitt hotellrom, bekreftes det nå fra russisk hold at Berg ble arrestert fordi han anklages for spionasje.

– Novikov er kjent som en uredd og uavhengig advokat som har jobbet med mange tunge politiske saker, blant annet saken til ukrainske Nadia Savsjenko, sier Risnes.

Den ukrainske piloten Savsjenko ble tatt av prorussiske opprørere i Øst-Ukraina i 2015 og ble fengslet i Russland. Hun ble dømt til 22 års fengsel i en russisk domstol i fjor. Ifølge dommen var hun involvert i drapet på to russiske reportere i krigssonen i Øst-Ukraina. Hun ble senere løslatt i en fangeutvekslingsavtale mellom Russland og Ukraina.

Lite informasjon

Så langt har hverken familien eller Risnes fått vite noe offisielt om hva Berg er siktet for, utover at han er siktet etter spionparagrafen.

  • Det har vært flere vanskelige saker mellom Norge og Russland de siste årene. – Spionsaken er et klart signal til Norge, forklarer en ekspert på internasjonal politikk i denne saken.

Russiske medier skriver at Berg er siktet for å ha spionert for Norge og den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Vet ikke hvem advokaten er

– Det er som et sort hull. Det er lagt lokk på alt, til og med hvem den FSB-oppnevnte advokaten er, sier Risnes.

– Det er veldig spesielt. Det gjør familien bekymret, og det med rette. Det virker som de skjuler noe, sier han.

– En oppnevnt advokat får bare 750 rubler pr. dag, rundt 100 kroner. De beste tar overhodet ikke forsvareroppdrag på offentlig oppnevnelse, fortsetter Risnes.

Paragrafen Kirkenes-mannen er siktet etter, har en strafferamme på 20 års fengsel. Minstestraffer er på 10 år.

Berg sitter i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

UD har besøkt ham en gang

UD har besøkt Berg i fengselet en gang etter at den pensjonerte grensekommissæren ble pågrepet.

– Vi har bedt om et nytt besøk. Vi kan ikke si noe nærmere om når det er mulig, sier pressetalsperson Frode O. Andersen i UD til Aftenposten.

Det er Wienkonvensjonen som sier at en person som er arrestert i utlandet, har rett til konsulær bistand fra sitt hjemlands ambassade.

Les mer om

  1. Spionsaken i Moskva
  2. Russland