Verden

Ted Cruz mobbes ut av Indiana

Ted Cruz har hatt en elendig avslutning på valgkampen i den svært viktige delstaten Indiana. - Du ser ut som et fiskemonster, er blant tilropene han er blitt møtt med de siste dagene.

Ted Cruz begynte å diskutere med en gruppe Trump-tilhengere i Marion, Indiana på mandag. Foto: Jeff Morehead/Chronicle-Tribune via AP

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Nominasjonsvalget i Indiana i kveld er trolig den siste muligheten Ted Cruz (45) får til å utfordre Donald Trump (69). De siste målingene gir ham liten grunn til å håpe på seier.

— Vinner vi i Indiana, er dette løpet over, sier Donald Trump.

Milliardæren har trolig rett. Nominasjonsvalget i delstaten Indiana kan bli avgjørende i det republikanske kappløpet for å bli partiets presidentkandidat.

Dersom Trump vinner delstatens 57 delegater, vil han bare trenge å vinne med 40 prosent av stemmene i de siste åtte nominasjonsvalgene. Og det vil trolig ikke bli noe problem, ifølge meningsmålingene.

I tillegg til de dårlige nyhetene fra målingene, er Cruz også nødt til å håndtere regelrett mobbing fra folk som har stilt opp på valgmøter i Indiana de siste dagene.

- Du ser ut som et fiskemonster!

I småbyen Bloomington i går ble Cruz filmet idet en ung mann spør om han kan håndhilse på senatoren. Idet Cruz rekker frem hånden, trekker den unge mannen sin tilbake og hånler.

— For sakte! Du ser ut som et fiskemonster. Du er en forferdelig person, ropte den unge mannen.

— Gud velsigne deg, svarte Cruz, som ikke lot seg vippe av pinnen.

Gikk i debatt med Trump-tilhengere

Det har vært flere lignende episoder de siste dagene. I går valgte Cruz å konfrontere en liten gruppe Trump-tilhengere i et forsøk på å overtale dem til å skifte side.

— Amerika blir et bedre sted... begynte han.

— ...uten deg! svarte en av Trump-tilhengerne.

Og latterliggjøringen var ikke ferdig med det.

— Spørsmålet alle her burde stille...

— ...er om du kommer fra Canada! ropte en av motstanderne.

Cruz, som er født i Canada, unnlot å kommentere dette siste utspillet.

Trump leder med stor margin på meningsmålingene

Indiana er i utgangspunktet en delstat som burde passe godt for den konservative kandidaten Ted Cruz. Delstaten ligger i Midtvesten, der Cruz tidligere i valgkampen har gjort det bra.

Og hele 45 prosent av de registrerte republikanerne i Indiana regner seg selv som evangelisk kristne, noe som også bør være gode nyheter for den sterkt troende Cruz.

Fikk du med deg hvordan president Obama ertet både Trump og Cruz i helgen?

Les også

Her kan du lese våre favorittvitser fra Obamas siste tale til pressekorpset i Washington, DC.

Men Indianas velgere ser ikke ut til å ha troen på Cruz.

De siste målingene viser at Donald Trump har skaffet seg en solid ledelse i Indiana. Skulle meningsmålingene samsvare med folkets røst, vil Trump kunne vinne med et tosifret antall prosentpoeng.

Det vil i så fall trolig bety kroken på døren for Ted Cruz — og dermed for hele den politiske bevegelsen som de siste ukene har forsøkt å stanse Trumps stadig sterkere posisjon som republikanernes presidentkandidat.

— Indiana er den ene tingen som står mellom oss og det å falle ned fra en klippe, innrømmet Cruz like før helgen.

 • **Donald Trump er sjanseløs på egen hånd, mener kommentator Per Kristian Haugen i denne artikkelen:
Les også

Dersom Trump blir virkelig sint og bestemmer seg for å ødelegge

.**

Trump nærmer seg de magiske 1237

Trump har i dag vunnet 996 delegater dersom man inkluderer delegater som ikke er bundet til en kandidat men som har sagt at de støtter eiendomsmogulen.

Dersom han klarer å samle opp 1237 delegater etter at nominasjonsprosessen er over 7. juni, vil han ha nok stemmer til å sikre seg kanidaturet i den første avsetmmingen på landsmøtet i Cleveland i juli.

Cruz og et stort antall ledende republikanere håper at Trump havner under 1237 delegater. Dersom han ikke vinner i første valgrunde, vil nemlig mange av delegatene fristilles. Det vil i så fall gi Cruz og andre kandidater muligheten til å snappe opp nominasjonen.

Stemningen i Cruz-leiren er derfor svært spent før nattens avgjørende nominasjonsvalg i Indiana, ifølge flere amerikanske medier. Utad, derimot, har Texas-senatoren de siste dagene vært opptatt av å vise selvtillit.

— Jeg kommer ikke til å få 1237 stemmer før landsmøtet, men det kommer heller ikke Donald Trump til å gjøre, sa han i helgen.

Dermed virker det lite sannsynlig at Cruz kommer til å trekke seg før nominasjonsvalget i California 7. juni, selv om sannsynligheten med et tap i Indiana vil være svært liten for at 45-åringen vil klare å stagge Trumps fremmarsj.

Les Frank Rossaviks kommentar:

Les også

«Man skulle tro store partier går til valg med kandidater velgerne vil stemme på. I USA gjør de det motsatt.»

Jevnt mellom Clinton og Sanders

På demokratenes side er Indiana-valget også spennende. De siste meningsmålingene viser et tilnærmet dødt løp mellom Bernie Sanders og Hillary Clinton.

I motsetning til republikanerne fordeler demokratene delegatene i Indiana proporsjonalt. Dersom Sanders og Clinton fordeler stemmene noenlunde likt seg imellom, vil de også få tilnærmet mange delegater med seg til landsmøtet i Philadelphia.

Clinton leder i dag nominasjonskampen med rundt 320 bundne delegater over Sanders. Han må altså vinne med enorme marginer i de gjenværende delstatsvalgene for å ha noe håp om å vinne nominasjonen.

 • Donald Trump har et betydelig kvinneproblem i denne valgkampen. Vi analyserer kvinner og amerikansk politikk i denne poden Aftenposten Verden:

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

 1. USA-valget 2016

USA-valget 2016

 1. KRONIKK

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.