Verden

Slik begrunner IS at de holder slaver

I siste utgave av bladet Dabiq argumenteres det med at det er i tråd med islamsk lære og lovgivning å holde slaver. Dabiq utgis på engelsk av gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS).

En 15-årig jezidi-jente forteller til nyhetsbyrået AP at hun ble solgt to ganger, men klarte å flykte. Foto: Dalton Bennett

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen

Da IS rykket frem nord i Irak denne sommeren, erobret de områder der mange fra folkegruppen jezidiene bor.

Raskt kom rapportene om massakrer og kidnappinger av kvinner og barn. Siden kom historiene om kvinner som ble holdt som sexslaver.

Kaller jezidier djevledyrkere

IS har siden i vår utgitt et tidsskrift på nett, Dabiq. I den fjerde og nyeste utgaven presenteres et teologisk forsvar for slavehold. Ifølge IS-propaganden vil muslimer på dommedag måtte svare for hvorfor de ikke før har utryddet jezidiene.

— De har en tro som er så avvikende fra sannheten at til og med de korstilbedende kristne i århundrer betraktet dem som djevledyrkere og satanister, heter det i utlegningen.

Den nyeste utgaven av IS-bladet Dabiq har på sin førsteside et manipulert bilde av Petersplassen med IS-flagget på topp av obelisken.

Begrunner sjelden i etterkant

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er ekspert på terrorisme. Han mener IS kan ha fått behov for å rettferdiggjøre praksisen med slavehold overfor egne støttespillere, uten at han er sikker på hvorfor dette har skjedd.

— Det er ikke vanlig at de i ettertid begrunner sine handlinger på denne måten, sier han til Aftenposten.

Hver femte jezidi i skatt

Bladet beskriver hvordan jezidi-kvinner og -barn fra Sinjar-provinsen nord i Irak ble «delt i tråd med sharia» mellom IS-krigerne som deltok i erobringen.

— Først ble en femtedel overført til Den islamske staten som khums, skriver bladet.

Terrorforsker Thomas Hegghammer mener IS kan ha fått behov for å rettferdiggjøre praksisen med slavehold overfor egne støttespillere. Foto: Privat

Khums betyr en femtedel, som er den historiske, arabiske skatteprosenten på krigsbytte.

— Denne store trellbindingen av familier som tror på flere guder, er trolig den første siden denne sharia-regelen ble oppgitt, skriver bladet, men påpeker at hellige krigere i både Nigeria og Filippinene i mindre skala har tatt kristne kvinner som slaver.

Les også:

Les også

Dette er IS

Blir fristet til synd

Dabiq hevder at mange teologer i dag har påpekt at å oppgi slaveriet har ført til en økning i hor og utroskap. Når en mann ikke kan holde en kvinnelig slave og heller ikke har råd til å inngå ekteskap med en fri kvinne, blir han omringet av fristelser til å synde, hevdes det.

Bladet påpeker at menn kan bli fristet til å ligge med hushjelpen, mens at "hvis hun var hans konkubine, ville et slikt forhold være lovlig".

I artikkelen hevdes det at IS i tråd med islamsk lære ikke har skilt mødre fra deres barn, men vitner som har unnsluppet og snakket med menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch forteller en annen historie.

Jente solgt for 1000 dollar

Organisasjonen har snakket med to som er i IS-fangenskap og 16 som har unnsluppet. Disse forteller at de har sett flere hundre jezidi-fanger. Noen sa tallet må være høyere enn 1000.

Ifølge en artikkel i IS-bladet Dabiq skal ordningen med slaveri gjenoppstå i tiden før dommedag.

Ingen av 14 intervjuede kvinner og jenter forteller om voldtekt, men flere av dem sier de måtte kjempe for å unngå overgrep. En kvinne sier hun så flere salg av jenter. En tenåringsjente forteller at hun selv ble solgt for en sum tilsvarende 1000 amerikanske dollar.

Nyhetsbyrået AP intervjuet for noen dager siden flere jezidi-kvinner og -jenter i Nord-Irak som sa de var blitt solgt til IS-krigere i Irak og Syria før de unnslapp.

— De tok jenter til Syria for å selge dem. Jeg ble solgt der, forteller en 15-åring.

Blad rettet mot støttespillere

Thomas Hegghammer ved FFI påpeker at terroristgrupper har gitt ut slike tidsskrifter som Dabiq siden 1980-tallet.

- Akkurat dette er relativt nytt. De begynte med utgivelsene i år. Det later hovedsakelig til å være rettet mot støttespillere, sier han.

Hegghammer påpeker at mange av fremmedkrigerne i IS ikke behersker arabisk - særlig ikke skriftlig.

Han understreker at selv om slike tidsskrifter er en del av IS og lignende gruppers propagandaapparat, er likevel filmer som deles på sosiale medier, viktigere for dem.

Les også:

Les også

Hva om IS var et land?

Les også:

  1. Les også

    Ni utfordringer som må løses for at IS skal kunne knuses

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)