Verden

Her kommer SuperPutin. Slik har du ikke sett Russlands president før.

MOSKVA (Aftenposten): Russerne gjør seg klare til seks år til med all makt til Vladimir Putin. Her er fem overraskende grafer som viser hva russerne tenker om Putins styre.

Kunstneren, designeren, forretningsmannen og ex-ordføreren fra Arkhangelsk Aleksandr Donskoj er mannen bak SuperPutin. – I Sovjet-tiden måtte Lenin i det minste dele plass med Marx og Engels. I dagens Russland er det bare Putin, Putin og Putin. Jeg husker godt Lenin-bysten vi hadde på skolen. Som liten gutt var jeg veldig redd den. Hodet var så enormt at jeg tenkte det måtte være et slags monster.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Nå skjønner de fleste at Putin blir sittende med makten for alltid, sier Aleksandr Donskoj.

Kunstneren, designeren, forretningsmannen og eks-ordføreren mener russere har tre enkle valg nå som Putin har gjort det klart at han tar en ny periode som president:

– Man kan bite tennene sammen og holde ut, slik vi alltid gjør. Eller gå i opposisjon og trolig havne i fengsel. Eller vi kan forsøke å le av det hele og bevare humøret, sier Donskoj til Aftenposten.

Russlands president Vladimir Putin, ikledd rustning og det russiske flagget, kommer ridende på en stor bjørn. Slik presenteres SuperPutin på utstillingen på Museum for ultramoderne kunst i Moskva. Nå spør russerne seg hva fremtiden vil bringe med seks nye år med Putin.

Donskoj har forsøkt de to første alternativene:

Han ga Kreml valgsjokk da han vant ordførervalget i Arkhangelsk i 2005 over Putins egen kandidat. Etter kort tid i ordførerstolen ble han arrestert, kompromittert og tvunget ut av politikken, offisielt på grunn av dokumentforfalskning.

Nå satser han stedet på provoserende kunst og utstillingen «SuperPutin».

Utstillingen består av bilder fra 30 anonyme unge russiske kunstnere som harselerer med persondyrkelsen av Vladimir Putin i fjernsyn, kultur og samfunnsliv.

Så langt er SuperPutin en fullstendig fiasko.

Unge moskovitter ser på SuperPutin med hans PutinBlaster. – Den bruker han til å skyte slemme terrorister, korrupte byråkrater og fæle typer fra Vesten, sier en av 30 kunstnerne, som har valgt å være anonyme av hensyn til sin egen sikkerhet.

Putin for alltid?

64,5 millioner russere under 35 år – 44 prosent av Russlands befolkning – har levd mer enn halve livet med Putin som landets leder.

Forrige uke erklærte Putin at han vil ta seks år til på et velregissert show blant fabrikkarbeidere.

Reaksjonene blant russere flest er lettelse.

De kan ikke se at det finnes noen andre som kan styre Russland.

I en måling utført det uavhengige instituttet Levada-senteret gir russere flere argumenter for hvorfor det er slik:

Den store utfordringen for Kreml er å skape entusiasme for Putin – for fjerde gang:

Spøk eller alvor? Anonyme russiske kunstnere driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin på utstillingen SuperPutin i Moskva.

– Uten Putin ville de funnet en annen

Russiske journalister har laget en Putin-kalkulator hvor leserne kan regne ut hvor stor periode av deres liv Putin har styrt landet.

– Jeg tror de fleste innbyggerne i vårt land under 40 ikke er i stand til å svare på hvordan det er mulig å leve uten Putin som president, sier lederen for menneskerettighetsgruppen Agora Pavel Tsjikov til nettavisen Meduza.

– Det var verre under Sovjet-tiden, og vi overlevde da også. Det er viktig å akseptere rolig ting slik de er, gjøre sine egne ting. Når den nye istiden kommer, er det ikke mulig å unngå den, sier komponisten Vladimir Martynov.

– Vi må leve de neste seks årene under Putin akkurat som om vi ville levd uten ham. Hadde ikke Putin tatt en ny periode, ville det helt sikkert dukket opp en annen som folket ville gjort til en ny Putin, sier Mitja Alesjkovskij i bistandsfondet «Trenger hjelp» til den russiske avisen.

Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland.

– Verden går ikke under av dette

– Det er ikke noe ønske om radikale forandringer i Russland, skriver Gazeta.ru.

– Det store problemet ligger i at folk flest ikke lever så verst. De lever ikke bra, men heller ikke dårlig. Og uansett bedre enn før, skriver kommentatoren Anastasia Moronova.

– Verden går ikke under, skriver Moskovskaja Komsomolets om Putins nye presidentperiode.

I den grad noe har gått galt under Putins snart 18 år med makten, legger russere flest skylden på hans omgivelser:

Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland
Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland.

I Vesten oppfatter mange Putin som allmektig, noe som er et bilde også Kreml ønsker å opprettholde.

Men russere flest har et ganske annet bilde av hvordan Russland styres. De ser på maktapparatet hvor flere sterke interesser kjemper om makten - og hvor Putin veksler mellom å støtte de ulike gruppene fra sak til sak:

Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland.
Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland. Bortsett fra Donskoj og hans kolleger er det nesten helt tomt – å drive gjøn med Putin eller patriarken slår overhodet ikke an i Moskva.

Ikke fornøyde, men gir ikke Putin skylden

De fleste målinger viser at russere er misfornøyd med de fleste maktinstitusjonene som styrer landet, med unntak av president Putin personlig.

– Problemet i Russland er ikke at vi mangler partier og politiske alternativer. Problemet er at dersom du er motstander av Putin, er du også fiende av Russland, sier Aleksandr Donskoj til Aftenposten.

Mens bare 18 prosent er misfornøyde med jobben Putin gjør, er russere meget kritiske til resten av det politiske systemet som styrer Russland:

Kurator Mark Papoff ved Museum for Ultramoderne Kunst viser frem drakten til SuperPutin på utstillingen i Moskva.
Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland.

Spøken til Aleksandr slo ikke an

Atmosfæren i Museet for ultramoderne kunst er merkelig og litt absurd – og ikke bare på grunn av kunsten.

– Det føles rart. Første dag hadde vi gratis adgang, men ingen kom. Det som dukket opp, var noen utenlandske journalister. Russiske medier skrev ikke et pip, og ingen besøkende kom. Da skjønte jeg at dette blir fullstendig mislykket, sier Donskoj Aftenposten.

Donskoj prøvde å samle inn ca. 400.000 kroner, men så langt er det bare kommet inn 24 kroner.

Kunstnerens stunt tidligere i høst fikk mye mer oppmerksomhet:

Han lånte en Ferrari og kjørte som en gal rundt i et kjøpesenter i Moskva. Han satte også dagsorden da han erklærte seg som Russlands første homofile presidentkandidat.

– Det er ikke det at folk er så redde. De gir bare så blaffen, sier Donskoj.

Fra utstillingen SuperPutin i Moskva, hvor 30 anonyme russiske kunstnere i regi av Aleksandr Donskoj driver gjøn med persondyrkelsen av Vladimir Putin i dagens Russland.

Les mer om

  1. Russland
  2. Kunst
  3. Vladimir Putin