Verden

Dilma Rousseffs etterfølger øver på innsettelsestalen

Stadig flere tror at tiden renner ut for president Dilma Rousseff. Søndag skal nasjonalforsamlingen i Brasil behandle riksrett mot landets president.

President Dilma Rousseff og hennes forgjenger Luiz Inácio Lula da Silva er begge under hardt press. Foto: Andre Penner

 • Alf Ole Ask

Brasilianske medier offentliggjorde mandag et opptak der landets visepresident Michel Temer, øver på talen hans kal holde når han overtar makten i landet.

Offentliggjøringen skjedde samtidig som spesialkomiteen som vurderer riksrett mot Brasils president med 37 stemmer mot 28 stemmer gikk inn for å sende saken videre til Senatet og dermed åpne en riksrettssak. Søndag skal saken behandles i førstekammeret i nasjonalforsamlingen. Det kreves 2/3 flertall. Det vil si 342 av 513 representanter for at det blir en riksrettsbehandling i Senatet.

En talsmann for visepresident Temer bekrefter overfor The Wall Street Journal at opptaket er ekte.

Temers parti, Brasils demokratiske bevegelse, forlot nylig regjeringskoalisjonen i Brasil og støtter nå en riksrettssak mot den sittende presidenten.

Presset øker

Presset øker på medlemmer av førstekammeret til å tone flagg. Inntil nå har 298 sagt at de støtter en riksrettssak, mens 120 ikke gjør det, ifølge avisen O Estado de S. Paulo. Det er de som vil ha riksrett som ser ut til å ha vind i seilene.

Les Helene Skjeggestads kommentar:

Les også

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil

Derfor vurderes sjansene for en riksrett som økende, fordi i førstekammeret finnes det en rekke politikere med et horn i siden til presidenten – også blant hennes tidligere koalisjonspartnere.

Budsjettmanipulering

Dilma Rousseff er anklaget for manipulering av statsregnskapet. Det har skjedd ved at et lån fra en statlig bank er brukt til å dekke over et hull i budsjettet, noe som er i strid med Brasils lov for god regnskapsskikk.

Hun avviser saken.

Det hører også med til saken at flere av dem som nå stiller seg bak riksrett mot presidenten – selv er siktet eller under etterforskning i det som kalles verdens største korrupsjonssak. En sak som har utgangspunkt i Brasils nasjonale oljeselskap, Petrobras.

Les også saken:

Les også

Statoil mener Brasil vil komme styrket ut av olje-korrupsjonssak

Dette er en korrupsjonssak hvor Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva er siktet. Flere av tilhengerne av Rousseff fremstiller riksrettssaken som et forsøk på statskupp.

I en omfattende krise

Les om hvordan Brasil havnet i det økonomiske uføre de har havnet i, fordi de trodde de hadde penger til alt :

Les også

For Brasils økonomi er OL-festen over

Økonomien i Brasil har kollapset. Landets brutto nasjonal produkt (BNP) skrumper. Ledigheten skyter i været og i tillegg denne omfattende politiske krisen som splitter landet. Det var store demonstrasjoner både for og imot presidenten i ulike byer i Brasil mandag.

 1. Les også

  Zikafeber skremmer gravide og skygger for OL

 2. Les også

  Norge ga 34,5 milliarder kroner i bistand i fjor

 3. Les også

  Brasils største parti trekker seg fra regjeringen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brasils overhus:Rousseff blir stilt for riksrett

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Tillitskrise i Brasil

 3. VERDEN

  Brasils korrupsjonsanklagede president risikerer rettssak

 4. VERDEN

  Brasils første kvinnelige president avsatt. Nå har hennes erkerival tatt over.

 5. VERDEN

  Brasils riksadvokat anklager presidenten for korrupsjon

 6. VERDEN

  Demonstranter stormet Brasils nasjonalforsamling