Verden

Opprørerne i Ukraina rykker frem mens Vesten diskuterer våpenhjelp

MÜNCHEN (Aftenposten): - De prorussiske separatistene har rykket fremover og passert den opprinnelige frontlinjen i Øst-Ukraina, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

afp000836405-kbzNnPrktI.jpg MICHAELA REHLE

 • Alf Ole Ask

– Det vi vet, er at separatistene har beveget seg godt forbi den opprinnelige frontlinjen, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg åpnet den 51. München Sikkerhetskonferanse (MSC) sammen med den tyske forsvarsministeren Ursula Von der Leyen.

Mens hele den sikkerhetspolitiske eliten satt sammen i München, møtte den franske presidenten François Hollande og den tyske forbundskansler Angela Merkel den russiske presidenten Vladimir Putin i Moskva. Der forsøker de å få til en ny fredsavtale.

Det er ventet at Merkel kommer til konferansen lørdag. Også Ukraina er representert her på høyt nivå.

Våpenhjelp: Ja eller nei

Ukrainas president Petro Porosjenko har bedt om våpenhjelp. Her i München kan en føle på at stadig flere miljøer er i ferd med å miste tålmodigheten med russerne.

– De ukrainske opprørerne har også fått betydelig større forsyninger av våpen i løpet av de siste ukene. Det er snakk om tunge våpensystemet. Dette har gjort dem i stand til å utføre nye angrep. Vi har sett tiltagende kamper langs hele den opprinnelige frontlinjen, fremholder Stoltenberg om utviklingen øst i Ukraina siden fredsplanen i Minsk ble undertegnet i september.

Han viser til at de russiskstøttede opprørsstyrkene står mye lenger vest nå. Ifølge generalsekretæren viser dette hvem som er den aggressive part i konflikten.

I debatten etter åpningstalene var flere opptatt av om Vesten skulle sitte og se på at våpnene flommer inn i Ukraina. Spesielt i USA har flere stemmer tatt til orde for å sende direkte våpenhjelp til Ukraina.

Stoltenberg viste til at NATO på en rekke områder hjelper Ukraina, blant annet med å reformere deres forsvar. Men ikke direkte våpenhjelp. Forsvarsminister Leyen gjentok at Tyskland ikke er beredt til å sende våpen, fordi det fortsatt er kanaler åpne for dialog, selv om den møter mange hindringer.

Hun viste til at på dette punktet skilte situasjonen i Ukraina fra det en opplever med Den islamske stat. Der har Tyskland deltatt med våpen, fordi det ikke er mulig med dialog.

NATO splittet om våpenhjelp?

I møte med norske medier fredag kveld ville ikke Stoltenberg diskutere om det vil være et problem for alliansen om ett eller flere NATO-land startet med å sende våpen til Ukraina. Han viste til at dette ikke er et spørsmål som diskuteres i NATO, men er opp til hvert medlemsland.

NATO har gjentatte ganger anklaget Russland for å bistå separatistene med både våpen og personell. Krisen i Øst-Ukraina har krevd rundt 5.400 liv, og kampene har hardnet betydelig den siste tiden.

Bred støtte til forhandlinger

– Det understreker hvor viktig det er å støtte innsatsen og initiativet som nå er tatt for å få til en politisk løsning på konflikten, og derfor støtter jeg helhjertet opp om initiativet som Angela Merkel og François Hollande tar, sier han om forhandlingsforsøk fra den tyske og den franske lederen, sa Stoltenberg da han kom.

Hilsen fra forgjengeren

Russland kan komme til å blande seg inn i de baltiske landene for å finne ut om NATO står ved sine forpliktelser, advarer alliansens forrige sjef Anders Fogh Rasmussen i et intervju med The Telegraph fredag.

– Dette handler ikke om Ukraina. Putin ønsker å gjenreise Russland til landets tidligere posisjon som stormakt, sier Rasmussen.

Stoltenberg unnlot å kommentere Fogh Rasmussens utspill direkte, men viste til at NATO styrker det kollektive forsvaret.

Ukonvensjonelle krigsmidler

Det første tema for paneldebatt på seminaret her i München var ukonvensjonelle krigsmidler. Ukonvensjonelle krigsmidler omfatter ring som propaganda og nettangrep, bruk av lokale militsgrupper og soldater i umerkede uniformer og bruk av politisk og økonomisk påvirkning og destabelisering.

– Russland bruker de konvensjonelle midlene gjennom å ha store styrker oppmarsjert langs grensen for å øve militært press, men samtidig destabiliserer de inne i Ukraina, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Hennes budskap i debatten var at NATO må tilpasse seg.

Les også:

 1. Les også

  Frakter inn nødhjelp til sivilbefolkningen ved frontlinjen

 2. Les også

  Hagel frykter nord-sør-skille i NATO

 3. Les også

  Vil unngå at vestlige våpen sendes til Ukraina

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Merkel får kondolanser fra en hel verden

 2. VERDEN

  Tyskerne ønsker at Stoltenberg fortsetter i ytterligere to år

 3. VERDEN

  Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin i natt. Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset.

 4. VERDEN

  USAs visepresident med hilsen fra Trump: NATO oppfyller ikke sine løfter

 5. VERDEN

  Putin og Trump ble enige om «jevnlig, personlig kontakt»

 6. VERDEN

  Trump har endret mening: -NATO er ikke lenger utdatert