Her finnes ingen homofile, sa presidenten. Så startet jakten.

Moskva (Aftenposten): Politiet i den russiske republikken Tsjetsjenia skal ha startet klappjakt på homofile og lesbiske, ifølge menneskerettighetsaktivister.

Ramzan Kadyrov er Tsjetsjenias president. Han beskyldes for omfattende brudd på menneskerettighetene, noe han benekter.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

I 2017 skal Maksim Lapunov ha blitt kidnappet på gaten i Groznyj, Tsjetsjenias hovedstad. Politiet kastet ham i en varetektscelle, og i 12 dager skal han ha blitt torturert fordi han var homofil.

– De begynte å slå meg med køller. Jeg vet ikke hvor lenge det varte, men det var lenge. De slo bena mine, hoftene, rumpa, ryggen. De slo meg til jeg falt i bakken. Da lot de meg være en liten stund, men så dro de meg opp igjen og fortsatte, fortalte Lapunov på en pressekonferanse i Moskva for et drøyt år siden.

Han var én av over 100 homofile menn som i 2017 ble arrestert og torturert i Tsjetsjenia. Noen av dem ble drept, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner. Lokale myndigheter benektet at det hadde skjedd.

Rett før jul kom det en omfattende rapport fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og der ble det dokumentert at Lapunov og mange andre ble utsatt for systematiske overgrep.

Politiet i Tsjetsjenia skal ha fengslet og torturert Maksim Lapunov i 12 dager fordi han er homofil.

Ny forfølgelse

Nå skal tsjetsjenske myndigheter ha startet en ny kampanje mot homofile og lesbiske i den kaukasiske republikken, ifølge den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

– Politiet har arrestert 40 mennesker, både kvinner og menn. Minst to av dem døde på grunn av tortur, forteller Igor Kotsjetkov, direktør i Russlands LHBT-nettverk.

Personene sitter i varetekt i byen Argun i Tsjetsjenia, og Kotsjetkov hevder at politiet gjør alt de kan for at de senere ikke skal kunne forlate republikken. Blant annet skal politiet ha tatt fra dem passene, som man trenger for å reise rundt i Russland, og de skal ha truet med å starte falske straffesaker mot dem.

– Politiet truer også med å starte straffesaker mot familiene deres, og de truer dem til å skrive under på blanke skjemaer, sier den anerkjente menneskerettighetsforkjemperen.

Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, har uttalt at det ikke finnes homofile i republikken, og at det derfor ikke kan stemme at de er blitt utsatt for overgrep.

Finnes ikke homofile

Tsjetsjenske myndigheter avviser påstandene.

– Alt dette – for å si det litterært – er usant og desinformasjon, sa en talsmann for Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, til avisen RBK.

Kadyrov har tidligere uttalt at det ikke finnes noen homofile i Tsjetsjenia og at det derfor ikke kan stemme at homofile er blitt utsatt for overgrep. En talsmann sa at politiet ikke trengte å ta seg av homofile fordi «familiene allerede har sendt dem til et sted de ikke vil komme tilbake fra».

Lapunov var den eneste som turte å stå frem for å fortelle om det som hadde skjedd i 2017, til tross for at tsjetsjensk politi truet med å drepe ham hvis han gjorde det.

– De surret tape rundt hodet mitt slik at det kun var et lite hull igjen å puste gjennom. Da jeg forlot Tsjetsjenia, klarte jeg så vidt å krabbe.

Han anmeldte saken, men den russiske påtalemyndigheten startet aldri noen straffesak.

Russlands president Vladimir Putin møter Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, i Kreml i Moskva.

Omfattende dokumentasjon

I OSSE-rapporten legges det frem omfattende dokumentasjon på tortur, ydmykende behandling og drap på lesbiske, homofile, bi- og transpersoner (LHBT) i Tsjetsjenia. Lesbiske kvinner blir utsatt for djevleutdrivelse, folk blir presset til å ta livet av familiemedlemmer på grunn av seksuell orientering, og det er omfattende bruk av arrestasjoner og tvungne tilståelser for å skape frykt i befolkningen, heter det i rapporten.

– Rapporten er uvanlig tydelig og ber Russland om å etablere en egen, uavhengig kommisjon for å følge opp noen av de mest alvorlige overgrepene, sier Mina Skouen, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen.

Vil du lese flere artikler fra Russland?