Påtalemyndigheten i Marokko: En av de mistenkte er med i radikalisert gruppe

Påtalemyndigheten i Marokko sier i en uttalelse onsdag kveld at én av mennene som er mistenkt for dobbeltdrapet har kobling til en terrorganisasjon. Sent onsdag kveld kommenterte Danmarks statsminister saken.

Tre menn er etterlyst for drapene på en dansk og en norsk kvinne.

Den ene av de fire mistenkte skal være med i en radikalisert gruppe. Han er pågrepet. De tre andre er identifisert og etterlyst, bekrefter påtalemyndigheten. Bilder av tre menn som skal være de mistenkte, er publisert av flere marokkanske medier.

Antiterrorpolitiet i Marokko sier, ifølge Morocco World News, at alle ressurser er satt inn for å pågripe de mistenkte.

– Radikal islam kan ikke utelukkes. Det er på grunn av profilen til personen som er pågrepet, samt de tre mennene som er ettersøkt, sier en ikke navngitt kilde til det franske nyhetsbyrået AFP.

VG skriver at alle de fire mistenkte mennene skal ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS.

Politiet ankommer stedet hvor to kvinner, én norsk og én dansk ble funnet døde mandag i et populært turområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko.

– God kontroll på fremmedkrigere

Journalist Mohamed Ahdaad i den marokkanske avisen Almassae sier til NRK at myndighetene har god kontroll over fremmedkrigere.

– Marokkanske myndigheter har god oversikt over alle marokkanske jihadister som har vært i Syria og Irak. Jeg tror dette er en isolert hendelse siden ingen så langt har tatt på seg ansvaret for drapene. Det er lite trolig at gjerningsmennene er fremmedkrigere, men heller at de har latt seg inspirere av terrorgrupper, sier han.

Video sirkulerer på nett

Aftenposten har sett en meget brutal video, som angivelig skal være fra dobbeltdrapet, og som spres på internett.

Politi og påtalemyndighet i Marokko etterforsker nå om videoen er reell eller ikke.

  • Har du tips til denne saken? Kontakt oss på tipstelefon 02286 eller på e-post 2286@aftenposten.no. Her kan du lese mer hvordan du kan varsle oss kryptert.

Fire mistenkte

Det ble allerede tirsdag kjent at politiet mistenker i fire marokkanske menn for drapet på norske Maren Ueland (28) fra Bryne og Louisa Vesterager Jespersen (24) fra den danske byen Ikast. En av de fire er altså pågrepet og tre er etterlyst.

Louisa Vesterager Jespersen (t.v.) og Maren Ueland (t.h.).

Den første mistenkte marokkaneren ble pågrepet i et nabolag i Marrakech tirsdag morgen klokken 5. Politiet fant ID-kortet hans nær åstedet. Han skal også ligne på en av mennene som ble fanget opp av et videokamera i fjellandsbyen Imlil. Mannen skal ha pekt ut tre andre menn i avhør.

Dansk statsminister om drapene: «Barbariske»

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen omtaler drapene i Marokko som «bestialske» og «barbariske».

– Drapet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland i Marokko fyller meg med stor sorg. Deres liv er på brutal vis sluttet alt for brått. Mine tanker er hos kvinnenes familier, som har mistet det dyrebareste i deres liv. Dere har min dypeste medfølelse. Vi gjør alt, hva vi kan for at oppklare hva som har skjedd med deres kjære, sier Løkke Rasmussen, i en pressemelding sent onsdag kveld.

Statsministeren uttaler videre at mye nå tyder på at drapene kan være politisk motiverte og dermed en terrorhandling.

– Det fyller meg med vrede og avsky, og jeg tar på det sterkeste avstand fra disse barbariske og bestialske handlingene, sier den Løkke Rasmussen i pressemeldingen.

Det danske sikkerhetspolitiet, Politiets etterretningstjeneste, bekrefter ifølge statsministeren, at det på internett florerer en video som angivelig viser drapet på en av kvinnene, og at man undersøker om den er ekte. De pårørende er informert av politiet om den nye utviklingen i saken.

Marokkansk FBI

Det er Marokkos svar på FBI eller norske Kripos, Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ) i Rabat, som leder etterforskningen av drapene. Dette er blitt oppfattet som et tegn på at saken berører ekstremisme, terrorisme og/eller rikets sikkerhet.

Kripos er ikke blitt bedt om å bistå i den marokkanske etterforskningen, men en norsk politimann, som jobber for Politiets utlendingsenhet ved ambassaden i Rabat, reiste allerede tirsdag til området der dobbeltdrapet fant sted.

Politimannen skal være bindeledd mellom lokale myndigheter, lokalt politi og norske myndigheter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos.

Marokkanske etterforskere har fattet interesse for en video av en ukjent ung mann som satt sammen med de to kvinnene på en takterrassekafé i Marrakech der de bodde på hotell før ferden gikk videre til Atlasfjellene. Filmen skal være sentral i etterforskningen og politiet ønsker kontakt med mannen, får Dagbladet opplyst.

Opptaket stammer fra den drepte danske kvinnen Louisa Vesterager Jespersens konto på sosiale medier. Det skal være tatt opp fire dager før kvinnene ble funnet drept.