Verden

«Vi er mennesker, ikke roboter», sier Amazon-ansatte som streiker mot lange skift, få pauser og dårlig betaling

Amazon ber sine ansatte være stolte over at de bringer julen ut til folk.

Amazon-ansatte som er organisert i fagforeningen Verdi, streiket denne uken ved Amazon-senteret i Werne i Tyskland.
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

«Vi gjør noe veldig spesielt, vi bringer jul ut til folk over hele landet. Dette er noe dere burde være stolte over.»

Denne motivasjonstalen blir avdelingsledere ved Amazon, ifølge Vox, bedt om å servere sine ansatte. Men stoltheten over å være julenissens små hjelpere veier ikke opp for det høye arbeidspresset.

– Innen julen var over, var folk så utbrent at vi hadde mistet en betydelig andel av de ansatte. Alle var utslitt, forteller den tidligere avdelingslederen Vox har snakket med.

Av hensyn til fremtidige arbeidsgivere ønsker han å være anonym. Historien hans er ikke unik. Over hele verden forteller ansatte ved netthandelgiganten om dårlige arbeidsforhold.

Folk brekker bein, besvimer og blir hentet i ambulanse

Leder for den britiske fagforeningen British general union (GMB) kaller arbeidsforholdene i Amazon for umenneskelige.

– Folk brekker bein, besvimer og blir hentet i ambulanse. Nå sier vi at nok er nok, disse menneskene tjener pengene for Amazon. Mennesker med barn, hjem, regninger å betale, de er ikke roboter, sier Roache til Vox.

En undersøkelse GMB har gjort, viste at ambulansetjenesten hadde rykket ut 600 ganger til britiske Amazon de siste tre årene.

Ansatte ved et Amazon-varehus i California.

115 av utrykningene hadde gått til Amazons lagerbygg i Rugley. Tre var relatert til graviditet, og tre gjaldt alvorlige skader.

1500 mennesker jobber ved fabrikken i Rugley. I sesongen før jul har de 2000 ansatte.

I lagerbygget ved siden av holder den britiske matvarekjeden Tesco til, med 1300 ansatte. Der hadde de ifølge GMB hatt åtte ambulanseutrykninger de siste tre årene.

Streiker i Tyskland

Mandag denne uken tok den tyske fagforeningen Verdi Amazon-ansatte i to tyske byer ut i streik, ifølge Reuters.

Verdi har siden 2013 jobbet for å bedre forholdene for tyske Amazon-ansatte. Fagforeningen har blant annet krevd den samme lønnen som ansatte innen tysk detaljhandel har.

Amazon-ansatte ved varehuset i Werne i Tyskland streiket denne uken.

Amazon har gang på gang avvist kravene og hevdet at lønningene skal følge konkurrerende bedrifter innen logistikksektoren, ikke detaljhandelen.

Tyskland er Amazons andre største marked etter USA.

Krever egen fagforening

– De snakker til deg som om du ikke er verdt noen ting. Alt de bryr seg om, er pengene, sier Rashad Long til Bloomberg.

Han tjener 18,60 dollar i timen, ca. 160 kroner, og pendler fire timer daglig for å komme seg til og fra jobb på Amazon i New York.

Nå krever ansatte ved Longs avdeling at de får en egen fagforening. Dette er noen av årsakene, ifølge ansatte Bloomberg har snakket med.

 • Dårlig lønn
 • 12 timers skift med for få pauser
 • De får ikke betalt for å stå i lange køer til den daglige sikkerhetssjekken

– Uheldig erfaring

Vox fremla innholdet i artikkelen for en talsperson i Amazon, som svarte slik:

«Dette var en uheldig erfaring. Men for mange avdelingsledere og medarbeidere er høytiden en morsom periode å jobbe. Alle avdelingsledere blir trent opp for at avdelingen skal lykkes. Lignende opplæring blir tilbudt dem som jobber for timelønn. Alle ansatte blir oppfordret til å ta spørsmål, kommentarer eller bekymringer opp med sin avdelingsleder ettersom direkte kommunikasjon er en essensiell del av Amazons særegne bedriftskultur.»

Amazon kommer til Norden

Det finnes ingen oversikt over hvor mye nordmenn handler fra Amazon, men ifølge tall fra SSB handlet nordmenn på nett fra utlandet for over 18 milliarder kroner i 2017.

I midten av desember holdt Amazon pressekonferanse i Sverige. Det var ventet en kunngjøring om at de skulle åpne sin første nordiske avdeling. Men ifølge teknologimagasinet Breakit omhandlet pressekonferansen kun nyheter om datasentrene i Sverige.

Men Breakit har tidligere kunnet rapportere at Amazon har kjøpt domenet amazon.se. I tillegg har Amazon kjøpt områder i Eskiltuna, Katrineholm og Västerås. Svenskene tror derfor det bare er et spørsmål om tid før verdens største netthandel flytter inn.

Les mer om

 1. Fagforening
 2. Lønn
 3. Amazon
 4. Jeff Bezos