Kina skal sende silkeormer og blomster til månens bakside

Går det an å skape et økosystem på månen? Kina håper å komme nærmere svaret når romsonden Chang’e-4 lander på jordens øde satellitt senere i år.

Månens bakside er aldri synlig på jorden. Nå håper kinesiske forskere å skape et økosystem her i løpet av året – blant annet med silkeormer.

I filmen The Martian klarer hovedpersonen å overleve på Mars i årevis ved å dyrke poteter i et hjemmelaget drivhus.

Nå håper kinesiske forskere å vise at det faktisk er mulig å holde liv i dyr og planter langt utenfor jordens atmosfære. Senere i år skal romsonden Chang’e-4 sendes ut i verdensrommet.

Målet er en myk landing på månens bakside, noe som aldri er blitt gjort før.

Helt nytt er også eksperimentet kineserne skal gjennomføre etter at romsonden har landet på den øde satellitten.

Les også

SpaceX skjøt opp verdens kraftigste romrakett

Skal strømme bilder tilbake til jorden

Med silkeormer, blomster og poteter håper nemlig kinesiske forskere å skape et bærekraftig økosystem på månen.

Sonden vil sende poteter, arabidopsis-frø og silkeormegg til månens overflate. Eggene vil klekke til å bli silkeormer, som kan produsere karbondioksid, mens potetene og frøene skaper oksygen gjennom fotosyntese. Sammen kan de skape et enkelt økosystem på månen, sier prosjektleder Zhang Yuanxun til den kinesiske avisen Chongqing Morning Post.

Buzz Aldrin ble i 1969 det andre mennesket til å sette sin fot på månen.

Han legger til at temperaturkontroll og energitilgang blir åpenbare problemer på månen. Silkeormene og plantene skal være inne i en 18 centimeter lang beholder som plasseres på månen. Spesielle batterier skal sørge for lys inne i beholderen og strøm til kameraet som skal sende levende bilder hjem til jorden.

29 ulike kinesiske universiteter har deltatt i prosjektarbeidet.

Les også

De russiske sjefene bestilte medaljer til seg selv. Så sikre var de på suksess i verdensrommet. Nå kan de i stedet havne i fengsel.

Dyrket ris på romstasjon

Det er ikke første gang mennesker prøver seg på verdensromjordbruk. Spede forsøk er gjennomført på den internasjonale romstasjonen, og kineserne har dyrket frem ris i romlaboratoriet Tiangong-2. Men disse eksperimentene ble gjennomført kun 400 kilometer unna jordkloden.

– Forholdene på månen, 380.000 kilometer fra jorden, er mer komplisert, påpeker den kinesiske nyhetstjenesten Xinhua.

Kina har satset tungt på romfart de siste tiårene. I 2003 ble landet det tredje til å sende opp mennesker i verdensrommet.

https://cms.schibsted.media/workbench/4dWeq;newsroom=ap