Afghanistans president erklærer våpenhvile

President Ashraf Ghani i Afghanistan har for andre gang i sommer erklært våpenhvile – under forutsetning av at Taliban gjør det samme.

Afghanske sikkerhetsstyrker på åstedet for et væpnet angrep i hovedstaden Kabul torsdag. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Erklæringen kom i en TV-sendt tale i forbindelse med feiringen av Afghanistans uavhengighetsdag søndag.

Tanken er at våpenhvilen skal gjelde fra og med mandag og under feiringen av høytiden id al-adha. Men Ghani håper den kan forlenges helt fram til markeringen av profeten Muhammeds fødselsdag rundt 20. november.

– Vi oppfordrer Talibans lederskap til å respektere afghanernes ønske om langvarig og ekte fred, sier presidenten.

Så langt har ikke den islamistiske Taliban-geriljaen kommet med noe offisielt svar på tilbudet.

Også IS har det siste året gjennomført en rekke angrep i Afghanistan, men Ghani ønsker neppe å la våpenhvilen omfatte dem. De ytterliggående islamistene i IS kriger både mot regjeringsstyrkene og mot rivalene i Taliban.

Håper Taliban bryr seg

I juni overholdt både regjeringen og Taliban en tre dager lang våpenhvile i forbindelse med høytiden id al-fitr.

Dette var den første landsomfattende våpenhvilen siden USA invaderte Afghanistan i 2001.

Fortsatt er det i Afghanistan rundt 12.000 soldater fra USA og andre NATO-land. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg stiller seg positiv til den nye våpenhvilen.

– Jeg oppfordrer Taliban til å vise at de bryr seg om afghanerne ved å respektere den, skriver Stoltenberg på Twitter.

Også regjeringen i USA støtter den afghanske presidentens initiativ.

– Vi håper en ny våpenhvile vil bringe landet nærmere bærekraftig sikkerhet, sier utenriksminister Mike Pompeo.

Erobret «norsk» base

I løpet av sommeren har Taliban-opprørere vært på offensiven flere steder i Afghanistan.

I Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan har Taliban erobret en militærbase som tidligere ble brukt av norske soldater, ifølge VG. Store deler av provinsen kontrolleres nå av Taliban.

Taliban har også forsøkt å erobre hovedstaden i provinsen Ghazni. Flere hundre sivile og soldater skal ha blitt drept etter at et stort antall Taliban-opprørere stormet byen Ghazni 10. august.

Først etter flere dager med harde kamper klarte regjeringsstyrkene å få kontroll over situasjonen.

– Kan framstå desperat

Analytikeren Haroon Mir, som bor i den afghanske hovedstaden Kabul, frykter at regjeringens tilbud om våpenhvile vil framstå som en desperat handling.

– Tatt i betraktning deres tidligere standpunkt og framgang på bakken den siste tiden, tviler jeg på om Taliban vil godta det, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Under den forrige våpenhvilen i juni kunne Taliban-krigere reise fritt inn i afghanske byer. Noen benyttet anledningen til å ta selfier og spise is.

En del afghanere reagerer nå på at det samme kan skje igjen.

– Vi bør ikke trygle om fred med Taliban. Hvis jeg ser et Taliban-medlem spise iskrem i Kabul, så slår jeg ham med en stein. Det lover jeg, skriver brukeren Rahman Ahmadi på Facebook.

Andre er mer positive til president Ghanis initiativ. Analytikeren M. Shafiq Hamdam skriver på Twitter at Taliban nå har en mulighet til å bidra til fred og sikkerhet i Afghanistan.