Verden

Brannfolk i Sverige omringet – ble reddet med helikopter

En gruppe brannfolk som kjemper mot en av de mange, store skogbrannene i Sverige ble søndag kveld omringet av røyk og flammer.

Satellittbilder fra ESA viser to av de mange skogbrannene i Sverige. Foto: EUROPEAN SPACE AGENCY ESA

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

– Brannen spredte seg meget raskt og de havnet foran brannfronten, der de absolutt ikke skal være, forteller brannvesenets innsatsleder, Johan Szymanski, til den svenske radiokanalen P4.

Radiosambandet mellom innsatsledelsen, som i Sverige kalles redningsleder, og brannfolkene var dårlig, men man forsto at situasjonen var kritisk og en redningsaksjon ble satt i gang.

– Brannen spredte seg ukontrollerbart og forferdelig fort. Vi forsøkte å vannbombe med fire helikoptre, men det fikk ikke effekt. Det førte til at et antall mannskaper måtte reddes av en helikopterbesetning som landet midt i røyken, forteller Szymanski.

  • Skal tenne rekordstor motbrann for å slukke skogbrann i Sverige

Situasjonen var dramatisk og man rekvirerte ambulansehelikopter.

– VI har gjort klar planer for evakuering og de ble iverksatt. Planene fungerte og ingen ble skadet, forteller Szymanski.

Brannfolkene som ble reddet ut jobbet med å stanse brannen i det militære skytefeltet Trängslet nordvest for Mora i Dalarna. Nettopp denne brannen har gitt brannvesenet store utfordringer fordi det ligger udetonerte granater der.

Sikkerhetssone

Redningsledelsen innførte en sikkerhetssone på 800 meter og brannhelikoptrene ble trukket ut fra området.

Det svenske forsvaret sendte deretter helikoptre med beskyttelse mot splinter til området og de brukes nå til å vannbombe brannen i skytefeltet.

Mandag morgen ble fire brannfly fra Italia og Frankrike omdirigert fra brannene i Ljusdal sør for Sveg til Trängslet. Samtidig skal ytterligere to norske helikoptre settes inn i det samme området.

Varmere vær

Senere denne uken er det varslet høyere temperaturer i brannområdene og man forbereder seg nå på at det vil føre til at brannene kommer til å spre seg i raskere takt.

– Tirsdag og onsdag kan bli veldig vanskelige og det er derfor vi vil ha så mange fly og helikoptre på plass, sier Szymanski til svenske P4.

40 tyske brannfolk skal også settes inn mot brannen i Trängslet, 45 kilometer i luftlinje fra grensen til Norge.

SOS Alarm har samlet denne oversikten over aktive branner i Sverige mandag morgen. De melder om 27 branner.

Foto: SOS Alarm

Situasjonen søndag kveld overrasket innsatslederen.

– Normalt går brannen ned i intensitet på kvelden, når temperaturen faller og luftfuktigheten øker, men i kveld fikk vi brann i tretoppene som spredte seg meget raskt.

Les mer om

  1. Brann
  2. Sverige