Verden

Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

Selv om faren for smitte til Norge er lav, følger norske helsemyndigheter det pågående utbruddet av ebola i Vest-Afrika nøye.

Over 670 personer i Liberia, Guinea og Sierra Leone har dødd etter å ha blitt smittet av ebola, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). HANDOUT

 • Ntb

Utbruddet er alvorlig på grunn av størrelse og dødeligheten av sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Skulle et tilfelle dukke opp i Norge hos en reisende som har oppholdt seg i et utbruddsområde, vil personen bli raskt fulgt opp, og det er liten risiko for at sykdommen vil bre seg videre her i landet. Norge har også en god beredskap for å håndtere en slik situasjon, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking.

Ebolaviruset har kostet til sammen 672 personer livet i Guinea, Sierra Leone og Liberia siden utbruddet startet i februar, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det er aldri rapport ebolatilfeller hos reisende til eller fra Norge, og WHO anbefaler ingen restriksjoner for reisende til eller fra områder hvor det er blitt påvist ebolatilfeller eller pågår sykdomsutbrudd.

— Du kan se frykten i øynene deres. Det er forferdelig:

Kalles hjem

Det amerikanske fredskorpset kaller hjem hundrevis av frivillige fra Guinea, Liberia og Sierra Leone på grunn av frykt for ebolasmitte.

To av dem er nå i isolasjon etter å ha vært i kontakt med en person som senere døde av viruset, opplyser en talkvinne for fredskorpset.

De frivillige vil returnere til USA når de er klarert til å reise.

Over 670 personer i Liberia, Guinea og Sierra Leone har dødd etter å ha blitt smittet av ebola, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). I Nigeria har viruset også dukket opp i byen Lagos.

Ebola-rammede Liberia stenger alle skoler i en landsdekkende aksjon for å bekjempe spredning av det dødelige viruset, opplyser liberiske myndigheter.

 • Les også: Eksperter mener ebola-viruset kan true hele verden

Stenger skoler

Alle skoler i landet stenges, og alle offentlige ansatte som ikke er ansatt i nøkkelposisjoner, permitteres i 30 dager. Sikkerhetsstyrker har fått ordre om å iverksette tiltakene, ifølge liberiske myndigheter.

Ved av juli hadde 129 ebola-smittede personer mistet livet i Liberia.

Ofre for sykdommen det ikke finnes noen kur imot, ligger etterlatt i hus og flyter i elver, forteller øyenvitner til den lokale avisen Front Page Africa.

— Ikke sikkert

Pårørende frykter de skal bli smittet om de tar på de døde, skriver Gulf Times.

Overfylte klinikker må avvise pasienter, og helsepersonell blir truet av folk som hevder utlendinger har tatt med seg sykdommen til landet, forteller Kendall Kauffeldt, leder av den amerikanske hjelpeorganisasjonen Samaritan's Purse i Liberia.

— Vi kan ikke lenger arbeide i sikkerhet. Sikkerheten til våre helsearbeidere er truet, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

 2. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 3. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 4. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 5. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 6. VERDEN

  To nye dødsfall knyttes til ebolautbruddet i Kongo