Nyvalgt kongressrepresentant har ikke råd til husleie. Det skaper debatt om politikk kun er for de rike i USA.

Alexandria Ocasio-Cortez sier hun vil slite økonomisk frem til hun får første lønning som representant i Kongressen i januar. Uttalelsen har fått voldsom oppmerksomhet.

Alexandria Ocasio-Cortez ble valgt inn som tidenes yngste kvinne til Kongressen.

I et intervju med The New York Times torsdag fortalte Alexandria Ocasio-Cortez at hun kom til å slite med å få endene til å møtes økonomisk frem til hun mottar sin første lønning som representant i slutten av januar.

29 år gamle Ocasio-Cortez ble 6. november valgt til å representere det 14. valgdistriktet i Representantenes hus. Hun ble dermed den yngste kvinnen til å bli valgt inn i Kongressen noensinne.

Inntil i fjor jobbet hun som servitør med lav inntekt.

Les også

Mer mangfoldig kongress etter valget

Sliter med å skaffe plass å bo

Washington D.C., der Kongressen ligger, er kjent for høye leiepriser. Gjennomsnittlig leiepris for en toroms leilighet er på nesten 17.000 kroner i måneden.

Ocasio-Cortez sier hun la seg opp penger før hun forlot restaurantjobben, men at hun likevel lever fra dag til dag. Nå håper hun å holde ut til januar. I intervjuet sier hun at hun ikke kan motta lønn frem til hun starter i jobben.

Ocasio-Cortez mener at økonomiske vanskeligheter rundt det å skaffe seg en leilighet, er en av mange små ting som demonstrerer hvordan systemet ikke er designet for at arbeiderklassen skal kunne ta del i det.

Flere støtter nå Ocasio-Cortez på Twitter.

– Det er virkeligheten for mange folk. Det blir flott å ha noen i Kongressen som forstår hvor vanskelig det kan være, skriver brukeren @llauralouisiana.

– Det viser hvor adskilt de fleste folkevalgte er fra vanlige folk, skriver en annen bruker.

Politikk kun for de rike?

«Regjeringen vår styres av rike mennesker, og de får størst fordeler av det», skriver politisk forsker Nicholas Carnes hos nyhetsnettstedet Vox.

Han viser blant annet til at rundt halvparten av USAs befolkning er arbeiderklasse, men utgjør under 10 prosent av folkevalgte. Ingen amerikanere med bakgrunn i typiske arbeideryrker er blitt guvernør, høyesterettsdommer eller president, ifølge Carnes.

Derfor er det oppsiktsvekkende at Ocasio-Cortez senest i fjor jobbet som bartender og servitør. Totalt skal hun ha hatt en inntekt på 26.500 dollar i 2017. Det tilsvarer cirka 220.000 norske kroner.

Medianinntekten for en amerikansk arbeider er nesten dobbelt så mye, ifølge det statlige Bureau of Labor Statistics.

Her feirer Alexandria Ocasio-Cortez sammen med sine tilhengere på valgkampfesten etter at hun ble valgt til Representantenes hus.

Ocasio-Cortez tok heller ikke imot kampanjestøtte fra store bedrifter og brukte totalt rundt 1,6 millioner kroner på valgkampanjen, mens hennes motstandere brukte betydelig mer, ifølge The Independent.

Les også

De vil ha et USA som ligner mer på Skandinavia. Stadig færre unge amerikanere er positive til kapitalisme.

Fox News-anker mener hun overdriver

Saken om at hun ikke kan betale husleie ble først et større diskusjonstema da nyhetsanker i Fox News, Ed Henry, insinuerte at Ocasio-Cortez overdrev sin økonomiske situasjon.

Han foreslo at hun kunne selge noen av de dyre antrekkene hun hadde figurert i, i ulike magasiner under valgkampen. Spesielt et antrekk til nærmere 25.000 kroner som hun brukte i en fotoserie for Interview Magazine, har fått mye oppmerksomhet.

Han mente også at hun overdrev arbeiderklassebakgrunnen sin og tilknytningen til området Bronx i New York.

Begge deler har vært sentrale i måten Ocasio-Cortez har presentert seg selv i valgkampen.

Slo tilbake

Ocasio-Cortez slo raskt tilbake på Twitter og brukte Henrys uttalelser for å understreke sine egne poenger.

Hun kaller Henrys utsagn for løgner og påstår at Fox News med hensikt gjentar slike løgner om og om igjen, slik at folk omsider tror på dem.

Blant annet forteller hun at det omtalte antrekket var lånt ut, ikke til henne, men til magasinet, i forbindelse med fotografering, og at familiens flytting fra Bronx til et område med bedre skoler var et økonomisk samarbeidsprosjekt der hele familien bidro. Ved endt skolegang skal familien ha flyttet tilbake til Bronx.

Ocasio-Cortez skriver videre at 40 prosent av alle amerikanere strever med å betale husleien og at det ikke er noe skam i det. Hun mener det er bisart at Fox News nyhetsankere som tjener store summer, ler av hennes økonomiske situasjon. Hun mener uttalelsene demonstrerer hva Fox News synes om arbeiderklassen.