Flere tatt av snøskred i skisenter i Sveits

Flere mennesker ble tatt av et snøskred i nærheten av Crans-Montana i Sveits tirsdag ettermiddag. Fire er hentet ut, men det er uklart hvor mange som fortsatt kan befinne seg inne i snømassene.

  • Eirik Husøy

Linda Nilsen Mehti er på vinterferie i Crans-Montana sammen med familie. Hun var ikke i alpinbakken i dag på grunn av en forkjølelse.

– Jeg gikk i byen og handlet, da det plutselig kom flere helikoptre flyvende over oss sånn i 15-tiden. Så fikk vi nyheten om snøskredet via noen venner ganske kjapt etterpå, sier Mehti.

Hun var i bakken senest i går. Det er mange nordmenn i området, opplyser Methi.

– Jeg satt og spiste lunsj sammen med en gruppe på 10–12 nordmenn ved stasjonen Bella Lui og gløttet opp i den fjellsiden der raset gikk.

Området der raset gikk, heter Plaine Morte, som kan oversettes til «Dødens slette».

– Det virker også som at skredet har gått inne på selve skianlegget, ikke utenfor løypen, som jo er spesielt, sier Methi.

Linda Nilsen Mehti er i Crans-Montana sammen med familie.

10–12 personer kan være tatt

Flere lag med redningsarbeidere - over 200 personer - er på plass for å finne dem som er begravet i snøen på skistedet Plaine-Morte i de sveitsiske alpene, ifølge lokalt politi.

Ordfører Nicolas Feraud sier til avisen Le Nouvelliste at mellom ti og tolv mennesker kan være tatt av skredet. Fire personer ble hentet ut av snømassene kort tid etter skredet. Politiet bekrefter at flere mennesker er rammet, men vil ikke oppgi noe tall. Tilstanden for én av personene som ble hentet ut betegnes som livstruende.

Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) melder at skredet var 300 meter langt, og rammet en alpinbakke.

To helikoptre og rundt 100 redningsmannskaper er i arbeid på stedet. De får også hjelp av soldater fra den sveitsiske hæren, som var i området for å forberede kvinnenes verdenscuprenn denne helgen.

– Usedvanlig varmt

Crans og Montana er to tvillingbyer som ligger nært hverandre.

– Det er en veldig, veldig liten plass, kompakt. Heisen går fra flere steder i sentrum, sier Methi.

Det er unormalt varmt vær i området nå, noe som kan ha vært en medvirkende årsak.

– Alle vi har snakket med sier at det er usedvanlig varmt og at vi må nyte den tidlige våren.

Nettstedet til Crans-Montana hadde oppgitt risikoen for snøskred til nivå to av fem, der én er lavest. I går var det lokalt merket med faregrad 3 for snøras, i dag var det 2, ifølge Methi.

Plaine-Morte er den høyest beliggende skibakken i Crans-Montana i Valais-regionen, på rundt 3.000 meter over havet.

Saken oppdateres.