Verden

Theresa May fikk en etterlengtet seier: Underhuset avviste å utsette brexit

Theresa May fikk det som hun ville tirsdag kveld. Men hun er fortsatt langt fra å finne en brexit-avtale både Underhuset og EU kan godta.

Et forslag om å vente til nyttår med å forlate EU ble nedstemt i det britiske parlamentet mandag kveld.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist
Les også

Les kommentaren etter tirsdagens avstemming: Bløffer EU om brexit? Det er det britene nå gambler på. | Øystein K. Langberg

Etter en lang dags ordvekslinger, tilrop og debatter stemte det britiske Underhuset i kveld over en rekke forslag til endringer i statsminister Theresa Mays forslag til en brexit-avtale.

Spenningen var stor da et forslag fra Labour-politikeren Yvette Cooper ble fremmet. Forslaget gikk ut på å utsette brexit til 31.desember dersom May ikke klarte å få et flertall til en brexit-avtale innen 29. mars.

Da speaker John Bercow ba om resultatet, ble det klart at «the nays have it» – altså at forslaget ble nedstemt – med 321 mot 298 stemmer.

  • Fire spørsmål og svar før kveldens drama i Underhuset: Dette er forslagene som kan endre britenes vei ut av EU
Les også

Dronning Elizabeths ord tolkes som brexit-reprimande

Corbyn vil møte May

For Theresa May er dette en seier. Hun har gjort det klart at hun anser en forsinkelse av brexit som et forsøk fra nasjonalforsamlingen på å undergrave statsministerens maktposisjon.

– Dette viser at et flertall ønsker en brexitavtale, sa hun til Parlamentet da avstemmingen var ferdig.

Labour-leder Jeremy Corbyn, på sin side, gjorde det klart at nasjonalforsamlingen ikke ønsker å forlate EU uten en avtale. Han sier seg nå villig til å møte May for å diskutere saken, noe han tidligere har sagt nei til.

Les også

Brexit kan gi Norge en unik mulighet | Christian Tybring-Gjedde

– Upløyd mark

Avstemmingen var viktig fordi den gir føringer på hva som skjer etterpå, på Theresa Mays plan B, sa førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til Aftenposten tidligere på tirsdag.

Det er fortsatt helt uklart hvordan utmeldingen av EU vil skje, to måneder før britene etter planen skal forlate unionen.

– For oss som har holdt på med dette i 30 år, er dette veldig spesielt. Det ligger ingen oppskrift for dette hverken i britisk historie eller i EU. Det er helt upløyd mark hver uke. Det skrives historie nesten hver dag, sier Mustad.

Faisal Islam, som er politisk redaktør i Sky News, oppsummerer den vanskelige situasjonen:

«Underhuset, kort fortalt, hittil: Vi avviser klart Mays avtale. Vi avviser ingen avtale. Vi avviser makten til å stanse en ikke-avtale.»

Underhuset avviste tirsdag en rekke andre forslag til endringer i brexitavtalen.

Det eneste forslaget som gikk gjennom, var et forslag fra Tory-politikeren Graham Brady om endringer i brexitavtalens løsning for grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Britisk politikk
  3. EU