Norge vil bidra til løsning i kriserammede Venezuela

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tilbød Norges hjelp da hun i dag snakket med sentrale politikere i kriserammede Venezuela.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide oppfordrer til en politisk løsning i Venezuela som omfatter utlysning av nyvalg.

Norges utenriksminister var søndag på tråden med både opposisjonsleder Juan Guaidó, som har utropt seg som president i Venezuela, og Jorge Arreaza, utenriksminister i president Nicolás Maduros regjering.

Ine Eriksen Søreide sier hun er hyppig i kontakt med partene og andre aktører i Venezuela.

Sterkt bekymret

Hun er sterkt bekymret for situasjonen i landet.

– Det er mitt håp at det skal være mulig for partene å finne en politisk løsning som inkluderer utlysning av nye valg og at man unngår en eskalering av konflikten. Norge er villig til å bidra til en slik politisk løsning, dersom og når partene måtte ønske det, sier hun.

Venezuelas president Nicolás Maduro holder en liten kopi av grunnloven og taler da han 10. januar ble innsatt som president i en seremoni i landets høyesterett i Caracas.

– Norge har gjentatte ganger lagt vekt på retten til fredelige demonstrasjoner og demokratiske rettigheter, inkludert frie og rettferdige valg. Voldsbruk mot fredelige demonstranter er uakseptabelt, sier Eriksen Søreide i kommentarer sendt på e-post til NTB.

EU vil anerkjenne Guaidó

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa lørdag at EU vil anerkjenne Guaidó som president i Venezuela dersom Maduros regjering ikke erklærer nyvalg innen åtte dager. USA har også anerkjent Guiadó som midlertidig president.

Både Maduro og Arreaza har avvist å utlyse nyvalg.