Verden

Sri Lanka vil igjen praktisere dødsstraff. Søker bødler med «sterk mental psyke».

Sri Lankas president ser mot Filippinene i et forsøk på å håndtere økende narkotikakriminalitet.

Sri Lankas president Maithripala Sirisena (til venstre) var på statsbesøk i Filippinene i januar. Her blir han tatt imot av president Rodrigo Duterte.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

Sri Lankas president, Maithripala Sirisena, er fortvilet over den økende kriminaliteten i landet. Nå henter han inspirasjon fra Filippinene hvor det anslås at 20.000 mennesker har mistet livet i regjeringens kamp mot narkotika.

Da Sirisena besøkte Rodrigo Duterte i januar, lovpriste han den filippinske presidentens håndtering av narkotikakriminaliteten. Han gikk så langt som å kalle Dutertes metode et eksempel til etterfølgelse for hele verden.

Sri Lankas president, Maithripala Sirisena, beundrer den filippinske presidentens håndtering av narkotikakriminalitet.

– Narkotikakriminaliteten er ute av kontroll i landet mitt, og jeg føler at vi bør gå i dine fotspor for å få bukt med dette problemet, sa Sirisena ifølge det filippinske nyhetsnettstedet Rappler.

Kort tid etter Sirisenas besøk i Filippinene kunngjorde han at han vil gjeninnføre praksisen med dødsstraff, en straff som ikke har vært praktisert siden 1976.

Nå har myndighetene opprettet to nye heltidsstillinger som bødler.

Mandag denne uken gikk stillingsannonsen ut i Sri Lankas aviser, og det stilles høye krav til søkerne.

Lønn over gjennomsnittet

Stillingsannonsen henvender seg til menn mellom 18 og 45 år med god mental helse.

«Sterk mental psyke» og «utmerket moral» er blant søkerkriteriene. For å sikre at søkerne faktisk oppfyller kravene, vil de mest aktuelle søkerne bli sendt til det statlige sykehuset for mentale tester, opplyses det om i annonsen.

Annonsen som sto på trykk i aviser i Sri Lanka tirsdag.

I tillegg til en månedslønn på 36.410 rupier i måneden, ca. 2000 norske kroner, lokkes potensielle søkere med statspensjon.

Gjennomsnittlig månedslønn i Sri Lanka var i 2016 på ca. 1500 norske kroner, ifølge International Labor Organization.

Leder for Amnesty Sør-Asia, Biraj Patnaik, skriver i en twittermelding at annonsen aldri burde vært publisert.

– I et sivilisert samfunn er det ikke rom for dødsstraff, skriver Patnaik.

Les også

Duterte trapper opp narkokrigen. Nå senker han den kriminelle lavalderen til 12 år.

Vil benytte seg av henging

Sirisena har oppfordret menneskerettighetsorganisasjoner til ikke å blande seg inn i beslutningen og håper å komme i gang med praksisen så raskt som mulig. Han kom med følgende uttalelse i parlamentet forrige uke.

– Jeg håper å få gjennomført den første hengingen innen den neste måneden, sa presidenten, ifølge Al Jazeera.

Da Sirisena i fjor høst avsatte statsminister Ranil Wickremesinghe og erstattet ham med landets tidligere president og partikollega, Mahinda Rajapaksa, vakte han sterke reaksjoner.

Sri Lankas tidligere president Mahinda Rajapaksa forsøkte seg på et mislykket comeback i regjeringen i fjor høst.

Mislykket comeback

I tillegg til å ha blitt tildelt æren for å lykkes med å få slutt på landets 25 år lange borgerkrig, er Rajapaksa også kontroversiell. Han er blant annet anklaget for å ha tillatt krigsforbrytelser, angrep på sivile og for å ha nektet humanitære organisasjoner adgang, skriver Vox.

Saken utviklet seg til mistillitsforslag mot Rajapaksa og den nye regjeringen. Sirisena svarte med et forsøk på å oppløse nasjonalforsamlingen.

Da satte landets høyesterett ned foten, og Rajapaksa måtte ta hatten og gå. Dermed fikk Wickremesinghe tilbake jobben syv uker etter at han ble avsatt.

Bruker sterkere lut mot kriminalitet

Dødsstraff praktiseres i færre og færre land. I oktober 2018 gikk for eksempel Malaysia inn for å avskaffe straffen, og i Zimbabwe har president Emmerson Mnangagwa sagt at han ønsker å avskaffe dødsstraff.

Ifølge AP er det en økning i gjengdrap, narkotika- og sex-kriminalitet som er årsaken til kravet om å gjeninnføre dødsstraff på Sri Lanka.

Nylig beslagla politiet i hovedstaden Columbo 90 kilo heroin. To amerikanere, to srilankere og en afghaner ble arrestert.

For tiden er 1299 personer anklaget for forhold som kvalifiserer til dødsstraff i landet.

48 av dem anklages for narkotikaforbrytelser. 18 av dem er dømt til døden. De resterende 30 venter på å få opp saken sin for retten.

Les også:

Les mer om

  1. Sri Lanka
  2. Narkotika
  3. Dødsstraff