Verden

Tyrkia under press for å gjøre mer mot IS

Titusener av sivile er truet hvis den syriske byen Kobani havner i klørne til den ekstremistiske gruppen Den islamske staten (IS). NATO-landene USA og Storbritannia presser på for å få Tyrkia til å gjøre mer.

Tyrkerne har plassert stridsvogner på sin side av grensen til Syria. De kan se ned på kampene som pågår i grensebyen Kobani på den syriske siden av grensen, men har ikke gjort noe for å gripe inn i kampene. Lefteris Pitarakis

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Krigen som pågår i Syria og Irak, rett sør for Tyrkia, og dermed også Natos sørlige grense, var et sentralt tema under møtene Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hadde med Tyrkias politiske ledelse i Ankara torsdag.

— IS utgjør en alvorlig trussel mot det irakske og det syriske folket, for regionen og Nato, sa Stoltenberg.

— Derfor er det viktig at hele det internasjonale samfunnet står sammen i denne langsiktige innsatsen.

Les også:

Les også

Flyangrepene fortsetter ved syrisk grenseby

Kurdisk milits kjemper nå mot en overlegen styrke fra IS om kontrollen over byen Kobani som ligger i Syria på grensen til Tyrkia, altså på dørstokken til NATO.

FNs utsending til Syria, Steffan de Mistura, sa onsdag at man må gjøre alt som er mulig for å redde Kobani, og at hvis byen faller, så kan det true Tyrkia. Byen skal ha flere titusener med sivile, og den ekstremistiske gruppen IS har tidligere vist en svært brutal fremferd når den har erobret andre byer.

Bomber IS

USA bomber IS-mål sammen med andre land, men det har ikke stoppet gruppen.

– Jeg ønsker velkommen de flyangrepene vi nå ser. Ikke fordi vi tror de er løsningen på alle problemene og utfordringene i regionen, men fordi vi ser at de i hvert fall reduserer IS' evne til å fortsette med herjingene og overgrepene, fremholder Stoltenberg overfor NTB.

– Så må vi også arbeide på mange andre fronter for å bidra til en varig løsning.

Tyrkerne kritiseres

Internasjonale nyhetsbyrået melder at USA og Storbritannia ønsker en mer aktiv militær innsats fra Tyrkia i kampen mot IS.

WEBnykobane-6XX4HBF8rd.jpg

Tyrkerne er blitt særlig sterkt kritisert av kurderne fordi de ikke har hjulpet den kurdiske militsen som forsvarer byen Kobani mot angrep fra IS. Kurderne mener tyrkerne tvert imot har hjulpet IS ved å gjøre det svært vanskelig for kurderne å få forsyninger og avløsninger inn til Kobani.Som en reaksjon har kurderne stått bak voldsomme protester i mange tyrkiske byer. Minst 19 personer er blitt drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene.

Les også:

Les også

Demonstrerte til støtte for kurdere i Syria

Les også:

Les også

Tolv drept i kurdiske protester i Tyrkia

Men Tyrkia vil ikke handle alene

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Cavusoglu gjorde det i går klart at Tyrkia ønsket en internasjonal innsats mot IS.

– Man kan ikke vente at Tyrkia skal lede en bakkeoperasjon på egen hånd, det er ikke realistisk. Vi er i samtaler, og så snart en felles beslutning er tatt, vil ikke Tyrkia nøle med å spille sin rolle, sier Cavusoglu ifølge NTB.

Han sa Tyrkia støtter luftangrepene fra allierte land, som USA og deres arabiske allierte har stått for, men sa Tyrkia også ønsker en flyforbudssone og en sikret sone på bakken i det urolige grenseområdet.

Amerikanerne har vært lite begreistret for ideen, men den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa onsdag at «ideen om en buffersone var verdt å se veldig, veldig nøye på», ifølge Washington Post.

Les også:

Les også

Tyrkia gir grønt lys til militæraksjon i Irak og Syria

Les også

FN venter at 400.000 vil flykte inn i Tyrkia

USA vil knuse IS

Situasjonen har satt på spissen hvilke ulike målsetninger og prioriteringer de involverte landene har. Mens USA har satt seg som mål å knuse IS, så er Tyrkia også opptatt av å få fjernet Bashar al-Assads regime i Damaskus.

Tyrkerne har også betenkeligheter med å støtte en kurdisk milits som de mener har klare forbindelser med en kurdisk bevegelse i hjemlandet som de i årevis har sett på som en terrortrussel.

Tyrkia har gjort det klart tidligere at dersom kurderne i Syria skal gjøre seg noen forhåpninger om tyrkisk støtte, så må de slutte seg til kampen mot Bashar al-Assads regime i Damaskus og distansere seg fra PKK, den kurdiske gruppen tyrkerne anser som en terrororganisasjon.

Les også:

Les også

PKK-medlemmer pågrepet i USA

Amerikanernes dilemma

Men mens amerikanerne prøver å få tyrkerne til å gjøre mer i kampen mot IS, så er de bekymret for at tyrkerne vil benytte en militær innmarsj i Syria til å angripe kurdere som i flere tiår har kjempet for mer selvstyre, melder AP. Amerikanernes dilemma er at alternativet kan være at tyrkerne blir stående og se på mens to av deres fiender, IS og den kurdiske militsen, slåss om Kobani.

Ingen av de to scenarioene er ønskelige, sier amerikanske tjenestemenn til AP.

Les også:

Les også

Svart oljemarked smører IS-opprøret

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har advart om at grensebyen Kobani ikke kan reddes med bombene fra flyene til den amerikanskledede koalisjonen. OSMAN ORSAL

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte tidligere i uken om at grensebyen Kobani, som har vært under beleiring av Den islamske staten (IS) i tre uker, ikke kan reddes med bombene fra flyene til den amerikanskledede koalisjonen. Nå får han støtte fra amerikanske generaler. — Bombing fra luften kan ikke alene redde byen Kobani. Det vet vi, sa kontreadmiral og pressetalsmann John F. Kirby under en pressebriefing i Pentagon onsdag.

Et ukjent antall medlemmer av den syriskkurdiske militsen YPG, muligens 3000 personer ifølge noen rapporter, har med hjelp fra koalisjonens bombing klart å hindre at IS erobrer byen som ligger kloss opp mot NATOs grense i sør. En periode kontrollerte IS en tredjedel av byen, men amerikanske tjenestemenn sier nå til BBC at luftangrepene har presset den ekstremistiske gruppen til utkanten av byen.

BBC rapporterte om tykk røyk som steg opp fra brennende bygninger der kampene raser. IS skal ha stukket flere bygninger i brann for å etablere et beskyttende røykdekke mot jagerflyene som kontinuerlig sirklet over byen.

Les også:

 1. Les også

  Nå kan det gå mot sikkerhetssone i Syria

 2. Les også

  Mener Syria-fareres religiøse overbevisning er så sterk at straff ikke vil hjelpe

 3. Les også

  Folkerettslig hengemyr

 4. Les også

  «Vi vil heller dø hjemme enn å bli værende her»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Russerne ble med Assad inn i viktig grenseby. NATO-landet Tyrkia kan bli tvunget til å stoppe.

 2. VERDEN

  Nå vender kurderne seg til USAs fiende: «Et valg mellom kompromiss og folkemord»

 3. VERDEN

  Tyrkia åpnet ny front i Syria. Igjen er de inne i kurdiske Kobani

 4. VERDEN

  Tyrkia sangrep i Syria er i gang. Kritikken av Trump fortsetter.

 5. VERDEN

  Trump distanserer seg fra Syria-krigen – Tyrkia fortsetter angrepene

 6. VERDEN

  EU fordømmer Tyrkias Syria-invasjon. Trump lanserer oppsiktsvekkende teori om kurderne.