HRW: Forræderimistenkte fanger torturert i Venezuela

Sikkerhetsstyrkene i Venezuela har torturert fengslede soldater som anklages for å ha konspirert mot regjeringen, ifølge Human Rights Watch og Foro Penal.

En slektning av Abraham Agostini, som ble drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene i januar 2018, demonstrerer foran styrker fra nasjonalgarden. Slektningene fikk ikke være tilstede da Agostimi ble begravet.
  • og NTB

Det kommer fram i en rapport fra de to menneskerettighetsorganisasjonene. I rapporten har de studert tilfeller hvor minst 32 mennesker, flere av dem med høye verv i hæren, har blitt pågrepet, anklaget for å ha konspirert mot Venezuelas regjering.

De 32 pågrepne skal ha blitt banket opp, kvalt, fått fotsålene kuttet opp med barberblader og fått elektrisk sjokk. De skal også ha blitt nektet mat, å gå på toalettet og i tillegg blitt utsatt for dødstrusler.

Anklagene inkluderer blant annet forræderi og oppfordring til opprør, ifølge de pågrepnes advokater. Minst 12.800 mennesker er pågrepet siden 2014 i forbindelse med protester mot regjeringen, ifølge venezuelanske Foro Penal. Kun 7.500 av dem har blitt løslatt på prøve.

Rapporten kom rett før landets president Nicolás Maduro torsdag tas i ed for sin andre seksårsperiode. Både landets nasjonalforsamling og en rekke land i regionen har protestert mot innsettelsen, som skjer etter et valg som ble boikottet av opposisjonen.