Verden

Russland lover å slå hardt tilbake etter USA-sanksjoner mot Putins nærmeste

Russland lover å slå hardt tilbake mot USA, som fredag innførte sanksjoner mot syv russiske oligarker og tolv selskaper de kontrollerer.

Noen av Russlands rikeste og mest innflytelsesrike personer rammes av USAs nye sanksjoner. Deriblant Oleg Deripaska, her avbildet sammen med president Vladimir Putin.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • og NTB

De syv oligarkene som er rammet av sanksjonene omtales som rike forretningsfolk som er en del av Vladimir Putins «indre sirkel».

USA innførte også sanksjoner mot 17 høytstående russiske embetsfolk.

– Vi vil ikke la det seneste angrepet, eller noe annet angrep på Russland, gå forbi i stillhet, heter det i en uttalelse fra Russlands utenriksdepartement.

De lover å slå hardt tilbake, men hva dette innebærer opplyser de ikke om.

Går etter Putins familie og venner

Listen over personer og selskaper som rammes av sanksjonene kan deles inn i to grupper: forretning og politikk.

Sanksjonene vil blant annet ramme to av de rikeste oligarkene i Russland, skriver The Independent.

Victor Vekselberg, nummer ti på den russiske Forbes listen med en formue rundt 100 milliarder kroner, og Oleg Deripaska, nummer 23 på listen med en formue rundt 40 milliarder kroner.

Russlands president sammen med Victor Vekselberg (til venstre for Putin). Den russiske milliardæren er blant oligarkene som rammes av de amerikanske sanksjonene.

En rekke av forretningsfolkene skal også ha nære bånd til Vladimir Putins familie og være en del av den indre kretsen til den russiske presidenten.

Kirill Sjamalov, som skal være gift med Putins datter Jekaterina Tikhonova, er på listen over enkeltpersoner som er rammet av sanksjonene.

Igor Rotenberg, sønnen til Putins tidligere judo-partner Arkady Rotenberg, er også på listen over personer som amerikanerne retter sanksjoner mot.

Kirill Sjamalov skal ha tjent store summer etter at han giftet seg med Putins datter.

«Vil presse Russland ut»

Amerikanerne har også rettet sanksjoner mot Viktor Zolotov, mannen som tidligere hadde ansvaret for sikkerheten til Putin.

Forholdet deres skal visst nok strekke seg tilbake til tidlig på 1990-tallet, da de begge jobbet for ordføreren i St. Petersburg. Zolotov er i dag et medlem av Russlands nasjonale sikkerhetsråd.

Det russiske våpeneksportorganet Rosoboronexport er et av selskapene på sanksjonslisten. Det betyr at land som utfører våpenhandel med Russlands forsvar- eller etterretningssektor også vil bli rammet av sanksjoner, skriver den britiske avisen.

«Dette er bare en unnskyldning for å presse Russland ut av det globale våpenmarkedene», heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsselskapet Rostec.

Putin hilser på Viktor Zolotov. De to skal ha hatt et nært forhold i en årrekke. Nå rammes Zolotov av amerikanske sanksjoner.

Nekter å skjerme rike russere

De amerikanske sanksjonene mot Russland og flere russere kommer etter et massivt press fra Kongressen.

Offisielt kommer sanksjonene som følge av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Men det amerikanske finansdepartementet sier de kommer som følge av flere årsaker, deriblant støtten til Syrias president Bashar al-Assad og «ondskapsfulle cyberhandlinger».

– De russiske myndighetene jobber for å tjene oligarker og den politiske eliten, sa finansminister Steven Mnuchin.

Den politiske eliten og oligarkene i Russland, vil ikke lenger bli skjermet for konsekvensene av myndighetenes handlinger, sa Mnuchin.

Les mer om

  1. Spionattentatet i Salisbury
  2. Russland
  3. USA
  4. Storbritannia
  5. Vladimir Putin
  6. Oligark