Verden

Hva om IS var et land?

De islamske ekstremistene har tatt kontroll over store landområder i Irak og Syria der de har utropt et eget kalifat. Gruppen oppfatter seg selv som en stat, men dette anerkjennes ikke. Hvordan er Den islamske staten sammenlignet med andre stater?

Dette udaterte bildet av en IS-politistasjon i Nineveh-provinsen i Irak ble lagt ut på Internett den 19. september i år.
  • The Washington Post
  • Rick Noack

1 Territorium

2109WEBislamskstat-uzvFqO4ulR.jpg

Det amerikanske National Counterterrorism Center anslår at det er 210.000 kvadratkilometer. Men størrelsen er omstridt blant eksperter, av to grunner. Først og fremst spriker definisjonene av «okkuperte områder»: Enkelte viser til steder der kampene fortsatt pågår, mens andre bare handler om territorier der Den islamske staten alene har full kontroll.For det andre omfatter noen anslag ubebodde områder, mens andre bare fokuserer på befolkede områder som byer og forsteder. Til sammenligning omfatter Storbritannias territorium 209.000 kvadratkilometer, inkludert ubebodde områder.

2 Aktive krigere/militante i kamp

IS har trolig omtrent like mange soldater som Madagaskar, men IS-anslagene spriker noe.

De fleste anslag går ut på at gruppen har ca. 20.000 krigere i aktiv tjeneste, mens CIA regner med maksimalt 31.500. (Madagaskar har 21.600 soldater). Antallet varierer ut fra om man regner med bare dem som kjemper for Den islamske statens idealer. Dette er en noe mindre gruppe.— Hvis du teller med dem som har sluttet seg til Den islamske staten for egne interessers skyld, vil tallet være mye høyere, sier professor i sikkerhetspolitikk Austin Long ved Columbia-universitetet i New York. For eksempel de sunnimuslimske araberne som er gått med i kampen for å felle den sjiadominerte regjeringen i Bagdad. De er imidlertid ikke interessert i å opprette et kalifat i området.

3 Utenlandske krigere

Ikke engang Frankrike med sin fremmedlegion er i nærheten av å ha så mange utenlandske krigere som IS.

Selv om vestlige politikere bekymrer seg over de utenlandske krigerne som har sluttet seg til Den islamske staten, er det likevel flest lokale menn i rekkene deres. Forskjellige studier anslår at utlendinger (folk som er født i andre land enn Syria, Irak og deres nærmeste naboland) utgjør mellom 20 og 30 prosent av organisasjonens mannskapsstyrke.Det finnes ingen virkelig stat som har prosentvis like mange utenlandskfødte soldater som Den islamske staten. Den franske fremmedlegionen, som består utelukkende av utlendinger, utgjør bare 2 prosent av landets ordinære militære styrker.

4 Oljeproduksjonen

Oljeproduksjonen i IS-områder kan sammenlignes med den i Bahrain.

Flere oljefelter ligger i områdene som er okkupert av Den islamske staten. Avisen The Wall Street Journal anslår at produksjonen i disse feltene ligger på mellom 30.000 og 70.000 fat om dagen. Tallene varierer fordi Den islamske staten trolig produserer mindre olje enn de teoretisk sett kunne hente ut. Et gjennomsnitt på 50.000 fat om dagen ville tilsvare størrelsen på produksjonen i Bahrain, som er den minste i Gulf-regionen.

5 Inntekter

IS har inntekter i hvert fall på nivå med Vatikanstaten.

Basert på oljeinntekter, løsepenger for bortførte gisler og ran av banker og andre institusjoner i de okkuperte områdene, antar man at Den islamske staten innkasserer over en million dollar, seks millioner kroner, om dagen. Et slikt beløp tilsvarer Vatikanets inntekter, men i praksis er nok Den islamske statens tall vesentlig høyere.

6 Positiv omtale på Twitter

IS har fått mye omtale – også positiv – på Twitter.

Staffan Truvé, som er forsker hos internettselskapet Recorded Future, fant at Den islamske staten ble nevnt i positive meldinger 27.000 ganger fra 18. august til 3. september. Rundt regnet 11 prosent av alle som tvitrer om Den islamske staten, gir den positiv omtale, sammenlignet med 13 prosent av alle som tvitrer om Frankrike og 10 prosent av dem som nevner Kina. Dette overraskende høye tallet får enda mer tyngde når vi ser på antallet twittermeldinger. Den islamske staten var det nest mest omtalte «landet» på Twitter i samme tidsrom, etter USA. Det skyldes antagelig at islamistgruppen var høyt oppe i nyhetsbildet.

7 Ekteskap og barnetrygd

Iskrigere får månedlig 50 dollar i barnetrygd og 100 dollar i ektefellebidrag.

Iskrigere mottar 1200 dollar og en møblert leilighet når de gifter seg. Det opplyser Senteret for menneskerettigheter i Syria. I tillegg får de 50 dollar for hvert barn og 100 dollar for hver kone i måneden. Selv land med velutviklede trygdesystemer, som for eksempel Finland (142 dollar i måneden) kan ikke varte opp med tilsvarende goder. (Vi innser at dette er svært ulike tilfeller, for Den islamske staten betrakter kvinner som mannens eiendom).

8 Prisen på billigste souvenirer

IS har hatt billigere souvenirer enn Det hvite hus.

Mens de billigste T-skjortene med symbolet til Den islamske staten i en periode kunne kjøpes for 7 dollar på nettet, forlanger Det hvite hus minst 19,95 dollar for et lignende produkt. Prisforskjellen gjelder også andre produkter, som hettegensere. Norsk enerett: Aftenposten

Få full oversikt over Aftenpostens dekning:

Les også

Dette er IS

Les også:

Les også

  1. Brende utelukker bidrag til Syria-angrep

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)