USAs mektigste stiller seg i kø for å møte den saudiarabiske kronprinsen

Bill Gates, Jeff Bezos, Oprah Winfrey og minst tre amerikanske presidenter. Den saudiarabiske kronprinsen har et stjernespekket program under sitt to uker lange USA-besøk.

Forrige uke møtte den saudiarabiske kronprinsen Donald Trump i Det hvite hus. Kronprinsen er på en lang og stjernespekket USA-turné.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, ofte kalt MBS, er på en to uker lang USA-turné. Besøket blir omtalt som en sjarmoffensiv fra den mektige kronprinsen.

  • Han vil ha oss til å tro at han reformerer Saudi-Arabia. Gjør han det?

Når 32-åringen reiser til USA for første gang siden han festet grepet om makten i den oljerike nasjonen er det ikke hvem som helst han vil møte.

Under turneen er det planlagt møter med USAs mektigste politikere, forretningsmenn og kjendiser. Den første uken ble tilbrakt i Washington D.C., Boston og New York. Fredag reiser han til USAs vestkyst.

Onsdag ble et sammendrag av kronprinsens program for resten av turneen lekket til nettstedet Axios.

Under USA-besøket har 32-åringen allerede møtt FNs generalsekretær António Guterres, milliardæren Michael Bloomberg, USAs president Donald Trump, USAs forsvarsminister Jim Mattis, tidligere president Bill Clinton og tidligere utenriksminister Henry Kissenger.

Den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman har allerede møtt FNs generalsekretær António Guterres. Da overrekte han en donasjon på 7 milliarder kroner til FNs humanitære arbeid i Jemen, tross at Saudi-Arabia leder krigføringen i landet.

Lunsj med Bill Gates

Den siste delen av USA-besøket til kronprinsen er preget av møter med forretningsmenn, underholdningsbransjen, oljebransjen og teknologibransjen.

Kronprinsen starter innspurten av USA-besøket i Seattle-området. Der skal han besøke flyprodusenten Boeing, få en personlig omvisning og møte Boeing-direktør Dennis Muilenburg.

Senere samme dag skal han spise lunsj med Microsoft-grunnlegger Bill Gates. Han skal også møte Amazon-direktør Jeff Bezos og Microsoft-direktør Satya Nadella.

Microsoft-grunnlegger Bill Gates og Amazon-direktør Jeff Bezos skal begge møte Muhammed bin Salman de kommende dagene.

Stjernespekket program

Deretter flyr MBS videre til Los Angeles. Der skal kronprinsen møte den amerikanske TV-dronningen Oprah Winfrey. Han skal også møte Disney-direktør Robert Iger og direktører for en rekke filmselskaper under LA-besøket.

På kvelden skal Hollywood-agenten Ari Emanuel arrangere en middag for kronprinsen, hvor det er ventet at en rekke kjendiser vil være til stede.

Dagen etter skal kronprinsen til Silicon Valley for å møte Apple-direktør Tim Cook, en rekke av Googles direktører og flere investorer.

Siste stopp blir i Houston. Der skal han besøke det saudiarabisk-eide oljeselskapet Aramco. Der får prinsen selskap av tidligere president George H.W. Bush og tidligere utenriksminister James Baker.

Ifølge programmet er det også mulig George W. Bush blir med på besøket til Aramco. Skulle USAs 43. president også delta, blir han den fjerde amerikanske presidenten MBS møter i løpet av 19 dager.

I løpet av få dager møter kronprinsen muligens fire av de fem siste amerikanske presidentene.

Søker aksept, mener Midtøsten-forsker

Kronprinsens møte med Oprah Winfrey er et ønske om å bli akseptert, mener Nader Hashemi.

– Når du møter Oprah, selv om du ikke skal bli intervjuet, søker du aksept av en meningsbærer. Du beveger deg inn i folks hjem og langt inn i den amerikanske kulturen, sier Nader Hashemi, direktør ved senteret for Midtøsten-studier ved University of Denver, til The Independent.

Kronprinsens mål med USA-turneen er å sikre et fortsatt godt forhold til Trump-administrasjonen, men også et forsøk på å fikse kongedømmets profil i Vesten, skriver Al Jazeera.

– Saudi-Arabia vet de har et problem med hvordan de oppfattes i resten av verden, sier Hashemi til Al Jazeera.

Saudi-Arabia blir av mange sett på som et land som «promoterer en ultrakonservativ og autoritær versjon av islam», ifølge Hashemi.

Theresa May tok imot kronprinsen utenfor statsministerboligen i Downing Street.

Kronprinsen forsøker nå å fri til resten av verden. Han ønsker å fremstille seg som et reform- og kvinnevennlig medlem av Saud-dynastiet.

– Han ønsker å bli sett på som en som vil føre landet i en ny retning, sier Hashemi.

PR-kampanje

– Saudi-Arabias pr-byråer har allerede brukt mye penger på å presentere kronprinsen som en ny type politisk leder, påpeker Hashemi.

Kronprinsen brukte en ganske lik strategi da han besøkte Storbritannia, hvor han møtte Theresa May, en rekke forretningsmenn og ledere fra forsvarsindustrien.

Det ble også kjøpt reklameplass i flere britiske aviser, og store plakater ble plassert rundt omkring i London. De har også sikret seg at amerikanerne er klar over besøket.

MBS ga et eksklusivt intervju med det amerikanske TV-programmet 60 Minutes, som ble sendt kvelden før USA-turneen offisielt startet.

Til tross for en omfattende PR-kampanje har det oppstått enkelte demonstrasjoner under kronprinsens USA-besøk. Som her i New York.

Kronprinsen brukte muligheten til å sementere ryktene om at han er en modig, ung og reformvennlig prins. Som ønsker sosiale og økonomiske reformer i Saudi-Arabia.

Kronprinsen snakket blant annet om Saudi-Arabias frynsete rykte når det kommer til menneskerettigheter:

– Saudi-Arabia tror på mange av prinsippene ved menneskerettighetene. Jeg vil ikke si at vi ikke har utfordringer. Det har vi definitivt. Men vi forsøker naturligvis å gjøre noe med disse utfordringene.