Verden

Frykter opptøyer flere steder

En storjury bestående av ni hvite og tre svarte medlemmer har bestemt at den hvite politimannen som skjøt en ubevæpnet svart ungdom i Ferguson ikke skal straffes. Nå er det ventet opptøyer flere steder i USA.

Demonstranter som har krevd at det ble reist straffesak mot politimannen som skjøt Michael Brown har de siste dagene samlet seg i St. Louis og flere andre steder i USA. ADREES LATIF/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Det blir ingen rettssak mot den hvite politimannen Darren Wilson, som den 9. august i år skjøt og drepte den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown. Det har storjuryen som i tre måneder har vurdert saken bestemt.

Storjuryen besto av ni hvite og tre svarte medlemmer. Minst ni av medlemmene i storjuryen måtte stemme for en rettssak for at Darren Wilson skulle kunne bli straffeforfulgt for drapet på Brown. Men det var altså ikke mange nok som stemte for noen slik rettssak.

Fryktet omfattende opptøyer

Det var fryktet omfattende opptøyer i forbindelse med avgjørelsen og det ble varslet demonstrasjoner i flere byer i USA. Familien til den døde tenåringen, Michael Brown (18), oppfordrer til fire og et halvt minutts stillhet før demonstrasjonene, for å markere at han lå død på gaten i fire og en halv time før han ble fraktet bort 9. august.

President Barack Obama oppfordret på forhånd de som ønsket å protestere mot avgjørelsen, om å gjøre det på en fredelig måte, sa en talsmann for Det hvite hus.

Måneder med opptøyer

Dødsskytingen førte til måneder med demontrasjoner, uro og opptøyer i Ferguson og St. Louis i Missouri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette portrettet av Michael Brown ble tegnet på gaten i Ferguson noen dager etter at han døde. David Goldman/AP/NTB-Scanpix

Juryen hadde, ifølge strafferettseksperter i USA, flere alternativer hvis den mente det er grunnlag for tiltale; alt fra uaktsomt drap via forsettlig drap til overlagt drap, skriver CNN.

Browns familie ble orientert om at juryen var blitt enig om en avgjørelse, skrev pzfeed.com tidligere mandag, som siterte familiens advokat, Ben Crump.

Skillelinjer etter hudfarge

Amerikanerne har vært delt etter hudfarge når det gjelder spørsmålet om politibetjenten skal tiltales eller ikke, skriver CNN.

54 prosent av fargede amerikanere mener Wilson skal tiltales for drap, mens bare 23 prosent av hvite innbyggere mener det samme.

Av de hvite som er spurt, svarte 38 prosent at politibetjenten ikke bør tiltales i det hele tatt, mens bare 13 prosent av de fargede mener det.

Frykter opptøyer

Washington Post meldte mandag kveld norsk tid at deres kilder forteller at juryen har kommet frem til en avgjørelse og at både anklagemyndigheten i St. Louis fylke og delstaten Missouris guvernør forbereder pressekonferanser om saken. Også CNN meldte dette.

Myndighetene fryktet at juryens avgjørelse ville utløse nye opptøyer i Ferguson i Clayton, der rettsbygningen er, og en rekke sikkerhetstiltak var blitt gjennomført.

Nasjonalgarden innkalt

Lokale næringsdrivende har montert treplater foran butikkvinduene, skoleelever har fått ekstra ferie. Guvernør Jay Nixon har innført unntaktstilstand og kalt inn nasjonalgarden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En politimann står utenfor en butikk Clayton i Missouri. Eieren av butikken har spikret opp treplater foran vinduene for å unngå plyndring. Jim Young/Reuters/NTB-Scanpix

Advokatene til Browns familie hevder at han var i ferd med å overgi seg til politiet da han ble skutt, mens de som støtter politimannen Wilson hevder at han fyktet for sitt liv og skjøt i selvforsvar.

Amerikanske medier har, naturlig nok, rettet sitt søkelys mot politimannen som skjøt Michael Brown. Ut i fra det de har funnet ut, ser det ut til at Darren Wilson ikke gjorde seg spesielt bemerket, hverken positivt eller negativt.

Han fikk i fjor en utmerkelse for alene å ha pågrepet en mann som hadde et stort parti marihuana i bilen sin. Familien til den pågrepne påstår overfor The New York Times at Wilson ikke hadde noen grunn til pågripelsen i utgangspunktet, og at den derfor kan ha vært ulovlig.

Blendahvit politistyrke i forstad med 70 prosent svarte

Brown var en del av en overveldende hvit politistyrke i en forstad med 70 prosent svarte. Det minner om forholdene der han startet politikarrieren, i Jennings, en annen forstad til St. Louis, skriver Washington Post.

89 prosent av innbyggerne i Jennings' 14.000 innbyggere er svarte, men bare en eller to av de 45 ansatte i politistyrken Wilson begynte i, var svarte.

Fakta om storjuryen: Hva er det storjuryen har avklart?

Den har vurdert om det finnes nok bevis til å reise straffesak mot politimannen Darren Wilson, og i så fall, hva han skal tiltales for.

Hva skiller en storjury fra en vanlig amerikansk jury?

Den kan bare avgjøre om det er grunn til å tiltale Wilson, ikke om han er skyldig. Om det blir en straffesak, så er det en annen jury som vil avgjøre om han skal finnes skyldig.

Hvor mange satt i storjuryen og hvordan ble de valgt ut?

Storjuryen besto av 12 personer, valgt ut fra et grensesnitt av befolkningen i fylket. Juryen var 75 prosent hvit: seks hvite menn, tre hvite kvinner, to svarte menn og én svart kvinne. St. Louis County har en befolkning som er 70 prosent hvit, men i lokalsamfunnet Ferguson er to tredjedeler av befolkningen svart.

Les også:

 1. Les også

  Hva skjedde egentlig da Michael Brown ble skutt?

 2. Les også

  Opptøyene i Ferguson splitter USAs svarte og hvite

 3. Les også

  Derfor kan politimannen slippe straff

 4. Les også

  Obama vil granske militarisering av politiet

 5. Les også

  Gjensyn med en vond fortid

 6. Les også

  Her er årsakene til at opptøyene eksploderte i Ferguson

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 2. VERDEN

  Ferguson får svart politisjef etter Brown-drapet

 3. VERDEN

  Politiet i Minneapolis skal granskes

 4. VERDEN

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

 5. VERDEN

  Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av «kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen»

 6. VERDEN

  Voldelige opptøyer fortsetter i USA. Portforbud innført i 25 byer.