Verden

Dette er demonstrantene som skremmer Merkel

BRUSSEL (Aftenposten): Forbundskansler Angela Merkel advarer mot hjerter fylt av hat og fordommer. Men hvem er det egentlig som går i togene mot innvandring?

Kølnerdomen ble mørklagt i går og Pegida-demonstrantene var så få at de ga opp demonstrasjonen i katedralbyen.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Flere tusen møtte frem til en demonstrasjon mot asylsøkere og islam da anti-islam-bevegelsen PEGIDA arrangerte en massemønstring i Dresden i midten av desember.

Få dager etter at den tyske forbundskansleren tok et oppgjør med politiske ledere på ytterste høyre fløy, planla den nye bevegelsen Pegida nye demonstrasjoner i flere tyske byer.

I Dresden gikk 18 000 Pegida-sympatisører i tog i mandag. Men samtidig ble det mobilisert motdemonstrasjoner i en rekke storbyer. I Köln ble den kjente Kölnerdomen mørklagt i protest mot innvandringsmotstanderne. I Dresden slukket Volkswagen lysene i sin fabrikk. I Berlin samlet motdemonstrantene seg foran Brandenburger Tor.

Hva er Pegida?

Forkortelsen står for "Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet". Med Aftenlandet menes Vesten. Det er en bevegelse som startet i Dresden i oktober i fjor høst i protest mot det de mener er en islamisering av Tyskland. Under slagordet "Wir sind das Volk" (vi er folket), som østtyskere brukte for å protestere før Berlinmurens fall i 1989, samlet tusenvis seg hver uke før jul. 17.500 gikk i den siste demonstrasjonen i desember, bak bannere som "Bevar vår kultur" og "nei til religionskrig på tysk jord", mens 4500 mobiliserte til motdemonstrasjoner.

Hvordan startet det?

Initiativtageren er den tidligere ukjente aktivisten Lutz Bachman (41). Han ble provosert da han så tilhengere av den kurdiske bevegelsen PKK gå gjennom Dresdens gater i fjor høst, og samlet en gruppe for å protestere mot regjeringens innvandringspolitikk, som han mener er den trussel mot det tyske samfunnet.

Hvem er de?

Ifølge forskere samler demonstrasjonene alt fra nynazister, rasister og fotballhooligans til helt vanlige folk som føler seg oversett av politikerne. Deler av det nye partiet Alternativ for Tyskland (AfD), som er kritiske til euroen, støtter også demonstrasjonene og ønsker at AfD skal appellere sterkere til innvandringsfiendtlige velgere.

LES OGSÅ:

Les også

Demonstrasjoner i flere tyske byer - domkirken i Köln ble mørklagt

Hvor stor støtte har de?

I en fersk meningsmåling utført av Forsa for magasinet Stern sier 13 prosent at de ville deltatt i en anti-islam-demonstrasjon om den kom til nabolaget. 29 prosent mener at demonstrasjonene er berettiget, men to av tre sier at de mener trussel om islamisering, som Pegida forfekter, er overdrevet.

Hvorfor skjer dette nå?

Disse demonstrasjonene kommer samtidig som Tyskland opplever rekordstor innvandring. Ingen land i verden mottar flere asylsøknader. Rundt 200.000 søkte om asyl i fjor. I fjor skapte dessuten en gruppe radikale muslimer bråk og debatt da de gikk rundt som "sharia-politi" i en tysk by.

Det som skjer i Tyskland kommer i kjølvannet av at høyrepopulistiske, innvandringskritiske partier som Nasjonal Front i Frankrike, Partiet for Frihet i Nederland og UKIP i Storbritannia hatt sterk vekst. Det er først nå at man ser det samme i Tyskland, hvor diskusjoner om innvandrere har vært svært følsomme på grunn av nazifortiden.

I den østlige delstaten Sachsen, hvor Pegida startet, er imidlertid andelen innvandrere lav. Ifølge Deutsche Welle er bare 0,1 prosent av delstatens fire millioner innbyggere muslimer. Protestene blir derfor tolket også som en protest fra folk på grasrota som føler seg oversett av politikerne.

Hva er reaksjonen på protestene?

I sin nyttårstale advarte forbundskansler Angela Merkel folk mot å høre på politiske ledere på ytre høyre fløy og mot å delta i demonstrasjonene. Hun sa at "hjertene deres er fylt av fordommer, kulde og til og med hat". Også kirken har engasjert seg mot demonstrasjonene og det er organisert flere motdemonstrasjoner.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Tysk opprør på ytre høyre