Verden

Svenske medier avslører: Tyske høyreekstremister arrangerer sommerleir for barn i Sverige

Svenske Expressen og Expo har dokumentert den høyreekstreme organisasjonen Sturmvogels ukelange sommerleir i Småland, hvor barn helt ned i førskolealder deltar.

Svenske medier avslører at den tyske, høyreekstreme organisasjonen Sturmvogel arrangerer sommerleir for barn og ungdom i Småland. Foto: Skjermdump fra Expressen og Expo

 • Inga Skogvold Rygg

Blonde barn med uniformer og tradisjonelle frisyrer stiller opp i givakt, med emblemet til en tysk, høyreekstrem gruppe på armen.

På et gitt signal hilser de flagget og synger, skriver Expressen.

I samarbeid med Expo har de dokumentert det som skal være den tyske, høyreekstreme organisasjonen Sturmvogels ungdomsleir i Småland i Sør-Sverige.

Sturmvogels er en tysk, nasjonalistisk ungdomsorganisasjon med dype røtter i nazisme. Ifølge Kvällsposten retter organisasjonen seg mot barn mellom tre og atten år.

Doktorstipendiat Jacob Aasland Ravndal sier det er skremmende å tenke på at barn blir oppdratt i en slik subkultur. Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt

Ønsker å danne tysk storrike

Doktorstipendiat Jacob Aasland Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt og Senter for ektremismeforskning ved UiO sier Sturmvogel er en gruppe som har eksistert siden slutten av 80-tallet og som har vokst seg stor som følge av at andre organisasjoner er blitt forbudt.

– De fremstår som litt speideraktige. De arrangerer mange leirer, går uniformert og er veldig familieorienterte, sier han.

 • Forsker sier Norge skiller seg fra Sverige: - Det norske høyreekstreme miljøet er lite og dårlig organisert

Ifølge Ravndal har gruppen kontakter i mange deler av det tyske høyreekstreme miljøet, men preges mest av völkisch-bevegelsen, som er veldig opptatt av tysk kultur og nasjonalisme, og ønsker å danne et tysk storrike.

– De har disse sommerleirene som ser litt tilforlatelig ut, men det tankegodset de underviser i er ganske ytterliggående. De har medlemmer som tilhører de mest militante delene av miljøet, sier han.

– Nasjonalistist ungdomsoppdragelse er viktig for dem

Ifølge tyske eksperter skal bevegelsen i stor grad være en familieaffære, og mange familier har vært nazister i flere generasjoner.

– Nasjonalistist ungdomsoppdragelse er veldig viktig for dem, og leiren er en viktig del av den virksomheten, sier den tyske journalisten Andrea Röpke til Expressen.

Hun er ekspert på høyreekstreme barn- og ungdomsbevegelser i Tyskland og mener Sturmvogel forsøker å gjemme seg for å unngå oppmerksomhet fra sikkerhetspolitiet.

– Andre lignende organisasjoner har tidligere blitt forbudt, og det vil Sturmvogel unngå, sier hun til Expo.

Benekter Sturmvogel-tilknytning

Expressen har konfrontert en mann og en kvinne som bor på eiendommen. De nekter for at Sturmvogel befinner seg på deres eiendom.

– Det er barnebarn og venner, sier kvinnen i huset til Kvällspostens reporter.

Kvinnen sier det ikke er en Sturmvogel-leir, men at det handler om naturen.

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Høyreekstremisme
 3. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Vil plassere avviste asylsøkere på egne øyer

 2. VERDEN
  Publisert:

  Svenske medier: Noen lokale SD-kandidater hyller Hitler og håner dødsleirenes ofre

 3. VERDEN
  Publisert:

  Økt fare for høyreekstrem vold: Et «like» kan være nok

 4. VERDEN
  Publisert:

  Den høyreekstreme volden øker. Nå skremmer «Reichsbürger»-bevegelsen tyskerne.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Høyreekstreme i USA mobiliserer til nye aksjoner – i ytringsfrihetens navn

 6. VERDEN
  Publisert:

  Stefan Löfven brukte sin egen personlig historie for å angripe nazister