Verden

Myanmars kuppmakere blir stadig mer brutale. – Jeg har vært på rømmen i to måneder

Den burmesiske journalisten var blant de første som skulle arresteres da kuppmakerne tok makten. Hun mener verden nå må kutte alle forretningsforbindelser til regimet.

Thida Thin Myat Thu fotografert foran huset til Aung San Suu Kyi. Bildet er tatt i februar, altså etter militærkuppet.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Hallo, dette er Thida, hvisker den burmesiske journalisten inn i telefonen.

Hun snakker i et mørklagt hus i en av landets største byer. Utenfor er det skyting. Hun risikerer å bli arrestert når som helst.

Dette er situasjonen i Myanmar, den asiatiske staten som også kalles Burma.

Det er gått to måneder siden hæren den 1. februar tok makten i landet. Minst 538 sivile er blitt drept, melder Reuters. Volden blir stadig verre, og lørdag ble 141 mennesker drept på én dag.

Kom for å arrestere henne på kuppdagen

Juntaen driver klappjakt på dem som anses som en trussel mot regimet. En av de første som skulle arresteres, var Thida Thin Myat Thu, en burmesisk journalist som har tilbragt mange år i eksil i Norge.

Anti-kupp-demonstranter samler dekk som de skal bruke under en demonstrasjon i Yangon, den største byen i Myanmar. Bildet er tatt 1. april.

Hun var i 1992 en av grunnleggerne av Democratic Voice of Burma (DVB), en radiostasjon som frem til 2013 sendte fra Norge. Det så en stund ut til å gå mye bedre for Myanmar. Aung San Suu Kyi ble landets uoffisielle leder og DVB kunne jobbe fra hjemlandet, med offisiell TV-lisens. Men så kom kuppet.

– 1. februar var det syv-åtte folk som kom til leiligheten min. Jeg skjønte at noen av dem var fra politiet. Jeg rømte fra leiligheten og oppholder meg nå på forskjellige steder, forteller Thida.

Hun har grunn til å fortsette å holde seg skjult.

– Vi hører at leiligheter blir raidet om natten og at folk blir arrestert. Familiene får senere beskjed om å komme å hente personen, som da er død, sier Thida.

– De er veldig redd for mediene

Idet vi får tak i Thida via en app som krypterer forbindelsen, er hun i dekning. Det er portforbud om kvelden og natten og landets væpnede styrker skyter på alle som våger seg utenfor husdøren.

– Selv folk som står i korridoren og ser ut, er blitt skutt, sier Thida.

Hun snakker lavt og forteller at lyset er slått av.

– Vi er veldig forsiktige for å redde livene våre og for å kunne kjempe videre på en trygg måte.

– Hvorfor vil juntaen ha tak i deg, tror du?

– Fordi jeg jobber for DVB og var en av grunnleggerne. Det er også fordi de er veldig redd for uavhengige medier, sier Thida.

Juntaen går målrettet etter mediene, skriver The New York Times. Minst 56 journalister er blitt pågrepet, nyhetstjenester på nettet er blitt forbudt og tilgang til internett er blitt begrenset.

En såret demonstrant får legetilsyn etter et sammenstøt med sikkerhetsstyrkene. Bildet er tatt i byen Mandalay den 13. mars.

Hun forteller at dersom noen våger å demonstrere, så blir de først møtt med tåregass, deretter gummikuler og til slutt med skarpe skudd.

Kuppmakerne har kunnet holde på, vel vitende om at Kina, deres største handelspartner, beskytter dem.

FNs sikkerhetsråd har uttrykt bekymring og fordømt vold mot demonstranter. Men alle forsøk på å få vedtatt ordbruk som fordømmer hærens maktovertagelse som et kupp, eller å få vedtatt trusler om mulige fremtidige tiltak, er blitt stanset av Kina, Russland, India og Vietnam, melder Reuters.

Anti-kupp-demonstranter løfter opp tre fingre, et symbol på motstandsvilje, mens de holder opp et bilde av Aung San Suu Kyi. Bildet er tatt i Yangon den 1. april.

Journalisten ber Aftenposten om å viderebringe til verden hva som skjer i landet hennes. Hun er klar på hva som må til for å tvinge kuppmakerne til å snu.

– Omverdenen må kutte alle forretningsforbindelser, boikotte og innføre sanksjoner mot de militære lederne og deres familier, skriver hun i en melding til oss.

Les også

Flere hundre drept av militæret i Myanmar. Dette må du vite om konflikten nå

– De skjuler ikke engang volden

Democratic Voice of Burma hadde TV-lisens da kuppet skjedde, men ble umiddelbart tatt av luften. En måned senere ble lisensen permanent inndratt. De får ikke lov til å drive journalistisk arbeid og har fått forbud mot å publisere i alle mulige kanaler, inkludert på sosiale medier.

Sjefredaktøren og direktøren, Aye Chan Naing, var i Norge for å besøke familie da kuppet skjedde. Han hadde planer om å reise tilbake i mars, men nå er det blitt umulig.

– Jeg tror de ville arrestert meg. Alle mine kolleger er i dekning, sier han.

To av journalistene i DVB er blitt arrestert og samtidig banket opp, ifølge øyenvitner. Ifølge Naing har de fått rapporter om at den ene av dem er blitt torturert.

En politimann med en rifle tvinger en mann til å krabbe på alle fire i byen Yangon den 19. mars.

Demonstrantene blir møtt med stadig mer vold.

– Det skjer ganske åpent, de forsøker ikke engang å skjule det, sier Naing, som hevder sikkerhetsstyrkene plasserer skarpskyttere i høye bygninger for at de skal kunne skyte demonstranter i hodet.

– De forsøker ikke å skremme demonstrantene, de forsøker definitivt å drepe dem, sier han.

Vanskelig å være optimistisk

Kuppet skjedde etter at nobelprisvinneren Aung San Suu Kyis parti hadde vunnet det siste valget i landet. Hæren har begrunnet kuppet med en oppdiktet påstand om valgfusk.

Suu Kyi er blitt plassert i husarrest og er ikke blitt sett offentlig på to måneder. Den siste anklagen mot henne er at hun skal ha forbrutt seg mot en lov fra kolonitiden om offisielle hemmeligheter, melder Reuters.

Et blodspor og en sandal på gaten i Yangon den 27. mars.

De siste årene hadde Suu Kyi og hennes parti hatt noe makt, men militæret holdt stramt i tøylene.

– Nå ser folk klart at militæret ikke kan være en partner i styringen av landet, sier Naing.

– Hvordan tror du det kommer til å gå med landet ditt, er du optimist eller pessimist?

– Jeg vet ikke. På lørdag, da det ble rapportert om at så mange var blitt drept, var jeg virkelig langt nede. Men når jeg ser at folk fortsetter å protestere, så blir jeg mer optimistisk. Jeg vet ikke. Det vil ta tid.

Les også

  1. FN-utsending advarer mot blodbad i Myanmar

  2. FN: Flere barn blant minst 107 drepte i Myanmar lørdag

Les mer om

  1. Myanmar
  2. Aung San Suu Kyi