Verden

Gaddafi er blitt demonstrantenes mål

Etter harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker varsler aktivister nye protester i Libya torsdag.

ALADIN ABDEL NABY

Det var rolig i Libyas nest største by Benghazi onsdag etter kraftige sammenstøt og protester natten i forveien. Minst 38 mennesker ble såret i Benghazi natt til onsdag, skriver avisen Quryna. Minst ti av de sårede skal ha tilhørt sikkerhetsstyrkene.

Uroen i Midtøsten og Nord-Afrika har dermed spredd seg til Muammar Gaddafis Libya.

Avisen Seif al-Islam, som står Gaddafi-familien nær, skrev onsdag at sikkerhetsstyrkene grep inn for å stoppe sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Gaddafi.

– Nye protester

Flere oppfordringer til nye demonstrasjoner torsdag er lagt ut på internett av aktivister som føler seg oppmuntret av Hosni Mubaraks fall i Egypt.

En av gruppene inviterer til «Raseriets dag». Gruppen hadde 4.400 tilhengere mandag, men tallet var onsdag økt til 9.600. Den tar til orde for protester torsdag mot «korrupsjon og nepotisme».

En annen gruppe oppfordrer til folkeoppstand under tittelen «17. februar-intifadaen: En streikedag i Libya».

Protester

Videoopptak offentliggjort på internett viser flere hundre menn og kvinner som roper «Folket krever regimets avgang!» og «Gaddafi, gå av, gå av!», melder nyhetsbyrået DPA.

Øyenvitner sier til BBC at rundt 2.000 mennesker deltok i demonstrasjonen i Benghazi. Politiet skal ha brukt gummibelagte kuler og vannkanoner og tåregass for å oppløse den.

Nyhetsbyrået AFP melder om omfattende arrestasjoner onsdag av demonstranter som deltok i protestene kvelden og natten før.

40-årig styre

Ifølge en sammenstilling magasinet The Economist har foretatt, er Libya ett av de landet i Midtøsten og Nord-Afrika hvor potensialet for et folkeopprør er størst.

I oversikten blir Libya bare slått av Jemen når parametere som arbeidsledighet, grad av demokrati, andel av befolkningen som er under 25 år, korrupsjonsnivå og BNP per innbygger vektes og legges til grunn.

Samtidig peker mange analytikere på at muligheten for et folkeopprør i Libya kan være mindre enn i andre land, fordi Muammar Gaddafi har sørget for å alliere seg med mektige klaner rundt om i landet. Landets oljerikdom har også bidratt til å trygge Gaddafis posisjon.

Oberst Gaddafi har styrt Libya med hard hånd i over 40 år, noe som gir ham den tvilsomme æren av å være den lederen i Afrika som har sittet lengst ved makten.

Mange motstandere

Bakgrunnen for denne ukens protester skal være arrestasjonen av en advokat som har kritisert myndighetene.

Noen av demonstrantene kastet stein mot politifolkene, og en libysk avis skriver at demonstrantene hadde med seg bensinbomber. Også vanlige folk som støtter regjeringen, var innblandet i sammenstøtene i byen Benghazi.

En statlig TV-kanal meldte onsdag at det ble holdt demonstrasjoner til støtte for lederen mange steder i Libya.

Myndighetene løslot onsdag 110 medlemmer av en forbudt, islamistisk gruppe, opplyser en menneskerettsaktivist ifølge Reuters.

Sprer seg

Etter at presidentene i både Egypt og Tunisia er blitt presset til å gå av, har det vært demonstrasjoner mot autoritære regimer i rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Motstandere og tilhengere av Jemens president Ali Abdullah Saleh støtte onsdag sammen for fjerde dag på rad i hovedstaden Sanaa, og to personer ble drept.

Av 23 millioner mennesker lever 40 prosent på mindre enn 2 dollar om dagen, og en tredel av befolkningen lider av kronisk sult.

Onsdag demonstrerte også flere tusen sjiamuslimer i Bahrain i forbindelse med gravferden til en mann som ble drept av politiet denne uken.

Også saudiarabiske kritikere krever endring

Saudiarabiske opposisjonelle oppfordrer nå landets kongehus til radikale forandringer.

Foreningen for sivile og politiske rettigheter offentliggjorde onsdag en erklæring der de ber om at det islamistiske kongeriket forandres til et konstitusjonelt monarki. Bortsett fra kongen og kronprinsen bør ingen i kongefamilien inneha offentlige embeter, foreslår gruppen.

Innenriksministeren, prins Naif, må avskjediges og stilles for retten på grunn av brudd på menneskerettighetene, mener gruppen. Alle politiske fanger må settes fri.

Gruppen sier til vestlige land at de må bygge forbindelser med befolkningen, ikke med representanter for politistaten.

Tidligere brev som gruppen har offentliggjort, har tilsynelatende ikke hatt noen merkbar virkning. Men utviklingen i andre araberstater har utløst store diskusjoner blant saudiarabere, spesielt på internett.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?

 2. VERDEN

  Voldsomme protester mot regimet i Irak

 3. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 4. VERDEN

  Russland fyller tomrommet etter USA i Midtøsten. Nå sender Putin soldater inn i en ny krig i regionen.

 5. VERDEN

  Leiesoldater strømmer til Libya

 6. VERDEN

  Nye demonstrasjoner mot Egypts president