Røde Kors: Store sivile tap i rakettangrep mot Aserbajdsjan

Aserbajdsjan har varslet EU om det de mener er armenske angrep på sivile ved frontlinjen i omstridte Nagorno-Karabakh. Røde Kors bekrefter store sivile tap. Nyhetsbyrå melder at Aserbajdsjan har svart med det største rakettangrepet så langt i konflikten.

Innbyggere ser på skadene etter et angrep på Barda i Aserbajdsjan.

Aserbajdsjanske myndigheter varslet EU om armenske angrep på sivile i en telefonsamtale mellom landets utenriksminister Jeyhun Bayramov og EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell.

I samtalen ble det også framsatt påstand om at Armenia bruker klasevåpen mot sivile, en form for ammunisjon som en rekke av verdens land har forbudt, opplyser aserbajdsjanske myndigheter.

En frivillig fra Aserbajdsjans Røde Halvmåne og flere sivile ble drept i onsdagens rakettangrep mot Barda-distriktet, varsler Røde Kors.

Sørgende deltar i begravelsen etter at syv år gamle Aysu Isgandarova ble drept i et angrep like ved Barda 28. oktober.

Aserbajdsjanske myndigheter mener rakettangrepet, med en såkalt Smertsj-rakett drepte minst 19 sivile. Armenia nekter på sin side for at angrepet overhodet har funnet sted.

Delte ut humanitær hjelp

Den frivillige ble drept mens han delte ut humanitær hjelp til aserbajdsjanske sivile. Det bekrefter Norges Røde Kors i en pressemelding, der de skriver de er svært bekymret for store sivile tap i konflikten.

– Vår dypeste medfølelse går til de etterlatte, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Krigen mellom Armenia og Aserbadsjan foregår med rakettangrep, artilleri og i skyttergraver langs frontlinjen. Her er en armensk soldat fotografert i nærheten av frontlinjen 21. oktober.

Den frivillige var i Barda-distriktet i nærheten av omstridte Nagorno-Karabakh da han ble drept.

– Angrepene førte til at sivile ble drept, flere ble skadd og hus og hjem ble fullstendig ødelagt. Dette er helt uakseptabelt, sier seniorrådgiver Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors i Norge.

Utbryterstat

Mer enn 100 sivile er drept på begge sider av konflikten, som brøt ut i rene krigshandlinger 27. september. Det er blitt fremforhandlet flere våpenhviler, men begge parter anklager hverandre for å ha brutt disse. Begge parter anklager også hverandre for å angripe sivile.

Et barn får behandling på sykehus i Barda etter et artilleriangrep 27. oktober.

Striden står om Nagorno-Karabakh-regionen, som offisielt er en del av Aserbajdsjan, men som har en armensk befolkning og har vært styrt av armenske separatister siden Sovjetunionens fall.

– Det internasjonale samfunnet må stille klare krav til at partene i konflikten beskytter sivile og respekterer Røde Kors-emblemet får å kunne gi livreddende hjelp til rammede, sier Tønnessen-Krokan i Røde Kors.

– De forferdelige scenene vi er vitne til nå kan ikke fortsette, sier Tønnessen-Krokan.

En mann går forbi en bygning skadet i et angrep i Stepanakert, som fungerer som hovedstad i den armenskbefolkede utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan.

Kraftige angrep i Nagorno-Karabakhs viktigste by

Torsdag ble det gjennomført rakettangrep mot Stepanakert, som i praksis er hovedstaden i den armenskbefolkede utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er angrepet det største så langt i den månedslange krigen der Armenia og Aserbajdsjan kjemper om hvem som skal kontrollere regionen.

– Aserbajdsjan angrep Stepanakert i flere timer. Flere titalls raketter slo ned i byen. Sivile ble drept i angrepet, som er det kraftigste så langt i konflikten, sier Artak Beglaryan, ombudsmann for menneskerettigheter i Karabakh.

Forsvarsmyndighetene i området sa torsdag at 51 militære hadde mistet livet. Dermed økte det totale dødstallet til 1119 fra kampene tiltok i september.

Russlands president oppga forrige uke at dødstallet i konflikten begynner å nærme seg 5.000, et mye høyere tall enn det som er offisielt.