Verden

Israels statsminister på krigsstien mot egne militære med kontroversiell forsvarsminister-utnevnelse

Utnevnelsen av Avigdor Lieberman som ny forsvarsminister er en krigserklæring mot Israels militære ledelse.

Statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Avigdor Lieberman.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Benjamin Netanyahu har alltid hatt et horn i siden til den israelske eliten, som i hans øyne er venstrevridd. Med Avigdor Lieberman som forsvarsminister har han gjort klart for det store oppgjøret med den virkelige tradisjonelle elite i landet: Forsvaret.

The Wall Street Journal siterer tidligere topper i det israelske forsvaret som mener at den israelske hæren i det siste har gjort en innsats for å dempe palestinsk voldsbruk, men at de nå får en forsvarsminister som vil øke spenningen.

Omkring 20 israelske soldater er drept i mer enn 300 voldelige sammenstøt eller angrep siden september. Ifølge Wall Street Journal hevder palestinerne at 200 palestinere er drept i den samme perioden – de fleste antatte angripere som det israelske militære har drept.

Militære ledere har ønsket seg en mykere holdning overfor palestinerne, blant annet at de skal få arbeidstillatelser i israelske byer.

 • LES OGSÅ:
Les også

Han har hatt til orde for å invadere Gaza - nå kan han bli forsvarsminister i Israel

Generalenes kritikk

Israelske militære ledere har ofte uttalt seg kritisk om regjeringens politiske linje. Militære ledere har kritisert det de mener er diskriminering i det israelske samfunnet. Netanyahu har mislikt dette. Den tidligere forsvarsministeren Moshe Ya'alon forsvarte de militære ledernes rett til å ytre seg.

Ya'alon forlot regjeringen fordi han følte at han ikke lenger hadde statsministerens tillit. Det banet vei for Lieberman.

Krasse utfall

Med Lieberman, som er tidligere utenriksminister, får regjeringen en forsvarsminister som har oppfordret til halshogging av illojale arabere i Israel og tatt til orde for at israelske politikere som møter Hamas-representanter bør henrettes.

Han har truet med å bombe Aswan-demningen i Egypt, som vil bety at store deler av landet oversvømmes. Tusener vil bli drept og enda flere husløse.

Utnevnelsen kommer på et tidspunkt da forholdet mellom statsminister Netanyahu og landets militære ledere er dårlig.

Militære utfordrer Netanyahu

– Netanyahu ser på det militære etablissementet som en utfordrer til hans egen makt, skriver Ronen Bergman i The New York Times. Han er israelsk forsvarsjournalist og jobber nå med å skrive etterretningstjenesten Mossads historie.

Israel har tiltalt soldaten Elor Azariah for drap etter at han skjøt en såret palestiner som lå på bakken.

– Dette er ikke slik den israelske hæren skal opptre, forklarte en talsperson for generalløytnant Gadi Eisenkof.

 • LES OGSÅ:
Les også

USA stiller spørsmål ved Israels fredsvilje

Splittelsen i Israel øker

Saken har splittet det israelske samfunn.

Lieberman har kalt Azariah for en helt. Han møtte opp i retten for å vise sin støtte, mens statsminister Netanyahu ringte soldatens far og uttrykte sin støtte til sønnen.

Bergman stiller spørsmålene: Hva vil de militære lederne gjøre om Lieberman virkelig gir dem ordre om å bombe Aswan-demningen? Eller beordrer dem til ikke å straffefølge soldater som bryter loven?

 • LYTT TIL VÅRE PODKASTER:

Flere av de største byene til IS er under angrep. Har starten på slutten kommet for terrororganisasjonen, spør vi i denne ukens Verden-podkast. Du kan lytte til den påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Den israelske opposisjonen er i harnisk over det som skjer.

– Nå er staten i hendene på noen som kan ødelegge den, skrev den liberale kommentatoren Gideon Levy i avisen Haaretz.

Men det er langtfra bare liberale eller radikale som Levy som nå kaster seg inn i debatten.

Et fascistisk frø

Ehud Barak, som er tidligere statsminister og selv er offiser, har advart mot at man nå "sår et fascistisk frø".

Andre i Netanyahus eget parti har kalt utnevnelsen "sinnssyk".

 • LES OGSÅ:
Les også

Israelsk minister trekker seg fra «ekstremist-regjering»

Israels miljøminister Avi Gabbay trakk seg nylig fra regjeringen. Han sa at Netanyahus beslutning om å skifte ut forsvarsminister Moshe Ya'alon med ultranasjonalisten Avigdor Lieberman var dråpen.

Les mer om

 1. Benjamin Netanyahu
 2. Israel
 3. Egypt
 4. Den islamske staten (IS)