Verden

Islending har fått nye armer

En mann fra Island er den første i verden som har vært gjennom en vellykket dobbel skulder- og armtransplantasjon, opplyser franske leger.

  • NTB

Det er riktig nok fortsatt usikkert hvor mye bevegelighet 48 år gamle Felix Gretarsson etter hvert kan få tilbake etter operasjonen tidligere denne måneden i Lyon i Frankrike.

Men bare det å kunne gi litt til noen som har manglet så mye, er stort i seg selv, uttalte Aram Gazarian, kirurgen som ledet operasjonen, på en pressekonferanse fredag.

– Hvis han kan få tilbake muligheten for å bøye albuen aktivt, vil det være noe som endrer livet hans, sa legen.

Gretarssons kone Sylwia sier at operasjonen var ektemannens største drøm.

Gretarsson, som er elektriker, arbeidet med en høyspentlinje da han 12. januar 1998 ble kastet i bakken av 11.000 volt som brente hendene hans. Han pådro seg en rekke brudd og indre skader og lå i koma i tre måneder mens begge armene ble amputert. Han gjennomgikk ytterligere operasjoner, blant annet levertransplantasjon.

Da Jean-Michel Dubernard, en lege som omtales som en pioner innen håndtransplantasjon, besøkte Reykjavik på en konferanse, spurte Gretarsson ham om det ville være mulig å få armer igjen.

Det tok flere år å finne de rette donorene. Det vil også ta flere år med rehabilitering for Gretarsson i tiden som kommer, men legene kan ikke love hvordan utfallet blir.

Les mer om

  1. Island
  2. Helse