Verden

Prins William lanserer ny miljøpris sammen med Attenborough

Prins William slår seg sammen med David Attenborough og stifter en ny miljøpris som de håper skal kunne redde planeten vår.

Sir David Attenborough og prins William i Kensington Palace.
  • NTB-AP

Mens Attenborough (94) er viden kjent for sine naturprogrammer, har prins William lenge vært engasjert i miljøsaken.

Torsdag lanserte de to Earthshot Prize, som skal bestå av 1 million pund, tilsvarende 12 millioner kroner. Den skal deles ut hvert år de neste ti årene til dem som utvikler de mest produktive løsningene på noen av verdens største miljøproblemer.

Prisen er inspirert av president John F. Kennedys Moonshot-utfordring i 1961, som hadde som ambisjon at mennesket skulle sette sin fot på månen før tiåret var omme. Underveis ble det gjort en rekke vitenskapelige nyvinninger.

– Ingen vei tilbake

Ifølge prins William bør det brukes like mye penger på å redde verdens natur som det nå brukes på å takle koronapandemien.

– Ifølge ekspertene er det virkelig ingen vei tilbake. Vi har ti år på oss til i bunn og grunn å reparere planeten vår, sier han til Sky News.

Håpet er at prisen skal ha ført til 50 løsninger innen år 2030. De fem første prisene skal fokusere på gjenoppretting av naturen, ren luft, livet i havet, etableringen av en verden uten søppel og kampen mot klimaendringene.

Prinsen med i komité

Prins William skal sitte i komiteen som kårer prisvinneren.

Muligheten til å nominere kandidater starter 1. november, og hvert år skal det holdes en prisseremoni i en ny by. Den første holdes i London høsten 2021.

Prispengene kommer fra blant annet Paul Allen, som var med på å grunnlegge Microsoft, Alibaba-gründeren Jack Ma og den amerikanske politikeren og forretningsmannen Michael Bloomberg.

Les også

  1. Filmanmeldelse: «Et liv på vår planet» er David Attenboroughs testamente

  2. Vi trenger en ny, stor miljøpris på nivå med Nobelprisen | Thomas Hylland Eriksen og Rich Ling

Les mer om

  1. Prins William