Natt til lørdag signerte de våpenhvile. Nå fortsetter kampene.

Etter planen skulle landene legge ned våpnene for å pleie sårede og bytte krigsfanger.

Aserbajdsjanske soldater marsjerer på vei til Nagorno-Karabakh.

Konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia har rast i snart to uker. Over 300 mennesker, både sivile og soldater, er drept i kraftige sammenstøt.

Natt til lørdag samlet landenes utenriksministere seg til megling i Moskva. Etter ti timer signerte de avtale om våpenhvile. Etter planen skulle den iverksettes klokken 10 norsk tid.

Nå melder militæret i Nagorno-Karabakh om angrep mot deres områder:

Byer i Aserbajdsjan skal også være truffet, ifølge forsvarsdepartementet.

#Azerbaijan Army destroyed the armored vehicles of the ENY which violated #ceasefire. #KarabakhisAzerbaijan… https://t.co/oiiDTd1QX5

Begge sider nekter for å ha startet angrepene.

Ingen endelig avtale

Meldingene kommer like etter at armenske styrker la ned våpnene lørdag morgen. Det meldte den armenske statsministerens pressetalskvinne på Twitter.

Lørdag morgen var det langt fra sikkert om det kom til å skje. Kampene mellom de to partene fortsatte å rase natt til lørdag og utover morgenen. Meldinger om droneangrep på begge sider tikket inn like før fredsavtalen ble iverksatt.

Fredag var første gang de to partene møttes for å diskutere konflikten. I forkant meldte de to utenriksministrene om vidt forskjellige ønsker:

  • Armenias utenriksminister sa de vil ha en fredelig løsning.
  • Aserbajdsjans utenriksminister uttalte at den eneste løsningen er om Armenia trekker seg ut av Nagorno-Karabakh. Han sa at dette er Armenias siste sjanse før det bryter ut full krig.

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, ledet forhandlingene i Moskva. Ifølge han ble landene enige om å stoppe kampene midlertidig.

Fra venstre: Aserbajdsjans utenriksminister Jeyhun Bayramov, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og armenias utenriksminister Zohrab Mnatsakanyan under forhandlingene som startet i Moskva på fredag. Etter ti timer signerte partene avtale om våpenhvile.

Avtalen er at de skal få tid til å pleie sårede og bytte krigsfanger. En endelig løsning er ikke i boks.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier landene må fortsette forhandlingene for å få en endelig fredsavtale, melder Reuters. Han oppfordrer partene til å respektere den midlertidige løsningen.

Roligere enn før

Til tross for at begge sider melder at angrepene fortsetter, er situasjonen langt roligere enn tidligere denne uken, melder armenske myndigheter.

Aftenposten har vært i kontakt med kilder i Stepanakert, hovedstaden i Nagorno-Karabakh. Ifølge dem var det rolig de første par timene etter at våpenhvilen ble satt til verks. Byen har blitt truffet av missiler en rekke ganger den siste tiden. Flere sivile har mistet livet. 

I formiddag våget befolkningen seg ut av bomberommene, melder AFP.

Situasjonen har utviklet seg raskt. Kildene Aftenposten har vært i kontakt med sier at Stepanakert igjen er under angrep lørdag ettermiddag.