Verden

Trump nektet å være med i digital presidentdebatt. Nå er en ny dato klar.

Den neste presidentdebatten skulle bli digital: – Jeg vil ikke kaste bort tiden min på det, sa Donald Trump. De to kandidatene er blitt enige om å flytte debatten.

Slik var den forrige debatten mellom Trump og Biden. Planen er at den neste debatten skal foregå digitalt. Men det vil ikke presidentkandidaten til venstre i bildet. Foto: Morry Gash / AP Pool / NTB

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

Den neste presidentdebatten i USA skal foregå digitalt 15 oktober. Det besluttet den amerikanske kommisjonen for presidentdebatter torsdag. Moderatoren skulle sitte i Miami, mens presidentkandidatene skulle sitte på to ulike steder.

Men kontrabeskjeden kom etter noen få minutter. Årsak:Trump selv ville ikke delta.

– Jeg vil ikke gjennomføre en digital debatt. Jeg vil ikke kaste bort tiden min på det, sa Trump i et intervju med Fox Business Network.

Trump mente at endringen ikke var akseptabel, og at det ville vært «latterlig» om han skulle gjennomføre en debatt foran en PC-skjerm. Trump antydet også at han fryktet at moderatoren var kritisk innstilt til ham, og at han ville avbryte Trump ofte. Han mener kommisjonen prøver å beskytte Biden.

Trumps valgkampsjef Bill Stepien sier til Fox at kommisjonens beslutning er «patetisk». Han insisterer på at presidenten kommer til å teste negativt for koronaviruset flere ganger før debatten skal gjennomføres.

Stepien sa at Trump-kampanjen vil gjennomføre et valgmøte isteden. Senere meldte Trump-kampanjen at de to kandidatene var enige om å flytte debatten én uke frem, til 22. oktober.

I uttalelsen sto det også at Trump-kampanjen vil flytte den tredje debatten én uke, til 29. oktober.

Det går ikke Biden-kampanjen med på, ifølge NTB. Kvelden Derfor er det uklart om når den siste debatten holdes, eller om den holdes i det hele tatt.

Torsdag kveld melder ABC news at Biden vil motta spørsmål fra velgerne 15. oktober alene. TV-kanalen vil moderere møtet, opplyser NTB.

Valget gjennomføres 3. november.

Les også

Hvordan ble taletiden fordelt? Hvem ble mest avbrutt? Her er den første presidentdebatten i tall.

Utskrevet fra sykehuset natt til tirsdag

Spørsmålet om en digital debatt kommer fordi USAs president testet positivt på koronaviruset forrige fredag. Det har dominert nyhetsbildet denne uken.

Donald Trump ble utskrevet fra Walter Reed militærsykehus natt til tirsdag norsk tid. Da sa han at han gledet seg til debatten.

Trump sa også at han følte seg veldig bra. På Twitter skrev han umiddelbart: «Ikke vær redd for Covid. Ikke la det dominere livet ditt».

Det har presidenten fått mye kritikk for.

Onsdag sa legen i Det hvite hus, Sean Conley, at presidenten hadde vært feberfri i fire dager og at han hadde vært symptomfri i 24 timer.

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, har sagt at debatten ikke burde gjennomføres så lenge presidenten fortsatt hadde viruset. Etter Trumps siste utspill har også Biden kommet med en kommentar, ifølge BBC.

– Jeg kommer nok til å følge kommisjonens anbefaling. Dersom Trump arrangerer et valgmøte, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Du vet aldri hva som kan komme ut av munnen hans, sa Biden.

Les også

Utskrevet Trump vil ut i valgkampen igjen. Eksperter frykter at han ikke vil holde seg isolert.

Oppsiktsvekkende første debatt

Den første presidentdebatten ble gjennomført for litt over en uke siden. De fleste har nok fått med seg hvordan det gikk. I forkant ble debatten regnet som en av de viktigste hendelsene i årets valgkamp.

De to kandidatene avbrøt hverandre og kjeftet i 93 minutter. De snakket i munnen på Biden og moderator Chris Wallace gjennom store deler av debatten. Wallace måtte minne president Trump på reglene mange ganger, og den sittende presidenten sto for flest avbrytelser.

Men det er nok Joe Bidens sitat folk flest husker:

– Kan du holde kjeft, mann, sa Biden under en utveksling.

Her kan du lese vår USA-korrespondents analyse av den viktige debatten.

Natt til torsdag ble den første debatten mellom visepresidentkandidatene gjennomført. Der var det mindre fyrverkeri enn da presidentkandidatene møttes.

Det mest spennende som hendte under visepresidentdebatten natt til torsdag, var at en flue landet på Mike Pences hvite hår, skriver vår kommentator Christina Pletten.

Her kan du se høydepunktene fra nattens debatt:

Stort smitteutbrudd i Det hvite hus

Det har vært en travel uke i Det hvite hus. Onsdag kom nyheten om at Trump var tilbake på kontoret.

De prøver å få kontroll over et smitteutbrudd. Til nå er rundt 20 personer rammet etter utbruddet som kan spores tilbake til et arrangement i rosehagen i Det hvite hus.

Blant dem som er smittet, er Trumps taleskriver Stephen Miller og Trumps tidligere politiske rådgiver, Kellyanne Conway.

 1. Les også

  Kellyanne Conway er koronasmittet

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Presidentvalget i USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Donald Trump

USA-valget 2020

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hvite kristne støttet Trump til det siste. Nå krever mange kirkeledere oppvask.

 2. DEBATT
  Publisert:

  Det er uetisk av psykologer og psykiatere å være tause om Donald Trump

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump fordømmer støttespillere som stormet Kongressen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Washington stålsetter seg for spetakkel i gatene og forsinkelser i korridorene

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump ringte valgansvarlig i Georgia: – Han snakker som en mafiasjef

 6. VERDEN
  Publisert:

  Donald Trump var presidentkandidaten som lovet å bli en helt annerledes president. Det løftet holdt han.