- Ingen av våre venner skal dø forgjeves

Militærpsykolog Trond Haug mener tapet av fire norske soldater må tvinge regjeringen til å innse at vi er i krig.

Militærpsykolog Trond Haug har lang erfaring med konsultasjon av soldater og pårørende.

Les også:

— De som drar ut i disse oppdragene er idealister. Det er noe med innsatsviljen. Når de opplever slike tap tenker de «faen heller. Våre venner skal ikke dø forgjeves», sier militærpsykolog Trond Haug ved Base Værnes til Adressa.no.

Haug har sammen med Libanon-veteran Per Jevne skrevet boka «Såret Soldat». Han har jobbet 22 år i Forsvaret og har konsultert pårørende og soldater i en årrekke.

Søndag opplevde Norge det største tapet av soldater siden de første NATO-styrkene gikk inn i Afghanistan i 2001.

Fire norske soldater ble drept av en veibombe i Nord-Afghanistan.

Må være tilstede

— Jeg mener regjeringen driver med strutsepolitikk. De vil ikke si at vi er i krig, de vil helst ikke nevne tap. Med styresmaktene må vedkjenne seg at det vil komme tap, sier Haug.

Han understreker det ikke er tvil om at vi må delta i det internasjonale samfunn.

— Vi kan ikke bare sitte her på toppen av verden og bli tjukkere og tjukkere. Vi må delta i det internasjonale samfunn, men vi kan diskutere metoden. Det har begynt å koste nå, sier han.

Haug er klar på at vi ikke kan trekke oss ut nå.

— Vi forsøker å overbevise kvinner og barn der nede om at de har rettigheter, og at de ikke trenger å bli utsatt for overgrep og overfall. Derfor kan vi ikke bare dra nå, sier han.

Skaper mentale skader

Trond Haug opplyser at psykologer fra Forsvarets Stressmestringsteam har reist sørover for å bistå de pregede soldatene.

— Krig skaper mentale skader. Du mister ikke noen i krig uten at det påvirker deg. Derfor jobber vi mye med åpenhet og redelighet. Samtidig må vi bruke tid til ettertanke og refleksjon. Slike opplevelser tar tid å bearbeide. I dette tilfellet sitter det igjen minst fire familier med pårørende. Dette vil også prege lokalsamfunn som har mistet sine unge, sier Haug.

Har du opplevd at soldater har ytret ønske om å reise hjem etter at de har opplevd tap av medsoldater?

— Aldri. Men man tenker seg kanskje om en ekstra gang om man skal ta det ekstra halvåret.